Kvinde ser på graviditetstest
Hvad gør man, når plan A ikke virkede? Og plan B heller ikke gjorde? © Getty Images

Psykologens 8 råd til jer, der prøver at blive gravide, men har svært ved at lykkes med det

Ingen fortjener at slå sig selv i hovedet på vejen til at blive en familie!

4. november 2020 af Ida Storm Frøslev Hansen

Dengang vi var 15 år gamle, var vores største frygt at blive gravide! Vi var sikre på, at hvis vi tog vores p-pille blot to minutter for sent, ville vi være gravide med tvillinger, inden dagen var omme.

Den frygt har nu ændret sig til at blive et brændende ønske for rigtig mange kvinder. Men for mange er det slet ikke lige så let at blive gravid, som vi forestillede os, da vi var teenagere. 

Når plan A ikke virker

“Hvad er der galt med mig?”, spørger mange kvinder sig selv, når de gang på gang står med en negativ graviditetstest i hånden. Frygten for ikke at kunne blive gravid er et enormt stort psykisk pres, og det kan påvirke både relationen til din kæreste, din familie og dine veninder. Men ingen fortjener at slå sig selv i hovedet på vejen til at blive en familie!

Vi har derfor talt med psykolog Katrine Spiegelhauer, der er specialist i graviditet, fødsel og forældreskab, om den psykiske påvirkning, der kan ske, når du prøver at blive gravid. Her giver hun gode råd til jer, der kæmper for at blive forældre. 

Kvinde græder over negativ graviditetstest
Det kan være så hårdt måned efter måned at stå med en negativ test© Getty Images

Ikke en del af klubben

Noget af det, der kan være rigtig hårdt, når man kæmper for at blive gravid, kan være følelsen af ikke at passe ind i “mor-klubben”, fortæller Katrine. Allerede fra det øjeblik, du ønsker at skabe et barn, begynder du at orientere dig i retningen af at være mor. Men så længe du endnu ikke er blevet mor, er du jo ikke en del af klubben af de ubekymrede forældre – for de har jo børn. 

Katrine forklarer, at det kan være enormt hårdt at være i et sådan “vakum”, hvor du gerne vil være mor, og måske allerede føler dig som mor, men endnu ikke er det. 

Katrine fortæller fortsat, at det stadig er meget tabubelagt at være barnløs. 

Det kan være, vi ikke taler højt om det, fordi der er en arbejdsplads at tage hensyn til, fordi det er en privat ting mellem vores partner og os – eller også kan det være, fordi det simpelthen er for hårdt at tale om. Derfor kan vi ofte komme til at gå alene med det. 

Kvinde misundelig på sin veninde med baby
Det er helt normalt at have en følelse af, ikke at passe ind i “mor-klubben”.© Getty Images

Det ultimative kontroltab

En anden grund, til det kan være så enormt hårdt at kæmpe for at blive gravid, omhandler forholdet til vores krop. 

Katrine pointerer, at vi har en kultur, hvor vi er enormt meget i kontrol! Vi har en idé om, at hvis vi spiser sundt, dyrker motion og passer på os selv, har vi en vis kontrol over vores krop. 

Men den idé bliver forstyrret, når vi ikke kan blive gravide. Vores krop kan føles defekt og helt forkert – det er jo vores krop, så hvorfor i alverden gør den så ikke, som vi gerne vil have den til? 

Katrine understreger, at det kan føles enormt angstprovokerende og som det ultimative kontroltab.

Kvinde ser frustreret ud
Hvorfor gider vores krop ikke bare gøre, som vi gerne vil?© Getty Images

Hvordan påvirker det parforholdet?

Katrine fortæller, at kampen for at blive gravid lægger et pres på både den, der skal blive gravid, partneren og ikke mindst parforholdet. 

Det, ikke at kunne blive gravid, er en udfordring – måske endda en krise? Og vi reagerer alle forskelligt på kriser! Men de forskellige reaktioner, kan være en anledning til øget afstand mellem jer.

