Kvinde og mand i sofa
Se tiden som en mulighed for at styrke jeres parforhold.© Getty Images

9 gode råd til at få parforholdet til at fungere, når I er sammen 24-7

Se tiden som en mulighed for at styrke jeres parforhold

26. marts 2020 af Rie Louise Kirkebjerg

Det kan både være fantastisk – og en lillesmule skræmmende – at vi i denne periode skal bruge mange af vores vågne og sovende timer i selskab med kæresten. Det er langt størstedelen af os nemlig slet ikke vant til, når hverdagen almindeligvis står på arbejde, fritidsinteresser og venner.

Vi har talt med psykolog Karina Sohrt, som her giver sine bedste råd til, hvordan I styrker jeres parforhold i karantænetiden. 

1. Se tiden som en mulighed for at styrke jeres parforhold

Ofte er vores hverdag så fyldt med aftaler, arbejde og fritidsinteresser, at det kan være svært at have tid og energi til at give parforholdet nok opmærksomhed. I denne tid, hvor vi alle sammen er meget hjemme, har du dog muligheden for at bruge mere tid på dit parforhold, og det kan du med fordel se som en gylden mulighed for at styrke det. 

Psykolog Karina Sohrt råder til, at du sammen med din kæreste laver en liste over, hvad der kan være godt at bruge tid på, og som kan styrke jeres forhold. Vil I styrke gnisten mellem jer? Lære noget nyt om hinanden? Eller blive bedre til at håndtere konflikter? Skriv det ned!

Kærestepar snakker
Se tiden som en mulighed for at styrke jeres parforhold.© Getty Images

2. Udnyt tiden til at prøve nye ting sammen

Nu, hvor I har meget tid sammen, har I en enestående mulighed for at prøve nye aktiviteter sammen. Sæt jer ned sammen, og brainstorm om sjove aktiviteter, som I kan prøve. Det kunne eksempelvis være et online madlavningskursus, øve et nyt sprog, prøve nye ting af seksuelt, træne sammen eller kaste jer ud i et Harry Potter-maraton. I kan sagtens finde på sjove dates, der kan arrangeres, selvom mange ting er lukket. 

Hvis I vil gøre det lidt mere spændende, kan I vælge at skiftes til at overraske hinanden med aktiviteter, som I kan prøve sammen i hjemmet eller naturen.  

3. Giv plads – og respektér jeres forskellige behov

For mange kan det være svært at være så meget hjemme sammen med sin kæreste, fordi I simpelthen ikke er vant til at være så meget sammen og sandsynligvis savner at bruge tid med venner eller på træning, arbejde og fritidsinteresser. Det kan særligt blive svært, hvis I har meget forskellige behov for nærvær og samvær. 

Karina Sohrt fortæller, at det er vigtigt at give plads til hinandens forskelligheder, såsom behov for alenetid. Lav gerne noget hver for sig og husk, at det er okay, at I ikke kan lave alt sammen. 

Hvis du har et større behov for social kontakt end din kæreste, kan det være en god idé, at I gør jer tanker om, hvordan du kan få dit sociale behov opfyldt ved at ringe eller FaceTime til venner eller familie. 

4. Husk at bruge tid med dig selv

Selvom du er meget hjemme sammen med din kæreste, har du en enestående mulighed for at fokusere mere på dig selv. Gør dig eksempelvis tanker om, om der er noget nyt, du gerne vil lære, eller om der er aktiviteter, som der kunne være rare for dig. Det kan eksempelvis være nu, du har tid til at lære dig selv bedre kende, styrke dit selvværd, lave en lækker ansigtsmaske, se samtlige sæsoner af Sex and the City eller at lære spansk.

5. Lad det ikke gå ud over din kæreste

Karina Sohrt fortæller, at når vi som mennesker er I en svær situation, kan vi få en kortere lunte end normalt. Forsøg at være opmærksom på, om du kommer til at blive mere irriteret på din kæreste, eller om du kommer til at lade din egen frustration gå ud over din kæreste. Den slags kan komme til at gøre stemningen endnu værre både inden i dig og i forholdet. 

Tal eventuelt med din kæreste om, hvordan I som par kan hjælpe hinanden, hvis en af jer er ved at falde i “min frustration går ud over kæresten”-fælden. 

6. Husk, at I sagtens kan være gode kærester, selvom det er svært lige nu

Det kan vække mange bekymringer at høre om sygdom i medierne, og måske du samtidig frygter at opleve sygdom i familien. Når vi som mennesker begynder at få bekymringer, kan der ske det, at der kommer flere og flere negative tanker. Hvis det så samtidig er svært at være meget sammen med sin kæreste under de nye omstændigheder, kan du få tanken, at der er noget galt med parforholdet.

Her er det vigtigt at huske sig selv på, at selv det bedste parforhold kan have svære perioder, og at det er helt naturligt, at det er svært at finde sig til rette som par under nye omstændigheder. 

Jeres parforhold kan altså sagtens være godt, selvom det er svært lige nu. Forsøg at bære over med både dig selv og din kæreste, og parkér tankerne om, hvorvidt forholdet er godt eller skidt. 

7. Støt hinanden i de svære situationer

Det er meget forskelligt, hvor meget og hvor dybt kærestepar taler. I en tid med meget usikkerhed og fokus på sygdom kan mange mennesker dog gå hen og få bekymringer og opleve tristhed, fortæller psykolog Karina Sohrt.

For at styrke jeres forhold og hinanden kan det være vigtigt at bruge tid på at tale sammen om bekymringer, svære følelser og hvordan I kan støtte hinanden. Forsøg at se den aktuelle situation som en mulighed for, at I som par øver jer på at støtte hinanden igennem en af livets udfordringer og på den måde gøre jer tættere.

Par taler sammen på gulv
Brug tid på at tale sammen om jeres bekymringer.© Getty Images

8. Rør hinanden

Noget af det, som kan berolige os som mennesker og gøre os mere glade og kærlige, er fysisk nærvær med de mennesker, vi holder af.

Årsagen til, at fysisk nærhed har den effekt på os mennesker, er, at der med fysisk kontakt udløses oxytocin, som populært bliver kaldt for “kærlighedshormonet”. Det betyder, at I sammen kan både berolige hinanden og gøre hinanden mere glade og rummelige ved at have fysisk nærvær. Så husk at kramme, kysse og have sex.

I behøver ikke sidde på skødet af hinanden hele dagen, men det kan være en god idé at afsætte lidt tid hver dag til fysisk nærhed.

9. Søg støtte ved andre end din kæreste

Hvis du oplever, at dit humør er påvirket af situationen i verden, eller hvis du plages af bekymringer om sygdom, så er det ikke altid nok at tale med din kæreste, uanset hvor godt jeres forhold er. De svære følelser kan nemlig komme til at fylde meget i jeres forhold og tage fokus fra det positive, I har sammen. Derfor kan det være en god idé at tale med veninder og familie om dine bekymringer. 

Det kan også være nødvendigt at få hjælp til selv at tage ansvar for dine følelser. Hvis du eksempelvis føler dig drænet af mange negative tanker, kan det være en god idé at gå i gang med mindfulness, fordi det kan hjælpe dig til at håndtere dine tanker.  

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.