Kønssymboler
Der findes mange forskellige former for seksualiteter. © Getty Images

Få det store overblik over seksualiteterne

Har du hørt om blandt andet sapioseksualitet og polyamori?

22. april 2020 af Helene Desirée Jørgensen

Seksualitet handler ikke om, hvilke mennesker vi har sex med. Det handler om, hvad du føler og identificerer dig som, og hvem/hvad du er tiltrukket af både fysisk og romantisk. Vi er alle forskellige, og det er ikke nødvendigvis lige så simpelt som at være enten 'heteroseksuel' eller 'homoseksuel'. 

Det kan være svært at navigere rundt i seksualitetens verden på grund af de mange termer og labels, og derfor har vi beskrevet syv forskellige seksualiteter, der kan give dig et overblik og måske hjælpe dig med at finde ud af, hvilken seksualitet du kunne tilhøre? 

1. Heteroseksuel

Det, der kendetegner heteroseksualitet, er, at du er tiltrukket følelsesmæssigt og/eller seksuelt af en person af det modsatte køn. 

Begrebet kommer af det latinske ord hetero, der betyder 'anden' eller 'forskellig', og forskerne siger, at heteroseksualitet er den mest udbredte form for seksualitet over hele verden. 

Er jeg heteroseksuel?

For mange mennesker er det helt naturligt at definere sig selv som heteroseksuel. Dette skyldes, at heteroseksualitet ofte er blevet set som 'udgangspunktet' eller det 'naturlige', der blandt andet betyder, at andre seksualiteter sammenlignes med heteroseksualitet. Dette fænomen kaldes heteronormativitet

I dag er der mange måder at være heteroseksuel på. Ja, faktisk lige så mange måder, som der er heteroseksuelle mennesker. Hvis du går og er i tvivl, kan du prøve at forestille dig selv, som de forskellige seksualitet eller stille dig selv spørgsmålet: Har alle de personer, du har følt dig tiltrukket af i livet, været af det modsatte køn end dig selv? – Hvis ja, er det en rimelig god indikation på, at du er heteroseksuel. 

En heteroseksuel mand og kvinde der kysser
Hvis du er heteroseksuel, tiltrækkes du af det modsatte køn. © Getty Images

2. Homoseksuel

Det, der kendetegner homoseksualitet, er, at du er tiltrukket af det samme køn som dit eget – du er altså som kvinde tiltrukket af kvinder og som mand tiltrukket af mænd. Det mest almindelige termer for homoseksuelle personer er 'lesbisk' for kvinder og 'bøsse' for mænd. 

Er jeg homoseksuel?

I teenageårene begynder størstedelen af homoseksuelle at eksperimentere eller tænke over, hvad de er tiltrukket af, og om de kunne være homoseksuelle. Dog kan du også sagtens finde ud af det senere i livet. 

Hvis du er i tvivl, er der heldigvis altid hjælp at hente enten i form af professionel rådgivning, men også forskellige forummer eller miljøer, der kan guide dig til det svar, du synes er det rigtige for dig. Til en start kan du spørge dig selv om: 

  1. Har du følt dig tiltrukket af nogen af det samme køn? 
  2. Kunne du forestille dig en fremtid med en person af det samme køn? 

Homoseksuel mand og sin kæreste der drikker kaffe
At være homoseksuel betyder, at du tænder på det samme køn som dit eget. © Getty Images

3. Biseksuel 

Det, der kendetegner biseksualitet, er en romantisk og/eller følelsesmæssig tiltrækning af mere end ét køn. Det vil sige, at kvinder kan tiltrækkes af mænd og kvinder, og omvendt kan mænd tiltrækkes af kvinder og mænd. Dog kan du sagtens være tiltrukket af begge køn, uden at det er lige stærke tiltrækninger. 

Det er din helt egen beslutning, om du definerer dig selv som biseksuel. Det handler om, at du skal mærke efter, hvad du ser dig selv som, og hvad du har lyst til at kalde dig selv. Har du været seksuelt sammen med en af det samme køn, eller har lyst til at prøve det, betyder det ikke nødvendigvis, at du er biseksuel. 

Er jeg biseksuel?

