Man krammer kvinde
Hvis din kæreste har dette kærlighedssprog, elsker han eller hun knus og kram.© Getty Images

Har din kæreste fysisk berøring som kærlighedssprog? Det betyder det

Psykologen svarer også på, om det er en fordel at have samme kærlighedssprog

5. juli 2023 af Rie Kirkebjerg

Det kan virkelig være en aha-oplevelse at finde ud af, hvilket kærlighedssprog du selv – og ikke mindst din partner – har. I kan nemlig nemt misforstå hinanden, hvis dit hjerte smelter over at få en gave en helt almindelig tirsdag, mens din kæreste har brug for adskillelige kram og kys for at føle sig elsket. Sidstnævnte, nemlig fysisk berøring som kærlighedssprog, vil vi her i artiklen forklare nærmere.

Hvad er kærlighedssprog?

Først skal vi lige have styr på, hvad kærlighedssprog er. Ifølge Gary Chapman, der er ekspert inden for ægteskab og familieliv, findes der fem kærlighedssprog. I sin bestsellerbog Kærlighedens fem sprog forklarer han kærligssprogene, som vi forstår kærlighed gennem. 

De fem kærlighedssprog er:

  • Anerkendende ord
  • Tid/samvær
  • Gaver
  • Tjenester/handlinger
  • Berøring

Vores kærlighedssprog er den måde, vi kommunikerer vores kærlighed til andre på, og det er altså gennem vores kærlighedssprog, at vi forstår den andens kommunikation. Derfor kan du godt opleve, at det skaber udfordringer i dit parforhold, hvis du og din partner ikke forstår hinandens kærlighedssprog.

Kvinde og mand
Fysisk berøring er et af de fem kærlighedssprog. © Getty Images

Hvad betyder det at have fysisk berøring som kærlighedssprog?

Et af de fem kærlighedssprog er som nævnt tidligere fysisk berøring. Men hvad betyder det egentlig at have fysisk berøring som kærlighedssprog? 

Hvis din partner har fysisk berøring som kærlighedssprog, har han eller hun brug for mere end et kærligt klap på skulderen i ny og næ. Din kæreste bliver glad, og det betyder noget for ham eller hende, hvis du tager din kæreste i hånden, når I handler ind, eller at I ligger helt tæt, når I ser en film på sofaen. 

Din kæreste vil sikkert synes, at det er meget unaturligt, hvis I ikke krammer, kysser og kærtegner hinanden i løbet af dagen, hvis han eller hun har fysisk berøring som kærlighedssprog. 

Hvis I begge ikke har fysisk berøring som kærlighedssprog

Hvis din kæreste har fysisk berøring som kærlighedssprog, og du har et andet, kan han eller hun sandsynligvis føle sig misforstået eller afvist, når du ikke har samme behov for, at I skal røre ved hinanden ofte. 

Vi har spurgt psykolog Mette Gylling til råds om, hvad du kan gøre, hvis din partner har fysisk berøring som kærlighedssprog, men at du selv ikke bryder dig om at skulle holde i hånden hele tiden. Ikke fordi, du ikke kan lide din kæreste, men bare fordi det ikke er den måde, du selv viser kærlighed på. 

“Mit bedste råd er at tale om det,” fortæller Mette. Hun fortæller, du med fordel kan spørge din kæreste, hvad ønsket er med at holde i hånd.

“Er ønsket at vise sin kærlighed til den anden? Eller er det en måde at ”bede om” kærlighed på – fordi der er et savn mod eller en tvivl om den andens kærlighed?

Ud af denne snak kan der formodentlig blive større kendskab til hinanden – optimalt en forståelse for de forskellige måder, partnerne viser deres kærlighed på – og forstår kærlighed på. I kan tale om en mulig følelse af savn eller tvivl om den andens kærlighed,” fortæller psykologen. 

Er det en fordel at have samme kærlighedssprog?

Det er lige før, at vi som singler bør nævne i vores Tinder-beskrivelse, hvad vores kærlighedssprog er, for faktisk kan I som par undgå en del misforståelser, hvis I har samme kærlighedssprog.

“Ja, det er bestemt en fordel at have samme kærlighedssprog, fordi det, der bliver ”kommunikeret”, bliver forstået, som hensigten er – hvis kærligheden vises gennem fysisk berøring, bliver den fysiske berøring forstået præcist som den kærlighedserklæring, det er,” afslutter Mette. 

Kilder: Kærlighedens 5 sprog af Gary Chapman, Kærlighedssprog.dk