Par holder hænder
© iStock

Her er grunden til, at du aldrig skal slippe hans hånd

Videnskaben har talt – og vi er vilde med, hvad den har at sige!

29. maj 2018 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Du kender det måske. Influenzaen (eller tømmermændene) raser igennem din krop, og i selskab med din søde kæreste, som er ved din side i denne svære tid, kæmper du dig ned i Netto efter mere cola til at dæmpe smerterne.

På vejen tager din kæreste fat i din hånd, og pludselig virker det hele ikke så slemt længere. Din hovedpine er gået fra stormstyrke til let brise, og din kvalme er ikke helt så påtrængende, som den var et par sekunder tidligere (men altså, du skal selvfølgelig stadig have cola, for nu har I jo alligevel bevæget jer ud af lejligheden...). 

En magtesløs mand fik en idé

Hvis du er en af de heldige, der har oplevet, at dine smerter er blevet mindre af, at din kæreste har holdt din hånd, så er det faktisk ikke helt hen i skyerne. 

Undersøgelser har tidligere vist, at vi faktisk synkroniserer psykologisk med vores partnere. Det betyder for eksempel, at når du og din kæreste kigger hinanden dybt ind i øjnene, så banker jeres hjerter i takt! 

Selvom det er ret sødt, at vores hjerter synkroniserer sig med vores kæresters, så viser en undersøgelse offentliggjort af NCBI faktisk også, at din kærestes kærlighed kan virke smertedæmpende, hvis han holder din hånd.

Pavel Goldstein står bag undersøgelsen, og han forklarer, at han fik idéen til undersøgelsen under fødslen af hans nu fire-årige datter. Hans kone var i smerte, forklarer han, og han følte sig magtesløs. Han tog hendes hånd, og selvom det ikke var meget, så det ud til at virke. Det gav ham idéen til at undersøge, om det rent faktisk kunne lade sig gøre at dæmpe et andet menneskes smerte ved berøring

Kærlighed frem for Panodil

22 par deltog i undersøgelsen, hvor formålet var at genskabe en fødselssituation. Kvinderne blev derfor udsat for en mild smerte i to minutter, og herefter målte man, hvordan kvinderne reagerede. Forskerne målte dels, hvordan kvinderne havde det, når de holdt deres kæreste i hånden, når kæresten var i rummet, men ikke holdt i hånden, og hvordan kvinderne oplevede smerten, når kæresten var i et andet rum.

Det helt fantastiske resultat af undersøgelsen var, at kvinderne faktisk følte mindre smerte, når deres kæreste holdt dem i hånden. Studiet viste også, at udover at kvindernes smerte var reduceret, så øgede det også mandens empati at holde sin kæreste i hånden.

Så i jo tættere kontakt vi er med vores partnere, jo mindre smerte føler vi. Hold derfor endelig godt fast i hinanden – det kan gøre ondt at give slip.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her