Nye forældre med baby
At blive mor er for mange både den største og mest omvæltende begivenhed i livet.© Getty Images

Parterapeuten guider dig: Sådan holder I forholdet i live, efter I er blevet forældre

Synes du, at overgangen fra par til forældre er svær? Så er du ikke den eneste

24. september 2020 af Ida Storm Frøslev Hansen

At blive mor er måske den største begivenhed i dit liv, og helt sikkert en af de, der vil vende mest op og ned på din hverdag. Men selvom der hører en masse vidunderlige ting med din nye titel, er det også anledning til en masse nye tanker, følelser og problemstillinger. 

Det er en stor omvæltning i både dit, men også i din kærestes, liv at blive forældre, og derfor kan du opleve, at dit parforhold ændrer sig.

Vi har talt med Christiane Meulengracht, der er parterapeut, sexolog, familieterapeut og foredragsholder, og spurgt hende om, hvad der sker i parforholdet, når I bliver forældre. Her giver hun brugbare tips til, hvordan I kommer tættere på hinanden, efter I er blevet forældre. 

Er det normalt, at relationen ændres, når I bliver forældre?

Det korte svar er: Ja!

Christiane fortæller, at det er helt normalt, at relationen ændres, når I bliver forældre. Fællesskabet går fra en tosomhed til, at I pludselig er tre – og den tredje er et helt hjælpeløst væsen, der har brug for jeres omsorg alle døgnets 24-timer! Derfor flyttes fokus helt naturligt fra hinanden til den lille ny. 

Dertil kommer, at vi kvinder er helt fyldt af hormoner, når vi lige har født og ammer, og Christiane understreger, at de hormoner ikke må undervurderes! Helt ubevidst er de hormoner medvirkende til, vi kvinder ændrer vores værdisæt. Vores værdisæt skal helt naturligt stemme overens med, at der jo pludselig er kommet et lille menneske til verden. Det er muligvis første gang, vi oplever, at der er et menneske, vi er klar til at dø for – hvilket er en ekstrem oplevelse!

Christiane pointerer, at mænd selvfølgelig også har en gigantisk kærlighed til deres lille ny, men rent biologisk set, har de ikke samme hormonelle-forandring og dermed naturlige tilknytning. Dette skyldes primært, at de ikke har båret barnet i maven. 

Kvinder har en højere koncentration af hormonet oxytocin – blandt andet fordi vi føder og ammer. Den høje koncentration af oxytocin er naturens måde at sikre, at kvinden fortsat vil passe på sit barn – smart! Det hormon har manden ikke i kroppen i samme grad, og dermed er der ofte en forskel i den tilknytning, man som forældre oplever til den lille ny. 

© Getty Images

Og hvad med den der sexlyst?

Christiane understreger, at når det kommer til sex, efter vi er blevet forældre, er det meget forskelligt, hvad vi har lyst til – og hvornår vi har lyst!

Lige efter fødslen har vores underliv været på den største opgave, den nogensinde kommer på. Dermed er det naturligt, at mange ikke har lyst til at hoppe i kanen lige efter fødslen. Christiane beskriver, at der for mange godt kan gå lang tid efter fødslen, før vi føler os klar til sex igen. Måske føles kroppen og underlivet klar, men vores opmærksomhed ligger et andet sted. Kvinden er ofte, rent ud sagt, hammertræt (det kan vi skrive under på), og søvn er en meget effektiv lystdræber. Udover manglende søvn, er kvindens opmærksomhed rettet mod barnets behov og trivsel. Derfor er det relativt almindeligt, at det kan tage kvinden lidt længere tid at blive klar til sex igen, end den anden part i forholdet. 

Dog er det ikke sådan for alle, og der er selvfølgelig intet, der er mere rigtigt eller forkert, når det kommer til sex efter fødsel. 

© Getty Images

Hvad kan vi gøre, for at finde tilbage til hinanden som par?

Christiane har følgende råd til jer, der forsøger at nærme jer hinanden som par igen: 

  • Hjælp hinanden. Det er vigtigt, at den i forholdet, der ikke ammer og lige har født, skal tage over! Alt hvad din kæreste KAN gøre for at få jeres lille, nye familie på ret kurs, SKAL kæresten gøre. Christiane giver her et eksempel, hvor det måske ikke er godt nok bare at handle ind – kæresten skal også vide, HVAD der mangler, hvor det skal købes, og hvornår det skal købes, så der påtages det fulde ansvar. Dog pointerer Christiane også, at mange mødre ikke vil lade deres bedre halvdel tage over – derfor er det lige så vigtigt, at du skal være villig til at afgive ansvaret, så I bliver fælles om det. 
  • Prioritere hinanden. I en ny tid kan det være så svært at huske sig selv på, at vi ikke kun skal prioritere den lille ny, men også vores kæreste. Christiane anbefaler, at I er opmærksomme på dette allerede fra starten af jeres barns liv. I hendes optik er det vigtigt, at I er tillidsfulde nok til, at I kan lade jeres barn blive passet. Christiane anbefaler, at I relativt hurtigt lader sit barn passe – måske blot 30 minutter? I den tid, kan I så lave noget, I synes er dejligt og fedt som par, og huske jer selv og hinanden på, hvorfor I elsker hinanden. 
  • Det er et fælles projekt. Christiane påpeger, at vi har en kultur, hvor meget af vores hverdag centrerer om vores børn. I sit arbejde som parterapeut ser Christiane desværre ofte, at barnet bliver moderens projekt – som mødre kan vi godt komme til at tro, at vi ved bedst, og det gør desværre ofte, at kæresten føler sig sat ud på et sidespor. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at det er et fælles-projekt og ikke et solo-projekt. 
© Getty Images
  • Revurder dine og jeres værdier. Det er en svær balancegang at blive forældre – punktum! Når vi får børn, er der stadig mange af os, der håber og tror, at vi kan alt det, vi plejede – dyrke sport, se vores venner, have en fed karriere, og et sund, stærkt parforhold. Mange bliver stressede af at føle, der skal leves op til alle disse forventninger, og det er ikke godt for nogen! Hverken os, vores barn eller vores parforhold! Derfor anbefaler Christiane, at vi engang imellem (måske helt op til en gang om året), revurderer vores værdier – hvad er det vigtigste for mig, og hvordan sørger jeg for, at jeg får prioriteret disse ting? 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.