Break-up | Mand kigger ud over by
© iStock

Hvad har han lært af jeres forliste forhold? 6 mænd ser tilbage på bruddene i deres liv

“Vi havde så travlt med praktiske ting, og midt i rengøring og parmiddage havde vi glemt alt om at være kærester”

7. januar 2020 af Redaktionen

Det kan være svært at bevare gnisten i forholdet, hvis hverdagens praktiske gøremål tager over, eller tilliden forsvinder, og jalousien sætter ind. Vi har fået seks mænd til at sætte ord på bruddene i deres liv. 

Vi glemte romantikken 

“Vi var sammen i fem år, men de sidste tre var vi mest venner. En dag slog min kæreste op, fordi hun var blevet forelsket i en anden. Her, et par år efter, forstår jeg godt hendes beslutning. Vi havde så travlt med praktiske ting, og midt i rengøring, ture til Silvan og parmiddage havde vi glemt alt om at være kærester. Efter hun gik fra mig, blev jeg ved med at få idéer til romantiske ting, vi kunne have gjort sammen, og jeg fortrød, at jeg ikke tog mere initiativ og forkælede hende, mens hun var der. Det var selvfølgelig et fælles ansvar, men jeg kunne altså godt have oppet mig mere. I dag skriver jeg små påmindelser i min kalender, så jeg mindst et par gange om måneden husker at gøre noget sødt for min kone. Jeg vil nemlig ikke begå samme fejl igen, og selvom det var hårdt at blive dumpet dengang, er jeg taknemmelig for, at jeg lærte lektien. Det hele kan ikke være praktisk, for så dør kærligheden.” 

– Mads 

Sagde aldrig fra

“Jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til at sige fra over for min ekskæreste. Jeg var alt for eftergivende og sød, hvilket bare betød, at hun lod mig betale for stort set alt, hvad vi lavede – og jeg fandt mig i hendes til tider nedladende tone. Efter et års tid var jeg ret langt nede, men på sin vis var det måske godt for mig at prøve at være sammen med en dominerende kvinde. Jeg har i hvert fald lært, hvilken type forhold jeg skal være i for at være glad, og det er ét, hvor begge giver og tager. Og ét, hvor der først og fremmest er et grundlag af respekt.” 

– Kasper

Tjekkede hendes kontoudtog 

Jeg var meget jaloux, da jeg var yngre, og det gik ud over mit forhold. Måske var det, fordi min daværende kæreste og jeg startede med at have en affære, mens hun var sammen med en anden. Eller måske havde jeg bare ikke lært at være en god kæreste endnu. Jeg læste i hvert fald hendes sms’er og tjekkede billederne på hendes mobil, når hun var i bad. Og lå hendes kontoudtog fremme, tjekkede jeg også, hvor hun havde været henne i byen, og om der var mærkelige udgifter. Et par gange opdagede hun, hvad jeg havde gang i, og hun blev mere og mere rasende for hver gang. Vi endte med at gå fra hinanden efter et kæmpe skænderi, og mange af vores fælles venner tog afstand fra mig. I dag græmmer jeg mig, når jeg tænker på, hvor sindssygt kontrollerende jeg var, og jeg har tvunget mig selv til at lade mine efterfølgende kæresters privatliv være det, det bør være: privat.”

– Stefan 

Hun var den forkerte at støtte sig til

“Hvis jeg skulle ændre én ting, så er det ikke noget ved selve forholdet, men nærmere min reaktion, da vi gik fra hinanden. Det var mig, der slog op, fordi jeg mente, at vi ikke havde en fremtid sammen, men da hun var flyttet ud, havde jeg alligevel svært ved at lade hende være. Jeg skrev og ringede til hende under påskud af at ville være venner, men helt ærligt handlede det mere om, at jeg ikke kunne lide tanken om, at hun måske havde mødt en anden. Jeg havde også behov for at vide, om hun stadig tænkte på mig. Men en dag brød hun grædende sammen i røret, og derefter tog hun slet ikke telefonen. Gennem en fælles ven fandt jeg ud af, at hun havde sygemeldt sig på sit arbejde og var gået helt ned psykisk. Hun blokerede mit nummer og slettede mig fra Facebook, og først dér ramte det mig, at jeg kun havde tænkt på mig selv. Min ekskæreste var mere ulykkelig, end hun havde vist, og faktisk var hun den eneste, jeg ikke burde have støttet mig til.”

– Nicolas 

Jeg ville ikke giftes

“I mit seneste forhold talte min kæreste ofte om, at hun drømte om at blive gift. Men jeg var stædig og sagde, at jeg ikke troede på ægteskabet som institution. Efter at vi gik fra hinanden, er hun blevet gift med en anden, og jeg tænker: Hvorfor var det egentlig så vigtigt for mig at nægte hende det? I dag ville jeg simpelthen elske at være gift med hende.”

– Thomas 

Jeg blev voldelig

“Jeg har altid været en stille og rolig mand, der hellere vil snakke om tingene end hidse mig op. Men efter halvandet år i et virkeligt dårligt forhold rykkede mine grænser sig stille og roligt. Den måde, min eks og jeg talte til hinanden på, blev mere hård, og lunterne blev kortere. 

Min kæreste havde en svær fortid, og hun havde konstant brug for bekræftelse fra mig. Hun kunne gå fra at være glad og rolig til at flippe ud over noget, jeg havde sagt sidste weekend. Vi skændtes mere og mere, og hun kaldte mig en masse grimme ting. Jeg prøvede at sætte grænser, men det hjalp ikke, og jeg begyndte at svare hende i samme grimme tone. 

Efter et rigtigt slemt skænderi efter en bytur, hvor hun havde flirtet med andre mænd, mens jeg så på, endte jeg med at gøre noget, jeg aldrig havde troet, jeg ville gøre: Jeg skubbede hende, så hun faldt. Jeg lagde ikke så meget kraft i, som jeg ville have gjort, hvis hun havde været en mand, men alligevel. Hun faldt, og jeg tror, hun slog sig. Jeg skyndte mig hen til hende, men hun satte sig chokeret op og begyndte at græde. Hun tog hjem til sine forældre, og dagen efter kom hendes far og hentede de vigtigste af hendes ting. Han var meget vred og advarede mig mod nogensinde at kontakte hende igen.

Vores brud tog hårdt på mig, og jeg endte med at falde helt ned i et hul. Efter noget tid kom et vennepar forbi for at se, hvordan jeg havde det. De sagde, at de godt vidste, at min eks kunne være svær at rumme, men jeg kunne mærke, at noget var ændret i deres måde at se på mig. Det tog mig måneder at komme ovenpå igen, men hos en psykolog lærte jeg at forstå, hvorfor jeg havde reageret, som jeg gjorde. Det var en lettelse at høre, at det ikke kun var mig, den var gal med. Min reaktion var lige så meget et spørgsmål om, at vi simpelthen bare ikke var gode for hinanden.

Jeg havde svært ved at gå ind i et nyt forhold, for jeg var bange for at gentage mine fejl og bange for at blive såret igen. Men efter et år fik jeg en ny kæreste, og vi bringer heldigvis det bedste frem i hinanden. Hun ved alt om min fortid, og jeg er ikke længere bange for, at jeg ikke har kontrol over mig selv. Jeg har lært at gå min vej, før jeg når derud igen.”

– Jens

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Maria Denise Christoffersen.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.