Det kan være svært at vide, om du er biseksuel eller ej. Nogle mennesker kan gå rundt og være i tvivl, mens andre er 100 procent sikre. Du kan prøve at stille dig selv disse to spørgsmål for at finde ud af, om du er biseksuel:

  1. Kan du både føle dig tiltrukket af mænd og kvinder? (enten følelsesmæssigt, seksuelt og/eller romantisk)
  2. Føler du, at du forelsker dig mere i en persons personlighed end i personens køn?

 Der er mange kendisser, der er biseksuelle. Eksempelvis Lady Gaga, Cynthia Nixon og Cara Delevingne. 

Biseksuel kvinde der ligger med sin kæreste
Når du er biseksuel, tænder du på begge køn – både med og kvinder. © Getty Images

4. Sapioseksuel 

Det, der kendetegner sapioseksualitet, er, at du er tiltrukket af én særlig ting, nemlig intelligens. Begrebet kommer af det latinske ord sapien, der betyder 'vis', der sammen med ordet 'seksuel' er meget passende. 

Ofte er det faktisk sådan, at kønnet på den person, du er tiltrukket af, ikke spiller nogen rolle, da det er hans/hendes intelligens, du tiltrækkes af. Men når det kommer til intelligens, handler det ikke om en karakterbog fyldt med 12-taller eller en høj IQ-score, da det er meget individuelt, hvad folk ser som intelligens. 

En sapioseksuel person kan finde en person, der for eksempel er passioneret omkring musik, vildt god til det der med økonomi eller noget helt tredje, enormt attraktiv. 

Sapioseksualitet er en forholdsvis ny seksualitet, hvilket er grunden til at den ikke er så kendt endnu. Dette er opstået, da flere mennesker stiller spørgsmålstegn ved deres seksualitet og ønsker, at der kommer en form for titel på. Der er dog også mange, som ikke nødvendigvis er interesseret i en titel på deres seksualitet og/eller ikke har tænkt i de baner, selvom de altid har været tiltrukket af intelligens. 

Er jeg sapioseksuel?

Som nævnt handler sapioseksualitet om, at være tiltrukket og stimuleret af en anden persons intelligens – altså hans/hendes sind. Så hvis der sker noget indeni dig, når du for eksempel overværer en debat eller en person værende enormt passioneret omkring et fag, kunne der være chancer for, at du er sapioseksuel.  

Hvis du kan se dig selv som sapioseksuel og er på jagt efter kærligheden, er et godt råd at bruge din særlige passion eller interesse (hvis du har sådan en) til at møde nye mennesker. Hvis det for eksempel er kunst, kan du tage til en masse forskellige udstillinger og på den måde møde mennesker, der deler samme passion. Hvis du foretrækker det mere simpelt, kan du i din profil på dine dating-apps tydeligt fortælle, hvad du er tiltrukket af, og hvad du dermed søger.   

Sapioseksuel kvinde der tænder på en mands intelligens
Hvis du søger en intelligent kæreste, kan du meget vel være sapioseksuel. © Getty Images

5. Aseksuel 

Det, der kendetegner aseksualitet, er den manglende seksuelle tiltrækning. Så hvis du ikke oplever en lyst til at have sex med andre – hverken mænd eller kvinder – kan det være, at du er aseksuel.

Dog betyder dét at være aseksuel ikke, at du ikke har nogen seksuelle lyster overhovedet, da du sagtens kan have lyst til at tilfredsstille dig selv ved for eksempel at onanere. Det er bare lysten til at tilfredsstille dig med andre, der ikke er der. 

Derudover kan aseksuelle personer være tiltrukket på andre måder som romantisk, æstetisk eller sensuel tiltrækning, uden at have lysten til, at det skal ende ud i sex. Et forhold, der kun er baseret på en romantisk involvering og sensuel berøring som kys, kram og nus kan være nok. 

Er jeg aseksuel?

Der er ikke en decideret test eller facitliste, der kan fortælle dig, om du er aseksuel eller ej, men du kan starte med at stille dig selv dette spørgsmål: Føler jeg seksuel tiltrækning til andre mennesker?

Hvis du ikke føler dig seksuelt tiltrukket af din kæreste længere, men du kan stadig føle dig seksuelt tiltrukket af andre, er du ikke nødvendigvis aseksuel.

