Par holder i hånden
Er et åbent forhold det rigtige for jer?© Pexels | Unsplash

Fordele og ulemper ved et åbent forhold – kan dit parforhold holde til det?

Vi har spurgt en sexolog til råds

18. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Overvejer du og kæresten, om I skal have et åbent forhold (måske fordi du har hørt, at det kan gøre jer lykkeligere)? Måske er du ikke helt sikker på, om det er noget for dig, for spørgsmålet er, om dit parforhold kan holde til det. 

Vi har bedt sexolog og parterapeut Dianna Alexandersen forklare, hvad fordelene og ulemperne er ved et åbent forhold, og her giver hun et par gode råd til dig, der måske har lyst til at kaste dig ud i projektet.

Tilladelse til at være utro

Lad os først lige slå fast – hvad er et åbent forhold egentlig?

“Åbne forhold er i virkeligheden et levn fra 70’erne, hvor man gjorde det tilladt at være utro. Dengang handlede det meget om at udfolde sig seksuelt, mens vi i dag reflekterer lidt mere over det,” siger Dianna Alexandersen.

Der er mange måder at have et åbent forhold på. I kan eksempelvis have nogle andre faste partnere, eller I kan give hinanden lov til at være sammen med flere forskellige.

Et følelsesmæssigt hav

Fordelene ved et åbent forhold er blandt andet, at der er en masse frihed forbundet med det, og at det er et ekstra krydderi til hverdagen.

“Du kan bringe noget nyt med hjem, og det gør parforholdet spændende. Et åbent forhold kan være med til at få kedsomheden til at forsvinde,” siger Dianna Alexandersen.

Et åbent forhold kan dog være et følelsesmæssigt hav, og det gælder både positivt og negativt.

“Der er helt sikkert også nogle ulemper, og det er de helt store følelser, som kommer i spil. Det handler især om jalousi, som er en af de værste følelser, vi kender. Den er ikke til at spøge med,” siger sexologen. 

Udover risikoen for jalousi kan frygt også være en ulempe. Du kan frygte, at du mister din partner, eller at han eller hun bliver forelsket i en anden. 

jaloux kærestepar
Jalousi kan medføre frygt og er ikke til at spøge med.© iStock

“Kærligheden skal være på plads”

Frygten og jalousien kan føre en masse usikkerhed med sig, så det er vigtigt, at I, inden I beslutter jer for at have et åbent forhold, spørger jer selv: Kan vores parforhold holde til det?

Svaret på det spørgsmål er ikke altid helt let at finde, men først og fremmest er det vigtigt, at I begge er polygame. Hvis den ene er jer er polygam, mens den anden er monogam, vil det ikke fungere. Her vil et åbent forhold nemlig bare betyde, at den ene part får lov til at være utro, og det duer ikke.

“Derudover skal kærligheden være på plads. Altså virkelig på plads! Du skal føle dig elsket, og det skal være en betingelsesløs kærlighed, så du er sikker på, at kærligheden kan holde til det,” siger Dianna Alexandersen.

Sexologen påpeger, at et åbent forhold derfor også er et no go, hvis I har en krise i forholdet. Imens krisen står på, bliver I nødt til at sætte den seksuelle åbenhed på pause.

Bliv enige om spillereglerne 

Men okay, du ved, at I begge er polygame, jeres kærlighed er på plads, og der er ingen krise i jeres forhold – hvordan starter I så jeres åbne forhold?

Ifølge Dianna Alexandersen er det allervigtigste, at begge parter i forholdet er enige om spillereglerne. Hvad må I, og hvad må I ikke? Hvor meget skal I fortælle hinanden? Hvor må I have sex med andre?

“Aftal eksempelvis, om det er okay eller ej, at I har sex med andre i jeres seng,” foreslår Dianna Alexandersen.

Vend jalousien til kærlighed 

Det er virkelig vigtigt, at I er 100 procent ærlige over for hinanden. I skal kunne tale sammen om alt, og du må ikke skjule dine følelser eller behov. Det gælder også, hvis jalousien dukker op.

“Jalousi er en naturlig følelse, og I vil ikke kunne undgå den, selvom I elsker hinanden. Den kommer og går, men jo mere I taler om den, jo mindre betydning får den,” siger Dianna Alexandersen og fortsætter:

“Dem, der er rigtig dygtige til at tale om jalousi, kan vende jalousien til kærlighed. De kan vende det om og sige: “Okay, det handler om, at min partner får den bedste oplevelse og det vil/kan jeg godt give min partner.” Hvis du siger det til dig selv, bliver du mindre bange for at miste din partner.”

kærestepar der diskuterer
Vær ærlige over for hinanden – er jeres forhold kedeligt? © iStock

Keder I jer? 

En sidste ting, du skal tænke over, inden du kaster dig ud i et åbent forhold, er, at I sammen skal finde den virkelige årsag til, hvorfor I gerne vil det åbne forhold. 

Hvis det er kedsomhed, skal I passe på og tænke jer om en ekstra gang. I kan hurtigt blive afhængige af spændingen, og den kan ødelægge jeres forhold på sigt, fastslår sexologen.

Hvis I stadig er interesseret i at lære mere om det åbne forhold, kan I her læse om polyamori