Trist, ung kvinde
Forstår din kæreste ikke dine følelser? © iStock

Forstår din kæreste ikke dine følelser? Sådan bliver I bedre til at støtte hinanden

En parterapeut hjælper jer med at forstå hinandens forskelligheder

21. juni 2018 af Katrine Vendelbo

Let's face it, vi kan alle have forskellige interesser og måder at betragte verden på. Men når du så endelig udvælger en partner, som får dig til at smile stort, forventer du en vis grad af forståelse – og den skal helst gå begge veje. 

Desværre har du måske flere gange oplevet, at din kæreste ikke helt forstår dine følelser? Eller måske har han eller hun bare nemmere ved at håndtere dig, når du er glad, mens din bedre halvdel ikke helt forstår at trøste dig, når du er ked af det? Og det frustrerer dig, for du ved jo godt, at et sundt parforhold indebærer, at I gerne skal være der for hinanden i både gode og hårde tider.

Heldigvis er der råd at hente, og vi har fået parterapeut og certificeret sexolog Maria Stobbe til at give dig en forklaring på, hvorfor din kæreste har svært ved at trøste dig – og en guide til, hvordan I bliver bedre til at støtte hinanden.

“Hjælp! Hvorfor vil min kæreste ikke trøste mig?”

Der er sikkert ikke noget, du hellere vil end at trøste din kæreste, hvis han eller hun oplever modvind – og du har måske kæmpet (en hård kamp) for at finde ud af, hvordan du bedst kan være der for din kæreste. Derfor er du helt uforstående for, at din kæreste åbenbart hverken trøster dig eller prøver på at lære at trøste dig. 

Det kan måske få dig til at tvivle på, om personen nu er den rigtige for dig. Ifølge Maria Stobbe er det naturligt at blive ked af den manglende reaktion fra din partner, for egentlig er det ikke nødvendigvis trøst, du søger. Det er nok i højere grad forståelse, anerkendelse eller fysisk berøring, du efterspørger – og det er naturligvis ikke ting, som du har lyst til at undvære i et forhold. 

Men Maria Stobbe pointerer her, at det er vigtigt at minde dig selv om, at din kæreste ikke er tankelæser – og at I ikke nødvendigvis har de samme behov. Det handler først og fremmest om, at I hver især skal acceptere hinandens forskelligheder.

Acceptér hinandens forskelligheder

Du har sikkert endnu ikke oplevet at have fundet en kæreste, som er en tro kopi af dig selv – men det kan da også være meget spændende at være sammen med en, som udfordrer dig lidt på flere områder. Men nogle gange kan du måske få en følelse af, at I stammer fra vidt forskellige planeter, og at I har brug for en ordbog til at oversætte og forstå hinandens følelser. 

Hvis jeres forhold skal overleve forskellige følelser og måder at handle på, er det dog vigtigt, at I respekterer hinandens forskelligheder. Og så skal I fokusere på, hvad I tilbyder hinanden i stedet for at forsøge at ændre hinanden. Mind jer selv om, at I skal lade hinanden være forskellige individer med forskellige personligheder – for din kæreste skal jo også gerne forblive den person, som du blev forelsket i. 

Faktisk forklarer Maria Stobbe, at du typisk bliver tiltrukket af en partner, der kan styrke dine svagheder og samarbejdsevner. Det, der irriterer dig mest ved personen, er det, der udvikler dig mest. Så derfor råder hun dig til ikke at afskrive kæresten med det samme, men i stedet prøve at sætte ord på dine følelser. 

Sådan får du din kæreste til at forstå dig

I stedet for at lægge al ansvar over på din kæreste, så er det faktisk dig selv, som du skal rette fokus imod. Ifølge Maria Stobbe er det nemlig dit ansvar at melde ud over for din kæreste, hvad du har brug for. 

Derfor råder hun dig til at blive klogere på dig selv og grunden til, at du savner trøst fra kæresten.

“Ofte er vi nemlig ikke klar over, hvorfor vi føler, som vi gør. Men der ligger altid en anmodning skjult i det, vi siger. Derfor skal du undersøge, hvilket behov der ligger bag det, du føler – og derudfra komme med en konkret anmodning til din partner. Dette vil give din partner en chance for at imødekomme dig.”

Maria Stobbe anbefaler, at du stiller dig selv følgende spørgsmål for at få din kæreste til at forstå dig – og give ham eller hende mulighed for at støtte dig.