Det er selvfølgelig helt i orden ikke at have et ønske om at blive påduttet en label på ens seksualitet. Derimod kan det være bekræftende for nogle at vide, at de ikke er alene om at have det på den måde. Det vurderes faktisk, at cirka én procent af verdensbefolkningen er aseksuelle, hvilket svarer til omkring 78.000.000 mennesker, og det er regnet uden dem, der går rundt og ikke er klar over, at de er aseksuelle.

Du kan sagtens gå fra at være seksuelt tiltrukket af andre til at være aseksuel og også omvendt. Det er individuelt, hvordan din seksualitet kan ændre sig over tid. 

Aseksuel kvinde der sidder og tænker
Aseksuel er en seksualitet, der betyder at du ikke har lyst til at have sex med andre. © Getty Images

6. Polyamori

Det, der kendetegner polyamori, er, at et forhold til én person ikke er nok, og at du ønsker at have flere kærlighedsforhold på én gang. Det kan forklares ved, at polyamori er modsætningen til det klassiske forholdstype monogami, hvor du har én fast partner og kun ham/hende. 

Polyamori må ikke forveksles med et polygamisk forhold, der betyder, at du er gift med mere end én person. Ved polyamorøse forhold er det mere “løst”, da du som udgangspunkt “bare” indgår i et romantisk forhold med andre, hvor I alle er bevidste om forholdene. 

Der findes flere forskellige former for polyamorøse parforhold. For eksempel kan to personer være i et forhold med hinanden, men begge parter har fået plads til at have hvert sit forhold ved siden af deres eget. Derudover findes en anden type, der kaldes polyfidelity, som sker, når flere personer indgår i et forhold med hinanden uden andre forhold uden for det eksisterende forhold. 

Nej, polyamori er ikke utroskab

Der er ikke tale om utroskab, da de involverede personer ved polyamorøse forhold er afklarede og indforståede med præmisserne. De uskrevne regler i et monogamt forhold om, at du ikke har sex eller er romantisk- og/eller følelsesmæssigt involveret med nogen andre end din faste partner gør sig ikke gældende ved polyamori. 

Er polyamori noget for mig?

Vi kan med sikkerhed sige, at polyamorøse forhold ikke er for alle og enhver. Men hvis du lever i et forhold med én partner, og synes, at polyamori og ideen om at have flere kærlighedsforhold lyder interessant, kan du læse Womans liste med fordele og ulemper ved at have et åbent forhold og på den måde blive klogere på, hvilket slags forhold der er det rette valg for dig. 

Polyamori er et romantisk forhold med flere mennesker involveret
Ved polyamori som seksualitet er alle partner indforstået med præmisserne. © Getty Images

7. Panseksuel 

Det, der kendetegner panseksualitet, er, kort sagt, at du er tiltrukket af personen og ikke af personens køn. Begrebet kommer af det græske ord pan, som betyder 'alt' og koblet sammen med 'seksuel', betyder det direkte oversat 'alt-seksuel'. Dog skal det ikke forstås, som at fordi du er panseksuel, tiltrækkes du af alt. Det er individuelt, hvad en person er til, men du kan som panseksuel godt have en præference for en bestemt gruppe mennesker. 

Er jeg panseksuel?

Mange mennsker forbinder biseksualitet og panseksualitet med hinanden, men der er faktisk stor forskel på at være pan- og biseksuel. Hvis du som nævnt er biseksuel, tiltrækkes du af både mænd og kvinder, hvorimod hvis du er panseksuel, tiltrækkes du både af mænd og kvinder, men også af personer, der ikke identificerer sig som nogen af delene. 

Så selvom panseksuelle personer kan tiltrækkes af mere end ét køn, betyder det ikke, at de ikke kan være i fast monogamt forhold. 

Ligesom sapioseksualitet er panseksualitet et relativt nyt begreb, som er blevet gjort kendt af en del kendisser som blandt andre Bella Thorne, Miley Cyrus og Sia, der i løbet af de seneste par år har offentliggjort at de er panseksuelle. 

Kvinder der er panseksuelle og tænder på personligheden fremfor kønnet
Ser du igennem kønnet og tænder på personligheden? Så er du måske panseksuel. © Getty Images