© iStock

Ja, kærlighed kan overvinde alt

Mange har prøvet det – krise med kæresten. Men hvem siger, det skal slå jer ud? Hør, hvordan Mia og Anders kom styrket gennem en svær tid

27. august 2015 af Rikke Rudbæk

"Vi var ved at vokse fra hinanden" 

Ander og Mia har været sammen i syv år.

I lange perioder levede Mia og Anders hvert deres liv — Mia satsede på karrieren, mens Anders drak øl med vennerne. Og da Anders faldt til ro, var Mia klar til at indtage nattelivet. Flere gange var forskellene ved at koste dem forholdet, men efter en brat opvågning fandt de hinanden igen — og nu skal de giftes.

 

Hvorfor har forskellighed været et problem for jer?

Mia: “Det er mest mig, der har haft tanker om, hvorvidt det skulle være os eller ej. I lang tid var vi forskellige steder i vores liv, og vi så aldrig rigtig hinanden. Derfor har jeg flere gange sagt til ham, at vi burde stoppe, men så har vi snakket om det, og hver gang har han rykket sig, så jeg synes, han har fortjent at få en chance mere.”

Anders: “Ja, meget af tiden har det været mig, der ikke har været til stede i vores forhold. Men det er først gået op for mig, når Mia har sagt, at hun var træt af det. Sådan er mænd: Så længe vi ikke hører noget, tror vi, det kører. Det er først, når jeg har fået kniven for struben, at jeg har tænkt over min opførsel som kæreste.”

Hvad var vendepunktet?

Mia: “En aften i byen for et par år siden var jeg tæt på at være sammen med en anden, men da min veninde hev fat i mig, tog jeg hjem og tænkte over tingene. Anders kendte godt min tvivl om vores forhold. Efter den episode blev det klart for mig, at det var ham, jeg ville have. Kort efter skulle jeg opereres. Anders var der for mig 100 procent, og det var også lidt af et wakeup call.”

Anders: “Ja, vi blev hevet ud af hverdagen og fandt ud af, hvor meget vi holder af hinanden. Pludselig var det ikke bare vasketøj og hverdagsproblemer, og vi kom begge til at tænke på, hvor forfærdeligt det ville være, hvis operationen ikke gik godt ...”


Hvad har I gjort anderledes siden krisen?

Mia: “Ærlighed har altid været en stor del af vores forhold. Når jeg har følt tvivl, har jeg snakket med Anders om det. Men efter vores krise har vi aftalt, at vi skal være endnu bedre til at tage tingene, som de kommer, i stedet for at lade dem hobe sig op.”

Anders: “Efter vi har fundet ud af, at det skal være os, er jeg automatisk begyndt at gå op i, at vores forhold går godt. Før det tænkte jeg ikke så meget over, at jeg skal gøre noget aktivt for at få forholdet til at fungere.”

Hvad har I lært af krisen?

Anders: “Der er ingen tvivl om, at det er Mia, der har måttet sluge flest kameler. At hun har gjort det, viser mig, at hun virkelig vil mig. Det er rart at vide, at bare fordi hun beder mig ændre nogle ting, så betyder det ikke, at hun er i gang med at pakke sine tasker og flytte.”

Mia: “Jeg har lært, at hvis vores forhold kan klare sådan en krise, er der ikke noget, vi ikke kan klare sammen. Da Anders spurgte mig, om jeg ville gifte mig med ham, var jeg ikke i tvivl. Jeg vidste med det samme, at jeg skulle sige ja.”

"Træf beslutningen"

Sexolog og parterapeut, Katrine Berling

“Mia og Anders’ forhold har været som en elastik: Først ville den ene forholdet, så ville den anden. Ingen af dem har turdet gå helt ind i forholdet, før de store kriser opstod i form af Mias hjerteoperation og fristelsen i en anden mand. Først her går det op for dem, at de har brug for hinanden. I et forhold handler det om at træffe en beslutning og sige til sig selv: ‘Jeg vil gerne mit forhold’. Mange tør ikke tage beslutningen fuldt ud, for tænk nu, hvis græsset var grønnere et andet sted. Men naboen har lige så mange kriser, og det er en illusion at tro, at alting kan være fantastisk hele tiden — det er kun i amerikanske film!”

Bragt første gang i Woman nr. 140. 

Læs mere fra samme kategori