Kærestepar diskuterer i sengen
© iStock

Her er de 5 største problemer i parforhold

Kan du genkende et af problemerne fra dit eget forhold?

16. maj 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Der kan opstå mange – rigtig mange – problemer i et parforhold. Det er jo klart. Lige pludselig er I to, og det betyder dobbelt op på følelser og opmærksomhed. 

Mange lærer at forstå, tilpasse og acceptere hinandens behov og mangler, og så går det hele jo nok alt sammen. Men hvad er egentlig de største og mest normale problemer i et parforhold? Vi har spurgt parterapeut og sexolog Katrine Berling, hvad de fem største problemer, du kan opleve i et parforhold, er. 

1. Den ene har brug for mere nærhed end den anden

... så når den ene trækker sig, føler den anden sig afvist. “Problemer i et forhold opstår, når vi føler, vi ikke bliver set. Når der ikke er et fælleskab, hvis vi ikke føler os elsket eller begæret. Selve udfordringen kan udspille sig på mange måder, men det handler næsten altid om sårede følelser, som vi ikke får kommunikeret ud, fordi det er sårbart eller svært for os, og i stedet trækker vi os væk eller lukker os inde i os selv,” fortæller Katrine.

Kvinde og mand krammer
© iStock

2. Den ene har mere brug for sex end den anden

Igen handler det om kommunikation for at undgå et problem som dette – for et problem som det her skal der virkelig tales om. “Især hvis det er et par, der begge ønsker at være sammen, men ingen af dem tør række ud i frygt for endnu en afvisning,” siger hun.

3. Den ene får den anden til at føle sig forkert – måske helt uden at vide det

“Jeg tror ikke på, at konflikter kan undgås, og det skal det som sådan heller ikke. Enhver konflikt har grobund for, at parforholdet kan vokse, og parret kan komme tættere på hinanden. Men det kræver mod, sårbarhed og et stort kendskab til sig selv og sine mønstre,” fortæller Katrine.

4. Gnisten forsvinder, fordi I glemmer at holde parforholdet ved lige

Katrine fortæller også, at konflikter løses ved, at I taler om dem. Ikke kun på et overfladisk plan, for ofte handler det ikke om selve konflikten, men om de underliggende følelser i konflikten. 

Katrine siger også, at det er godt, hvis du tør åbne dig op for din partner, selvom du så vil virke endnu mere sårbar. Fordelen er nemlig, at din partner forhåbentlig også føler, at han kan gøre det samme. Det er ofte en god idé at få hjælp af en terapeut, hvis I ikke føler, at I kan klare det selv.

Kvinde og mand diskuterer
© iStock

5. I viser ikke forståelse for hinandens forskelligheder

Hun siger også, at hvis I for eksempel altid skændes om, at den ene aldrig er hjemme, så handler det ofte om, at der er en af jer, der føler sig nedprioriteret. Dette er især vigtigt at snakke om, så begge parter får en forståelse for, hvilke følelser de forskellige handlinger frembringer. “Derved kan I begynde at vise forståelse for hinanden, og så er der grobund for kærlighed igen,” slutter Katrine af med at sige.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.