Trist kvinde
Føler du dig ensom i dit parforhold?© iStock

Ensom i parforholdet? Her får du ekspertens bedste råd til at tackle det

Ensomhed kan faktisk være et sundt signal fra din krops side

7. april 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Vi har nok alle altid tænkt, at så længe vi har en partner, kan vi ikke blive ramt af ensomhed i forholdet. Men ensomhed er en interessant størrelse, og det kan sagtens ramme dig, hvis du er i et forhold – det behøver dog ikke kun være en negativ ting. Parterapeut, familieterapeut og sexolog Christiane Meulengracht kommer med gode forklaringer og råd til at kunne tackle ensomhed i parforhold på bedst mulige måde.

For hvorfor kommer den følelse, når vi er i et forhold? Christiane fortæller, at det egentlig ikke er særlig unormalt. “Oplevelsen af ensomhed er ikke, at vi er alene, men den manglende følelse af at være forbundet med et andet menneske. Vi mangler den connection, som før har været der.” 


Det er naturligt at opleve ensomhed

“Ensomhed i parforholdet er ofte et tabu, fordi det bliver set offer-agtigt, og fordi vi jo ‘burde’ være lykkelige i et parforhold,” fortæller Christiane. Hun siger også, at det er naturligt at føle sig ensom – der er intet galt med ensomhed.

Brug den til at kigge på, om I skal til at gøre noget andet, end hvad I gør – måske i forhold til hvordan I kommunikerer. “Ensomheden kan også være en sund indikator til at kommunikere og være til stede på en anden måde i parforholdet.”

Et sundt signal fra din krops side

Det behøver ikke at være en farlig ting at føle sig ensom. Se det hellere som et signal på, at der skal ske noget nyt i jeres forhold. Vær nysgerrig på, hvad det her handler om? Er det måske, fordi I snart skal til at lave noget nyt sammen som par? Husker I at lytte ordentligt til hinanden?

Erkendelse er helt klart et spring videre

Frem for at dømme, blive vrede og skælde ud, skal du hellere tænke over, hvad der egentlig er  sket i jeres parforhold – i forhold til hvor I gerne vil være? 

Christiane fortæller også, at du skal være åben over for din partner omkring, hvordan du har det – så du kan komme tilbage til den sårbarhed, som du følte i starten. Fortæl din partner, at du kan mærke, at du føler dig helt vildt ensom, og at det ikke er en kritik – men at det derimod handler om, at I kan prøve at få prioriteret hinanden noget mere fremadrettet. 

Vær parat til at give det, som du selv efterlyser

“Du kan ikke forlange, at din partner ændrer noget, som du ikke også selv gør. Det vigtigste i et parforhold er at få taget fat på ensomheden, hvis den opstår. Den starter hos dig selv, og det handler ikke om, at nogen skal have skylden, men mere at du skal have bevidsthed om, at din glæde er dit ansvar. Hvis du giver ansvaret for din glæde til din partner, så kan du ikke selv rette op på dine følelser. Når du tør åbne dig op, så vil den ensomme følelse stille forsvinde.”

Hvis der er misbrug og vold i forholdet

Ensomhed kan også være i forhold med enten misbrug, vold eller psykisk vold, og hvis du render rundt med denne hemmelighed, skal du fortælle nogen om det. Vold og misbrug er  aldrig okay. 

Christiane fortæller, at hvis du oplever misbrug eller vold i parforholdet er løsningen at turde åbne dig op over for andre om de hændelser, som I går gennem, eller som du oplever i forholdet. 

“Vi kan ikke komme ud af den slags, før vi er villige til at søge efter hjælp – vi var aldrig havnet der, hvis vi selv kunne komme ud af det. Du kan altid søge professionel hjælp eller snakke med nogen, der holder af dig.”