Tilgivelse er et valg - træf det med omhu.
Tilgivelse er et valg - træf det med omhu.© iStock

Hvornår skal du tilgive utroskab?

Sådan finder du ud af, om der er grund til at tilgive ham, når han har været utro

20. januar 2010 af Stine Bødker Nielsen

Hvornår skal du tilgive utroskab?

Av! Det føles, som om en kanonkugle bliver skudt lige i mavesækken på dig, når du opdager, at din kæreste har været dig utro. Derfor er det også utrolig svært at tilgive den smerte. Men nogle gange kan det faktisk lykkes at give slip på den dårlige følelse og fortsætte forholdet - og andre gange kan det ikke.

Tilgivelse er et valg. Hvis du vælger at tilgive din kærestes utroskab, betyder det ikke, at det, han har gjort, er okay. Det betyder bare, at du har besluttet, at du tør stole på ham igen. Inden du tilgiver, er det derfor vigtigt, at du overvejer, om du kan klare at blive skuffet igen. Der er altid en risiko, når du stoler på et andet menneske. Hvis det er en risiko, som du er villig til at løbe, er der også et par andre ting, du lige skal overveje. Der findes nemlig et par betingelser for, hvornår du skal tilgive utroskab. Læs med her, og se hvilke.

 

Du kan tilgive ham for at være utro, når...


...han oprigtigt angrer

Se på, hvordan du opdagede, at din kæreste var utro. Der er stor forskel på, om du selv måtte finde ud af, at han havde været utro, eller om han kom og sagde det til dig, fordi han fortrød og havde det dårligt med sig selv. Hvis din kæreste er oprigtigt ked af det, han har gjort, og virkelig fortryder, har jeres forhold måske en chance.

Det betyder nemlig, at han på ny respekterer dig. Virker han derimod, som om han har en masse gode (læs: dårlige) undskyldninger for, hvorfor det kom så vidt, skal du være opmærksom. Det er et temmelig dårligt tegn, hvis han selv mener, at det, han gjorde, ikke var så slemt.

Hvis han ikke kan indse, hvor forkert det hele er, er det nærmest umuligt at genopbygge tilliden. Til gengæld kan du overveje, om han fortjener en chance til, hvis han har tænkt sig at gøre alt i sin magt for at være en god kæreste, som du igen kan stole på. Læg derfor også mærke til, om han går i forsvarsposition, eller om han tager ansvar for sine handlinger.

...kærligheden stadig er der

Er du stadig forelsket i din kæreste? Kærlighed er en ufattelig stærk følelse, og hvis den er til stede, kan I overkomme rigtig meget. Men det er selvfølgelig ikke nok, at du elsker ham. Elsker han stadig dig? Det er et svært spørgsmål, som du bliver nødt til at stille ham, og det er vigtigt, at du kræver et fuldstændig ærligt svar.

Hvis han egentlig hellere vil være sammen med andre, har I ikke noget at bygge forholdet på. Så gør det klart for ham, at du ikke er interesseret i, at han stryger dig med hårene og lyver for ikke at såre dig - du vil have sandheden at vide. Hvis I elsker hinanden, er det en god forudsætning for, at du kan blive i stand til at tilgive ham. Er kærligheden derimod blegnet, er det et tegn på, at det er på tide at sige farvel.

...I kan blive enige om en plan

Hvis du skal være i stand til at tilgive din kærestes utroskab og komme videre, er det vigtigt, at I kan blive enige om, hvordan tingene skal foregå fra nu af. Hvis I kan lægge en plan, som I begge to er tilfredse med, er det et godt udgangspunkt.

Det kan også være, I bliver nødt til at få noget professionel hjælp og se en parterapeut for at komme over krisen. Det kan faktisk være en rigtig god ide at få hjælp, hvis du for eksempel gerne vil tilgive, men har svært ved det. Kan din kæreste gå med til, at I laver en plan og eventuelt får noget hjælp, er det en god grund til at tilgive ham. 

5 ting du skal huske, inden du tilgiver utroskab 

Tillid betyder alt

Det er vigtigt, at du kan komme videre med dit liv og dit kærlighedsliv og bliver i stand til at stole på andre igen. Tillid betyder alt, så overvej grundigt, om du bedst kan komme videre med eller uden din kæreste, inden du tilgiver.

Det er hans skyld - ikke din

Lad være med at sympatisere og prøve at rationalisere dig frem til, at din kærestes utroskab var okay. Det er ham, der har gjort noget galt - det er ikke din skyld!

Han skal gøre sig fortjent til din tilgivelse

Hvis din (eks)kæreste vil have dig tilbage, skal han gøre sig fortjent til det. Du kan eventuelt se, om I kan forhandle jer frem til et forhold, I begge er tilfredse med. Du skal ikke finde dig i noget.

Er grænsen nået?

Nogle gange går tingene bare ikke. Det kan være, du når et punkt, hvor du bliver nødt til at sige fra. Det er derfor vigtigt, at du kan finde ud af at sætte grænser. Hvis din kæreste er dig utro flere gange (eller hvis en gang er nok for dig), kan du for eksempel sige:

- Nu er det nok. Jeg er ikke sur på dig, men jeg vil ikke bruge flere følelser på dig. Du kan gøre, hvad du vil, men jeg vil ikke leve sådan længere.