© iStock

Få din mand til at åbne sig

Sådan får du din mand til at fortælle, hvad han tænker på

7. marts 2014 af Mette Andrea Boesgaard

Få din mand til at åbne sig

Du kender sikkert fornemmelsen af, at du ikke at aner, hvad der foregår i din kærestes liv. Godt nok ser du ham dagligt, men han fortæller sjældent, hvad der sker i hans liv, når I ikke er sammen - på arbejdet eller på byturen med vennerne for eksempel - og han mæler heller ikke et ord om, hvad han går og tænker over for tiden.

Den indlysende måde at få din mand til at lukke op for godteposen er på en omsorgsfuld og varm måde at fortælle ham, hvorfor det betyder noget for dig, at han deler sine tanker og oplevelser med dig - han kan jo trods alt ikke læse dine tanker! Men nogle gange er det desværre ikke nok bare at forklare ham det. Mange mænd er vokset op uden at være vant til at tale om deres følelser og oplevelser med med andre, og derfor kan han måske ikke helt forstå, hvad det er, han skal gøre og hvorfor. Det kan også være, at han har svært ved at sætte ord på sine tanker. Eller måske er han bange for at komme til at sige noget, der sårer dig.

  

Du kan ikke ændre din mand fra tavs klippe til småsnakkende sludrechatol, men du kan få ham til at dele lidt mere med dig. På de næste sider giver Woman dig opskriften på, hvordan du får ham til at åbne op og tale:

Lær at lytte

VÆLG DET RETTE TIDSPUNKT OG DET RETTE STED
Visse tidspunkter og steder ikke er supergode at tale sammen - han er for eksempel næppe særlig åbentmundet, når han ser fodbold, lige efter et knald eller hvis I befinder jeg på et larmende diskotek. Vil du have ham til at tale, så vælg et tidspunkt, der passer ham og et sted, hvor han føler sig tryg og afslappet. Husk, at din mand muligvis ikke har samme præferencer som dig, så selvom du synes, det er hyggeligt at sludre over en kop te, er han ikke nødvendigvis enig. Mænd er tit meget fysiske, så måske åbner han lettere op, mens I laver noget sammen, for eksempel går en tur eller tager opvasken.

LÆR AT LYTTE
Har du nogensinde spurgt din mand, om din røv ser stor ud - og er blevet sur, hvis han sagde ja eller mistroisk, hvis han sagde nej? Det er måske ikke så mærkeligt, at mange mænd føler, at de er nødt til at lyve for kvinder, for hvis de fortæller os sandheden, bliver vi kede af det eller sure! Hvis du gerne vil have din mand til at tale, skal du glemme surmuleri og flæben og istedet skabe en god atmosfære, der giver ham lyst til at snakke. Og det handler først og fremmest om, at du skal blive god til at lytte. Start med at acceptere, at din mand er et menneske, der på mange måder er anderledes end dig, og forbered dig på, at dit forsøg på at få ham til at åbne sig kan medføre sandheder, du hellere ville være foruden. Med det in mente så lyt til ham med et åbent sind og stor opmærksomhed - lad være med at multitaske, mens du hører på ham, og vis ham, at du har lyttet ved at stille opfølgende spørgsmål.

HOLD MUND
Ja, det siger næsten sig selv: Hvis du taler meget, hvornår er det så lige, din kæreste skal tale? Klap i, også selvom I er midt i en samtale, og det giver lange, måske endda ubehagelig stille pauser - det vil bare gøre det muligt for ham at fylde stilheden. Er han gået i gang med at tale? Så lad være med at afbryde ham for at komme med dine betragtninger eller for at afslutte sætningerne for ham - det virker meget demotiverende og uhøfligt.

Lær at spørge

STIL SPØRGSMÅL
Du kan opmuntre din mand til at åbne sig ved at stille ham åbne spørgsmål, det vil først og fremmest sige spørgsmål, der starter med hv-ord (hvem, hvad, hvordan?): Hvordan har du det? Hvad skete der på dit arbejde idag? Hvad tænker du om det her? Jo mere specifikt, du spørger, desto større er chancerne for, at du får et uddybende svar, men dine spørgsmål må endelig ikke være ladede eller manipulerende. Hvis han kan mærke, at du fisker efter et særligt svar eller har en hemmelig dagsorden med det, du spørger om, lukker han i.

GIV HAM TID TIL AT SVARE
Mænd og kvinder tænker forskelligt og på forskellige ting. Det betyder, at selvom du har tænkt over en ting i dagevis og har vendt det med veninderne og googlet lidt på emnet, så er han måske helt blank, når du beder om hans mening om emnet. Og så er det jo fair nok, at han måske har brug for lidt betænkningstid til at overveje sit svar. Sig til ham, at du gerne vil have hans syn på sagen, og aftal så, at I kan tale videre om det i eftermiddag / i morgen / på et andet tidspunkt, I har aftalt.

LAD VÆRE MED AT KRITISERE
Har du lyst til at fortælle din veninde om dine tanker, hvis du ved, hun reagerer med at fortælle dig, hvor snotdum du har været? Nej, vel? På samme måde med din mand - han vil gerne accepteres og påskønnes for det, han tænker og den, han er. Hvis du gerne vil have, at han skal åbne sig for dig, så lad være med at kritisere hans tanker og ord eller prøve på at opdrage ham med dine ideer om, hvordan han bør være og gøre. Husk at dit kropssprog også tæller her: Han er nok klar over, at du ikke bifalder hans fortælling, hvis du rimper munden sammen til en hønserøv eller gisper af rædsel over det, han siger! Brug dit kropssprog positivt ved at nikke og smile, når han taler, og tag så vidt muligt hans side. Det skaber en følelse af tryghed og nærhed, og det får din kæreste til at føle, at du forstår ham - og så får han lyst til at åbne sig endnu mere

Giv noget af dig selv

LAD VÆRE MED AT BRINGE FORTIDEN OP
Har du nogensinde haft en diskussion med din kæreste, der endte med, at du fremhævede noget skidt, han gjorde i sidste uge? Mænd hader det, og det er der egentlig ikke noget at sige til. Hvordan ville du have det, hvis du oplevede, at din mand havde misforstået dig eller forvansket dine ord eller handlinger, hvorefter han havde bitchet over dem til sine venner, og så til sidst kastede hele herligheden tilbage i hovedet på dig i et hav af bebrejdelser? Det fremmer ikke just lysten til at åbne sig og tale... Glem hvad der skete i sidste uge og hvorfor - fokusér i stedet for på, hvad der sker lige nu!


DEL NOGET AF DIG SELV
Den bedste måde at få din mand til at åbne sig på, er ved selv at åbne dig. Tal fra dit hjerte - fortæl ham hvilke problemer, du går og bavler med, hvad du er bange for, hvad du har gjort af dumme ting. Mange mænd tror, at hvis de afslører deres usikkerhed eller noget mindre godt om sig selv, så holder deres kæreste op med at elske ham. Vis ham med dine ord, at du har tillid til ham.

ROS HAM
Det lyder muligvis en anelse nedladende og indlysende at skulle rose din mand for at åbne sig - men får du ikke mere lyst til at gøre noget, når du får positiv feedback, end når du ikke hører en lyd for din indsats? Fortæl ham, at du er glad for, at han åbnede sig, og at hans input betyder meget for dig. Så får han mere lyst til at tale en anden gang.