1. Hvad er det, der irriterer dig, når din kæreste ikke trøster dig?

At din kæreste slet ikke ser på dig, når du græder? At din kæreste tager afstand? Eller at han eller hun slet ikke lader til at have empati for dig, mens du har oplevet ham eller hende have empati for andre? Uanset hvilken måde din kæreste reagerer på, skal du udpege, hvad det er, der irriterer dig ved vedkommendes handling (eller mangel på samme).

2. Hvorfor irriterer det dig, og hvad minder det dig om?

Hvis du oplever, at din kæreste udviser empati over for andre, kan det naturligvis føles sårende, hvis han eller hun ikke udviser samme empati for dig. Din irritation kan også skyldes, at du har været vant til, at enten familie, veninder eller en tidligere kæreste har trøstet dig? Eller måske det lige modsatte. Minder det dig eksempelvis om situationer fra din barndom, hvor du ikke følte, at du blev trøstet nok af dine forældre? Eller en ekskæreste? Måske bebrejder du i virkeligheden din nuværende kæreste for nogle situationer, som er sket i fortiden.

3. Hvad kan du gøre for at få det bedre med det?

Uanset hvad der ligger til grund for din irritation, er der råd at hente. Det handler om at sætte ord på dine følelser og være ærlig over for din partner, hvis du vil have det bedre.

Når du skal sætte ord på dine følelser, understreger Maria Stobbe, at det er vigtigt, at det er følelser, du nævner – og ikke opfattelser. Forskellen på følelse og opfattelse kan eksemplificeres på denne måde:

Følelse: “Jeg bliver ked af det, når du ikke svarer mig”

Opfattelse: “Jeg synes ikke, at du svarer mig.”

Derefter skal du finde ud af, hvilket behov der ligger til grund for følelsen. Eksempelvis: “Jeg bliver ked af det, når du ikke svarer mig, fordi jeg har et behov for at blive forstået.”

Det sidste led handler om at anmode om det, du gerne vil have – i stedet for at sige det, du ikke vil have. Maria Stobbe pointerer, at det er vigtigt, at det er i en positiv tone, og så må det aldrig formuleres som et krav. Det skal forstås på den måde, at du ikke kan tvinge din partner til at være enig eller forstå dig, men du kan give din kæreste muligheden for at forstå dig. Ved at være helt specifik om, hvad du gerne vil have og holde den positive tone, er der god mulighed for at vinde hans eller hendes forståelse. 

Eksempelvis: “Jeg vil blive glad, hvis du vil svare mig, når jeg taler til dig, fordi jeg har et behov for at blive forstået.”

4. Hvad har du inderst inde behov for?

Det handler om at lede lidt dybere end blot at sætte ord på din her-og-nu følelse. Maria Stobbe forklarer, at du skal lede efter dit kærlighedssprog. Når du finder det, kan du blive klogere på, hvordan du bedst tager imod kærlighed fra din partner. Er det eksempelvis tid sammen, tjenester, anerkendende ord, gaver eller berøring, som bedst overbeviser dig om personens kærlighed?

Maria Stobbe pointerer, at vi alle nyder godt af disse fem måder at udtrykke kærlighed på, men det er meget forskelligt, hvad vi synes, der er vigtigst. Her har hver person ofte én eller to dominerende kategorier. 

Du kan blive klogere på dit kærlighedssprog ved at stille dig selv disse tre enkle spørgsmål:

  • Hvordan viser jeg min kæreste, mine veninder og min familie, at jeg elsker dem?
  • Hvad klager jeg mest over ved dem?
  • Hvad beder jeg dem oftest om?

Ellers kan du tage denne test, som hjælper dig med at finde dit primære kærlighedssprog.

5. Hvordan kan det udvikle dig?

At finde frem til dit kærlighedssprog vil give dig en større forståelse for dig selv, og hvad du har brug for. Samtidig vil det forhåbentlig også gøre dig i stand til at holde mere af din kæreste for den, personen er. Her hjælper det at have en nysgerrig indstilling til både dig selv og din partner, så I begge to kan lære hinanden bedre at kende og lære at have forståelse for hinandens forskelligheder.

Når du er klar over, hvad dit kærlighedssprog er, kan du fortælle din kæreste det, så personen kan vise dig, at han eller hun elsker dig på en måde, som du forstår. Husk på, at det er dit ansvar at fortælle, hvad du har brug for. Ellers har din stakkels kæreste ikke en chance for at imødekomme og opfylde dine ønsker.