© unsplash: josh peterson

Lær at tackle hans jalousi

Er din kæreste jaloux? Det behøver ikke skille jer ad. Læs her, hvordan I får forholdet til at fungere

30. juli 2010 af Mette Andrea Boesgaard

JALOUSI - EN TRICKY BASTARD

Det kan være skønt at være kæreste med en jaloux mand - hans jalousi kan nemlig munde ud i en nærmest uendelig beskytter-trang og opmærksomhed. Og når I først begynder at date, kan det føles som om, han VIRKELIG vil dig. Men med tiden kan det blive svært at leve med en jaloux kæreste, der bestandigt vil kontrollere dig, vide hvem du ser, bestemme, hvad for noget tøj du må have på osv osv. Og når først du konstant føler dig under opsyn og beskyldning, og du går i forsvarsposition, går det ned af bakke for jeres forhold?

Men det kan faktisk lade sig gøre at leve med en jaloux kæreste - hvis han altså er indstillet på at arbejde med sin jalousi, så I begge to kan leve med den. Woman giver dig her guiden til, hvordan I får parforholdet til at fungere.

RANSAG DIG SELV

Første skridt på vejen er, at du spørger dig selv, hvorfor du vil leve med en kæreste, der beskylder dig for at gøre ting, du end ikke har overvejet at gøre, og som vil begrænse dine udfoldelsesmuligheder. Er det fordi du virkelig elsker ham? Eller er det i bund og grund, fordi dit selvværd ikke er i top, og fordi du tror, at du fortjener hans opførsel?

Hvis det er dit selvværd, den halter med, så arbejd på det, til du indser, at det ikke din skyld, at din kæreste er jaloux - det er hans problem og hans problem alene. Det betyder ikke, at I ikke kan arbejde på at løse problemet, men du skal kun gøre det, hvis du virkelig elsker ham, for det kan være et langt, sejt træk. Er du ikke villig til det - eller er det ikke sundt for dig at kaste dig over den udfordring - så er det nu, du skal smide ham ud af dit liv.

LÆR AT FORSTÅ HANS JALOUSI

Jalousi handler om usikkerhed. Når din kæreste er jaloux, er han dybest set usikker på, om du vil ham nok til at blive ved med at være sammen med ham, og det får ham til at føle sig truet i ellers helt uskyldige situationer. Hans jalousi er altså et tegn på kærlighed, for hvis jeres forhold ikke betød noget for din kæreste, ville du ikke have dette problem. Men ægte kærlighed er ikke begrænsende og kontrollerende, den er rummelig nok til, at I begge kan udvikle jer hver især, og så handler den om, at I er sammen af lyst, ikke af tvang.

TAL MED HAM OM PROBLEMET
Det nytter ikke noget at bringe hans jalousi op, når han flipper skråt over, at du kiggede forkert på en anden mand eller havde taget for udringet en bluse på. Vent derfor med at snakke med ham om det til et tidspunkt, hvor I begge er afslappede og åbne. Undgå at skændes med ham eller gå i forsvarsposition, vær i stedet forstående og støttende. Fortæl ham - uden at anklage ham - hvor bange hans jalousi-udbrud gør dig, og hvordan de begrænser dig og påvirker dig i din hverdag. Spørg, hvilken opførsel det er, der især gør ham jaloux, og fokusér så på at finde et kompromis, der løser problemet, og som I begge kan leve med.

HJÆLP HAM VIDERE

Når du nu ved, hvad der gør din kæreste jaloux, og I har lavet en aftale om, hvad der kunne afhjælpe problemet, så ændr din opførsel, indtil problemet er løst. Overhold de aftaler, I har lavet - og lad ham stå for at overholde sine aftaler og løfter til dig.

OPBYG DIN KÆRESTES SELVVÆRD

Benyt enhver lejlighed til at fortælle din kæreste, hvor meget du elsker ham, og hvorfor du ikke vil være sammen med nogen andre. Giv masser af komplimenter og tal om den skønne fremtid, du glæder dig til at have sammen med ham.

Hjælper det ikke? Så overvej terapi - både for jer som par, så I kan få kreative input til, hvordan I skal tackle problemet, og for ham alene, så han kan finde ud af, hvorfor han reagerer så voldsomt, som han gør.

Det er ikke en let udfordring at leve sammen med en jaloux kæreste, og I løser ikke problemet fuldstændigt med en diskussion - eller med 10. Det bliver sandsynligvis et emne, I ville komme til at drøfte mange gange, men forhåbentlig kan I blive ved med at rykke grænserne, indtil han føler sig helt ok med det, du betragter som normal opførsel. Hvis han er værd at holde på, vil han gøre en indsats for ændre sin opførsel.