Mand kysser kvinde på panden, mens de danser
Det er ikke sikkert, at I taler samme kærlighedssprog.© Getty Images

Find dit kærlighedssprog

Er røde roser eller et kram din favoritmåde at udtrykke kærlighed på? Og ved din kæreste det?

10. juni 2018 af Mette Andrea Boesgaard og Rie Louise Kirkebjerg

Vidste du, at der findes flere forskellige kærlighedssprog? Det kan godt blive lidt problematisk, hvis du ikke er klar over det, og du har ét sprog, mens din kæreste har et helt andet. Læs med her og bliv klogere på de forskellige kærlighedssprog.

Find dit kærlighedssprog

Det starter så sødt – du møder den eneste ene, I bliver forelskede, og I svæver på baby-lyserøde skyer. Men ak, når skyerne letter, forelskelsen fordamper og hverdagen sætter ind, begynder det at tynde ud i de overdådige kærlighedserklæringer, og en dag vågner du måske op og tænker, at din kæreste ikke elsker dig mere... Sandsynligvis er det slet ikke tilfældet. Måske elsker han eller hun dig vitterligt, men har bare en helt anden måde at udtrykke sin kærlighed på, end du har? Der findes nemlig hele fem forskellige kærlighedssprog.

Kvinde og mand danser i stuen
Der findes fem forskellige kærlighedssprog.© Getty Images

De fem kærlighedssprog

De fem forskellige kærlighedssprog er “kærlige ord”, “gaver”, “serviceydelser”, “kvalitetstid” og “berøring”. 

Hvis du kan genkende dig selv i et eller flere af disse punkter, er der stor sandsynlighed for, at det er dit foretrukne kærlighedssprog. Måske du også kan genkende din partner? I så fald bliver det meget nemmere for jer at elske hinanden – på hver jeres måde.

1. Kærlighedssprog: Kærlige ord

Kan det redde en skidt morgen, hvis din kæreste fortæller dig, hvor smuk du er? Bliver du rørt til tårer, når han eller hun siger tak, fordi du lavede en skøn middag eller tog skraldespanden ud? Så er dit favorit-kærlighedssprog det talte ord. Det, der betyder noget for dig, er ikke bare hvad din elskede siger, men hvordan han eller hun siger det – du er en sprogkender, så du opdager med det samme, hvis din kæreste ikke mener ordene, når han eller hun siger dem.

Par snakker sammen på togstation
Hvis du taler dette kærlighedssprog, elsker du søde ord fra din partner.© Getty Images

2. Kærlighedssprog: Gaver

Ser du det som et bevis på kærlighed, hvis din kæreste giver dig gaver – uanset om gaven er en langstilket rød rose, den elkogekeddel, du mangler, eller en dyr diamantring? Så er du typen, der læser kærlighedserklæringer ud fra de gaver, du får. Og bare rolig – det handler overhovedet ikke om at være grådig og egoistisk, for du elsker garanteret at give gaver, lige så meget som du elsker at få dem...

3. Kærlighedssprog: Serviceydelser

Hvis dit kærlighedssprog er serviceydelser, kan din kæreste sige “jeg elsker dig”, til han eller hun er helt blå i hovedet og give dig røde roser til kontoen er endegyldigt tom. Men hvis skraldespanden står og stinker i køkkenet, og din kæreste aldrig har rørt støvsugeren, så er det dig hamrende ligegyldigt! Det vigtigste bevis på din partners kærlighed er nemlig, at han eller hun gør noget for dig, som din kæreste ved, at du kan lide – og at det er med et smil!

Morgenmad på sengen
Nyder du morgenmad på sengen? Så bør din kæreste give dig det!© Getty Images

4. Kærlighedssprog: Kvalitetstid

Bliver du rørt til tårer, hvis din kæreste dropper en fodboldaften med vennerne for at være sammen med dig? Elsker du, når fjernsynet er slukket, og I bare kan tale sammen til den lyse morgen? Så er dit primære kærlighedssprog kvalitetstid. Der findes to slags kvalitetstids-elskere: Dem, som bliver mest beæret over at have udelt opmærksomhed, mens I laver noget sammen, og dem, som helst vil have tid til at tale.

5. Kærlighedssprog: Berøring

Alle har brug for kærtegn – men en fysisk berørings-person har brug for lidt mere end bare et klem i ny og næ for at føle sig elsket. Hvis du hører til i denne kategori, er du typen, der trænger til et knus, når livet går dig imod, og den ultimative kærlighedserklæring for dig er, når din kæreste giver dig en massage eller tager din hånd midt i supermarkedet.

Kram
Berøring er en af de fem kærlighedssprog.© Getty Images

Sådan finder du dit kærlighedssprog

Som du kan se, er der masser af måder at vise kærlighed på, og sandsynligvis ville du blive glad, uanset hvilken om din kæreste gav dig blomster eller tog skraldespanden ned. 

Men vi har alle sammen indlært en favorit-måde at udtrykke os på, og i sagens natur derfor også kærlighedserklæringer, der betyder mindre for os, eller som vi er decideret blinde overfor.

Kender du ikke dit favorit-kærlighedssprog? Så stil dig selv disse tre enkle spørgsmål for at komme svaret lidt nærmere:

  • Hvordan viser jeg min kæreste, min kæreste og min familie, at jeg elsker dem?
  • Hvad klager jeg mest over ved dem?
  • Hvad beder jeg dem oftest om?

Når du er klar over, hvad dit kærlighedssprog er, kan du fortælle din kæreste det, så din partner kan vise dig, at han eller hun elsker dig – på en måde som du forstår.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.