Mand krammer kvinde - tvivl om forhold
Er du begyndt at tvivle på dit forhold? © iStock

Er du i tvivl om, hvorvidt du er i det rigtige forhold?

Parterapeuten hjælper dig igennem forholdets forskellige kriser – og fortæller dig, hvornår det er på tide at sige stop

5. oktober 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Kender du følelsen af at savne din kæreste, når han eller hun ikke er hos dig, men alligevel irriterer personen dig, hver gang I er sammen? Eller elsker du din kæreste over alt på jorden, men er ked af den evige jalousi, du mærker, når du hænger ud med dine venner af modsatte køn? 

Forhold er ikke altid en dans på røde roser, men torne kan der alligevel være rigeligt af. Derfor er det også vigtigt nogle gange at overveje, om det nu også er det rigtige forhold, du er i og tage stilling til jeres problemer.

Ifølge parterapeut, coach og sexolog Christiane Meulengracht er kriser (som oftest) ikke noget, du skal løbe væk fra, men i stedet noget, I skal forsøge at løse – det gør jer kun stærkere.

Christiane Meulengracht giver dig herunder svar på, hvordan I kan komme igennem parforholdets små (og store) bump – og hvornår et forhold ikke længere er værd at blive i.  

1. Din kæreste er jaloux

Oplever du, at din kæreste er meget jaloux – selvom du ikke selv mener, at han eller hun har nogen grund til at være det – og dræner det jeres forhold for energi?

I sådan en situation er det vigtigt, at du taler med din kæreste om, hvorfor jalousien opstår, fortæller vores ekspert. For måske er der faktisk en helt konkret årsag til, at din partner reagerer, som vedkommende gør: Eksempelvis, hvis din partner har oplevet tidligere svigt. 

I kan sagtens arbejde jer igennem konflikten ved at huske at tale sammen. Hvis jalousien er voldsom, så kan det dog også være en god idé at inddrage en terapeut – jalousi kan bunde i mange forskellige ting, og det kan kræve forskellige løsninger. 

2. Din bedre halvdel går dig på

Hvis din kæreste er begyndt at gå dig på, handler det ikke nødvendigvis om din kæreste, lyder det fra Christiane Meulengracht. Det handler i stedet om, hvad din kærestes adfærd sætter gang i hos dig.

Vores ekspert fortæller, at vi faktisk ofte ender med at irritere os over det samme, som vi i sin tid faldt for: Vi har bare vendt det positive til noget negativt. Du forelskede dig i livsnyderen – nu irriteres du over personens dovenskab.   

Overvej, hvorfor særlige træk hos din kæreste irriterer dig: Måske går det dig på, at din kæreste er doven, fordi du ikke giver dig selv lov til at være det. Når du ved, hvorfor visse træk ved din kæreste irriterer dig, så kan du begynde at arbejde med din egen reaktion.   

3. Du føler dig ikke værdsat

Her handler det igen om, hvordan du tolker din kærestes adfærd – snarere end selve adfærden. 

Det kan eksempelvis være, hvis han eller hun har glemt din fødselsdag. Christiane Meulengracht fortæller, at du enten kan tolke det, som at din kæreste er ligeglad, eller du kan overveje, om der måske er ydre faktorer, der gør, at din kæreste rent faktisk har glemt det – eksempelvis, at personen har meget travlt for tiden, og at det derfor på ingen måde handler om dig eller jeres parforhold (men vi forstår godt, at det er irriterende!). 

Vi er mange, der kan have tendens til at glemme, at vores partner ikke nødvendigvis er tankelæser (men faktisk bare et helt almindeligt menneske). Derfor er det vigtigt, at du fortæller vedkommende præcist, hvad du ønsker af ham eller hende. 

4. I er meget forskellige

Er du og din kæreste meget forskellige? Du hverken skal eller kan ændre din kæreste, og det er heller ikke meningen, at I skal være ens, fortæller parterapeuten. Acceptér jeres forskelligeheder og brug det som noget kontruktivt frem for at komme med anklager.

Husk dog, at jeres forskellighed ikke på nogen måde giver din kæreste ret til at bestemme eller kontrollere din adfærd. Hvis det er noget, du oplever, så er det meget vigtigt, at du siger fra. 

5. Sexlivet er dødt

Der kan være mange årsager til, at sexlivet ikke er det samme, som det var engang. Der er dog sandsynlighed for, at I er blevet det, som eksperten kalder “unisex”. 

Kvinder er lige så stærke og selvstændige som mænd. Ingen tvivl om det. Der kan dog opstå problemer, når vi glemmer balancen, og vi tager styringen fuldstændig. 

“Du behøver ikke være den handlekraftige og først på banen altid. Giv dig selv lov til at tage imod,” råder Christiane Meulengracht. “Det er meget stærkt at turde stå i sin sårbarhed og overgive sig,” afslutter hun. 

Er du i tvivl om dine følelser?

Det er ikke altid nemt at blive klog på sine egne følelser, og måske er du faktisk i tvivl om, hvorvidt du rent faktisk elsker din kæreste. Det er op til dig at mærke efter, om du har varme følelser for ham eller hende, men vores ekspert kommer med et godt råd: 

“Spørg dig selv: Er det frygt eller kærlighed, der gør, at du er sammen med denne person?”

Hun kan nemlig fortælle, at cirka halvdelen af de ægteskaber, der ikke ender i skilsmisse, ikke bliver sammen på grund af kærlighed til hinanden – men af frygt for at være alene.

Så hvis du helt ærligt kan svare, at det ikke er kærlighed, så se frygten i øjnene – det fortjener både du og din partner. 

I disse situationer skal du altid gå

Selvom det hverken ligger i vores eller en eksperts magt at fortælle dig, hvornår du skal forlade en kæreste, så er der dog nogle scenarier, hvor der er ikke er nogen tvivl: 

“Hvis du lever i et psykisk, fysisk, seksuelt, materielt eller digitalt voldeligt forhold, så skal du gå,” fastslår Christiane Meulengracht. “Det gælder også, hvis du opdager, at din kæreste er psykopat eller narcissist”, understreger hun. 

Hun erkender dog også, at det i sådanne situationer er langt fra nemt at komme ud af forholdet, og det er sjældent noget, du kan klare alene. Hvis du mistænker, at din kæreste er enten psykopat eller narcissist, så kan det være nødvendigt for dig at søge hjælp til at komme ud af forholdet.