"Jeg føler mig alene, når vi har en konflikt, og vi kommer det aldrig helt til livs"

iStock
iStock

"Kære Theresa

Jeg er i et trygt og tillidsfuldt forhold med min kæreste gennem lidt over 3 år.

Vi har det godt sammen og har de samme familiære værdier. Det er derfor vigtigt for mig, at vi løser det. Vi er begge i slutningen af 20'erne og har ingen børn.

Der er dog en problemstilling som jeg ikke føler, vi har fået knækket, og det er kommunikationen. Hver gang der opstår en situation, som jeg har brug for vi løser, så føler jeg, han taler udenom, lytter/forstår ikke det sagte og vil ikke tage stilling til det. Han er konfliktsky.

Jeg har også fundet ud af, at hvis jeg forbereder ham på, at vi skal tale sammen, så lukker han i. Så er kampen tabt på forhånd, og jeg har jo også brug for, at få vendt den her konfliktskyhed med ham. Jeg føler mig alene, når vi har en konflikt, og vi kommer det aldrig helt til livs.

Hvordan får jeg ham til at turde at "snakke sammen"?

Mvh.

Den fortvivlede"

 

Kære fortvivlede.

Jeg forstår din fortvivlese. Det er så hårdt at føle, at man er alene i en given situation.

Det er lidt svært for mig at sætte ord på, hvordan du skal få ham til at "turde" at snakke og åbne op, da jeg ikke ved hvordan du taler til ham, når du gerne vil løse en konflikt.

Der er mange forskellige måder at foreslå, at man skal have en snak:

1. "Vi har altså brug for at snakke om det her, og jeg forventer at vi gør det i aften!"

2. "Jeg har brug for, at du fortæller mig hvordan du har det og hvad du tænker!"

3. "Kære søde du.. Det ville betyde så meget for mig, hvis du gad dele med mig, dine følelser i forhold til ..."

4. "Vi tager den her snak i aften, så du kan godt forberede dig."

Som sagt: Jeg ved ikke hvordan dit tonefald er og hvilke ord du bruger, når du gerne vil kommunikere lidt dybere med ham. Jeg kan forestille mig, at du måske nemt bliver frustreret (og af god grund) af hans manglende kommunikation, som derfor ender med, at han måske kommer til at føle sig forkert, irriteret eller ikke-god-nok, hvilket gør at han per automatik lukker sig i.

Du føler dig fortvivlet. Men hvorfor føler du dig fortvivlet? Er det fordi, du er bange for, at jeres forhold ikke ville kunne vare ved, hvis i ikke får bedre kommunikation og konflikløsning? Er det fordi du ikke føler dig set? Er det fordi du ikke føler dig værdsat af ham? Er det fordi du føler, at du lægger mere i forholdet end ham? Er det fordi du er bange for at miste?

Det er altid vigtigt at komme til bunds med, hvorfor man føler som man gør. Altså.. Hvad ligger der bag fortvivlelsen? Frygt måske? Hmm.. For hvad?

Når du finder ud af hvad DU SELV mærker og føler og hvorfor du føler det, så er det rigtig vigtigt at du får italesat det til din kæreste på en åben, sårbar og rolig måde.

Fx: "Skat. Jeg vil gerne snakke med dig om noget som ligger dybt i mig. Jeg føler mig fortvivlet over vores manglende kommunikation. Det giver mig en følelse af ..., som gør at jeg begynder at tvivle på om ..... Derfor er det så vigtigt for mig, at du prøver at sætte ord på dine følelser. Jeg vil gerne vide hvad du tænker, hvordan du har det og hvad du mener. Jeg elsker dig for dig, og jeg vil elske dig med alt det, du er. Så.. Hvordan har du det?"

Jeg ved ikke, om det vil virke. Men i min erfaring virker det næsten altid at blotte sin sårbarhed, da det viser andre, at man mærker og tænker indad, fremfor at være beskyldende og pege fingre, hvilket ofte skaber dårlig stemning.

Der er kun så meget du kan gøre for at løse "problemet" i jeres forhold. Resten er op til ham. Ved at blotte dit inderste til ham, giver du ham chancen for at omfavne dig.

Hvis det forbliver umuligt for ham at åbne sig op for dig, vil jeg foreslå jer, at I begynder at tage til parterapi.

Jeg ønsker dig alt det bedste og håber inderligt på, at jeres kommunikation forbedrer sig.

Varme vinter kram,

Theresa Johanne.

 

Husk, at du også kan få svar på dine egne spørgmål om sex, parforhold og meget mere i Sexbrevkassen. Send dit spørgsmål til [email protected]

sss
Sexbrevkasse

Jeg hedder Theresa Johanne Kirkby og er en ung og frisindet sexolog, hvis passion for åbenhed gør mig i stand til at nedbryde sociale og seksuelle tabuer. Til daglig læser jeg til kropsterapeut ved siden af mit arbejde som sexolog/terapeut.

Her i sexbrevkassen deler jeg gode råd og tips i form af ekspertviden såvel som personlige erfaringer og besvarer bedst muligt dine spørgsmål vedrørende sex, kærlighed og intimitet. Jeg er ikke bange for at snakke højt og dele af egne seksuelle erfaringer og følelser, så forvent et ærligt og jordnært svar – et svar, som vi alle kan forstå.

Det er ikke længere muligt at indsende spørgsmål til Sexbrevkassen, men har du lyst til at vide mere om mig eller mit arbejde, er du velkommen til at kontakte mig på min hjemmeside www.Theresajohanne.com eller på min Facebook.