Trist kvinde sidder i seng med mand i baggruden
Parterapeuten giver sine bedste råd.© Getty Images

Er ‘en pause’ altid lig med, at det er slut, eller kan det faktisk gavne forholdet?

Ifølge en parterapeut er svaret ganske enkelt

6. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Hvis dit parforhold halter, overvejer du måske, om du og din kæreste skal holde en pause. Måske kan lidt afstand være med til at redde kærligheden, og alle jeres problemer kan forhåbentlig forsvinde, hvis I får lidt tid hver for sig.

Men er en pause en god idé? Det har vi spurgt sexolog og parterapeut Dianna Alexandersen om – og hun har et helt klart svar.

“Nej, en pause er en dårlig idé! En pause betyder som udgangspunkt, at parforholdet er slut.”

Det samme som at slå op

Ifølge Dianna Alexandersen er en pause altså det samme som at slå op – bare uden at I siger det højt. Når pausen er overstået, og I går tilbage til hinanden igen, ryger i direkte tilbage til de gamle mønstre og vaner, for i stedet for at tale om jeres situation og løse jeres problemer, er I flygtet fra dem.

“I mine øjne stikker man af, hvis man holder en pause. Man tager ikke ansvar for sit parforhold og for kærligheden, og pausen skaber afstand i stedet for nærhed mellem parterne,” siger Dianna Alexandersen.

Det er typisk også kun den ene i forholdet, der gerne vil holde en pause, og det er tarveligt at lade sin partner side på standby, for pinen bliver simpelthen bare trukket ud.

Bliv og kæmp eller slut forholdet

Men hvad skal du så gøre, hvis du føler, at dit forhold virkelig ikke fungerer? Ifølge Dianna Alexandersen skal du tage et valg: Bliv og kæmp eller slut forholdet. Commitment kan redde dit forhold, men det kan en pause ikke, mener parterapeuten.

“Hvis I holder en pause, har I sagt, at I ikke gider at kæmpe for det her, og det ligger i baghovedet, når pausen er slut, og I finder sammen igen. Frygten for, at den anden smutter, og du bliver forladt, forsvinder ikke så let,” siger Dianna Alexandersen.

En af hendes vigtige pointer er, at forholdet rent faktisk kan blive ekstra stærkt, hvis I bliver sammen, selvom I har en krise.

“Det er i kriserne, vi lærer hinanden at kende og ikke mindst lærer af hinanden. Det er her vi lærer rummelighed, forståelse, accept og tilgivelse, og kærligheden bliver dybere og stærkere for hver krise, parret gennemlever sammen.”

Hvornår er en pause ok?

Men er en pause virkelig aldrig en mulighed? Ifølge parterapeuten er der to situationer, hvor en pause kan komme på tale. Den ene er, hvis en af parterne er afhængig – eksempelvis af alkohol eller spil.

“Man kan blive nødt til at stoppe forholdet, imens den afhængige er i behandling, for ellers er man i et forhold med afhængigheden og ikke sin partner. Så kan forholdet forhåbentlig fortsætte efter behandlingen.”

Den anden situation er, hvis det gælder en seksuel pause. Det kan være en god idé at tage en pause, hvis sexlivet ikke rigtig fungerer – men pausen skal kun være seksuel, så det er ikke det samme som en “almindelig” pause.

“Her siger man stadig ’ja’ til parforholdet, men man har indset, at kærligheden har behov for, at man prøver noget nyt. En seksuel pause kan være en god mulighed, fordi man efter pausen får lyst til at åbne nogle nye døre sammen, og det kan spice sexlivet op,” siger Dianna Alexandersen.