Åbenhed i parforhold
Snakker du om grænser og åbenhed med din partner?© Getty Images

Parterapeuten giver dig svar: Er der grænser for, hvor åben du skal være overfor din partner?

Bliv klogere på parforhold her

9. december 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Er fuldkommen åbenhed opskriften på et sundt parforhold? Eller findes der grænser for, hvor åbne vi skal være overfor vores partner?

Mange kan have en tendens til at tro, at ‘det gode parforhold’ er det parforhold, hvor vi ved absolut alt om hinanden og kan dele alt mellem os. Men sådan er det ikke nødvendigvis. 

Derfor har vi snakket med parterapeut Vigga Wagtberg, som gør os klogere på det sunde parforhold, grænser, åbenhed og kommunikation – emner, som kan danne grobund for udfordringer og misforståelser i mange parforhold. 

Bliv klogere på fem centrale spørgsmål omkring parforhold, åbenhed og grænser med vores ekspert Vigga lige her. 

1. Hvor åbne skal vi være overfor hinanden i et parforhold?

“Det, der er sundt at styre efter, er ens eget behov for åbenhed i stedet for en forestilling om, hvad vi tror, vi skyder vores partner. Vi skal være så åbne, som vi selv har behov for. Hvor åbne vi skal være i et parforhold handler derfor om at starte med at tage udgangspunkt i vores eget behov for åbenhed.

Hvis du ønsker et forhold, hvor der er plads til dig, og hvor du kan være og føle tryghed, så er du nødt til at være åben om, hvordan du har det i hverdagen, med dit liv og i dit forhold. Hvis du gerne vil have et forhold med den frihed og tryghed, du har brug for, så er det vigtigt, at du taler om, hvordan du har det det i dit liv,” fortæller Vigga. 

Åbenhed i parforhold
Du vælger selv, hvad du ønsker at dele. © Getty Images

2. Er det en dårlig ting ikke at dele alt med sin partner?

“Vi kan ikke bare sige, at det er en dårlig ting ikke at dele alt. Det at have behov for privatliv kan være en rigtig sund ting. Fordelene ved det er, at du kan få rum til at tænke nogle ting igennem, mærke noget og gøre nogle ting, hvor du får ro indeni dig selv, og hvor du ikke skal stå til regnskab overfor nogle – og det er supersundt.

Så vi kan som udgangspunkt ikke sige, at fordi der er noget, vi ikke er åbne om, så er det forkert eller destruktivt. Det kan lige så godt være det modsatte.

Det, der kan være godt at holde for dig selv, er de ting, hvor du mærker, at du har brug for at finde dit eget sted at stå i det først, før du deler det med andre. De ting, du ikke er helt klar til at åbne op om og lukke et andet menneske ind i,” siger Vigga. 

3. Hvad gør vi, hvis vi har forskellige behov for åbenhed i forholdet?

“Det er et helt legitimt behov både at have brug for åbenhed og privatliv, og begge ting er vigtige,” fortæller Vigga. Hun supplerer med, at det er vigtigt, at begge parter i forholdet er meget konkrete i forhold til at fortælle hinanden, hvor deres respektive grænser går. På den måde kan I bedre forstå hinandens grænser. 

“Det er altid okay at have sine grænser og sige: “Der er altså nogle ting, jeg har brug for er private for mig”. Det, der bare er vigtigt, hvis du er den part, der har brug for mere privatliv, er at spørge dig selv: ‘Hvad er det, det her behov handler om?’ Handler det om, at du har brug for at give næring til dig selv og skabe et frirum, hvor du ikke skal stå til regnskab for nogle tanker eller følelser? Eller handler behovet for privatliv egentlig mere om, at der er noget, du har brug for at blive mødt i, men som du er bange for at sige højt, fordi du frygter for konsekvenserne af at sige det?,” siger Vigga.   

Åbenhed parforhold
Husk på, at det er helt okay at have behov for privatliv i dit forhold. © Getty Images

4. Hvor stammer tanken ‘jo mere åbenhed, jo bedre’ fra?

Vigga fortæller, at mange af os har fået eksempler og historier fra vores forældres og bedsteforældres generationer, hvor mennesker har båret rundt på store hemmeligheder, skyld og skam, der har skabt stor smerte mellem mennesker, og som bunder i en manglende åbenhed. Derfor har mange følt sig forkerte og båret rundt på det hele indeni sig selv. 

“Det er med til at gøre, at vi i dag har lærdom om, at åbenhed er vigtig, da den kan gøre, at vi finder ud af, at vi alle er i samme båd, og at vi ikke er så underlige med de vaner og tilbøjeligheder, vi nu har. Åbenheden kan gøre, så vi føler os mindre alene og mindre forkerte. Det har skabt forestillingen om, at jo mere åbenhed, desto bedre. 

Mere åbenhed end den, folk oplevede for nogle generationer siden, er bedre, men det er jo ikke det samme som, at vi ikke har ret til privatliv, og at vi skal være åbne om alt,” forklarer hun. 

5. Hvordan kan vi åbne mere op overfor vores partner?

Hvis du går med et ønske om at åbne mere op til din partner, giver Vigga her nogle gode råd til, hvordan du kan begynde. “Det handler om at lade være med at gøre opgaven større, end den behøver at være. Åbenhed kan blive meget udefinerbart, abstrakt og svært at tale om, og der handler en sund åbenhed om at tage udgangspunkt i, hvordan du går og har det i din hverdag og i dit liv,” forklarer Vigga. 

Hun tilføjer, at en god måde at åbne op om dine følelser på er ved at fortælle om dine følelser ud fra dine oplevelser i hverdagen. På den måde kan du binde dine følelser op på noget konkret, så det bliver lettere og mindre abstrakt at snakke om.