Inden I som par er blevet tjekket for, hvorfor I kan have svært ved at blive gravide, er det ofte den part i forholdet, der skal bære barnet, der tager skylden på sig. Katrine forklarer, at det er helt normalt. Som kvinde, og den der skal blive gravid, får vi nemlig en rigtig træls påmindelse hver evigt eneste måned om, at vi endnu ikke er blevet gravide: vores menstruation. 

Derfor kan det, for nogle kvinder, føles som om de går mere op i den potentielle graviditet end deres partner. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Det fylder blot forskelligt for jer. 

Par skændes
Det kan skabe en afstand som par, når I har svært ved at blive gravide© Getty Images

Sex som funktion

Noget, der også kan skabe stor afstand i parforholdet, er, at sex pludselig får en funktion – der skal holdes øje med temperatur, cyklus og måske skal der afprøves særlige stillinger, I har hørt skulle være gode at blive gravid i?

Lige pludselig er sex meget mindre forbundet med lyst, nydelse og kærlighed, men har derimod det ene formål, at der skal produceres en baby!

Katrine fortæller, at det medfører, at mange mænd føler sig som sæddonor eller føler et gigantisk pres for at skulle “levere” en baby. Det pres kan fuldstændig fratage lysten for mænd, og det kan nogle gange få kvinden til at få den fejlagtige forestilling om, at det så betyder, at mændene slet ikke vil have det barn – selvom det slet ikke er det, det handler om!

Par er uvenner
Sex kan blive super kompliceret, når I forsøger at blive gravide© Getty Images

Psykologens 8 råd til jer, der prøver at blive gravide

1. Tal med hinanden. Hvordan har I det? Det er enormt vigtigt at huske på, at det er svært for begge parter at prøve at blive gravide, og ikke kun den, der skal bære barnet.

2. Prøv ikke at dømme hinanden. Katrine understreger, at alle reagerer forskelligt, men at det ikke betyder, at I ikke har samme mål for øje – at blive forældre. Men det er vigtigt, at der er plads til alle følelser, og at ingen af dem er forkerte.

3. Accepter, at det tager tid. Den er svær! Men ikke desto mindre vigtig. 

4. Vær åbne! Katrine fortæller, at det kan være en stor hjælp at tale med andre, der har oplevet det samme. Der findes faktisk et forum for barnløse, hvor I kan mødes og tale med ligesindede. Den gruppe finder I her

5. Hav sex uden at prøve på at blive gravide. Det kan lyde lidt skørt, men Katrine fortæller, at det kan være vigtigt at prøve at lave ting, hvor det ikke handler om at få et barn ud af det. Det gælder både at have sex udelukkende for lysten skyld, men også at tage ud at spise eller lignende, hvor I udelukkende gør det for parforholdets skyld.

6. Accepter, at det er en sorg. Du må gerne blive ked af det hver evigt eneste måned, hvor det ikke lykkes! Det ER en sorg at have problemer med at blive gravid, og det er helt okay (og forventeligt), at det gør smadder ondt.

7. Ikke slå dig selv i hovedet over, du ikke kan glæde dig på dine veninders vegne. Det her, forklarer Katrine, er enormt svært! Men det er vigtigt at være ærlig. At sige: “Hvor er jeg glad på jeres vegne, men jeg har simpelthen lidt svært ved at vise glæden, fordi jeg bliver ked af det over, jeg ikke selv er gravid”. Katrine fortæller, at du ikke tager glæden fra dem, men blot er åben og ærlig, og det kan dermed være lidt nemmere så at være med i fællesskabet. Katrine fortæller derudover også, at du altså godt må sige til dine veninder, at de gerne må skrue lidt ned for scannings-billeder og bodystockings – det er helt okay, at det gør ondt i maven at modtage sådanne billeder!

8. Hold en pause med at prøve. Aftal med din partner, at I tager en pause fra at prøve – det kan være en måned eller et halvt år, men ikke desto mindre skal det være en periode, hvor I bare er kærester – drikker noget dejlig vin, tager ud at danse med veninderne og laver dejlige ting som par. Katrine fortæller, at det er så vigtigt at huske på, hvad parforholdet kan, og huske hinanden på, hvor dejligt I har det sammen – også mens I bare er jer to. Det betyder ikke, at I skal lægge længslen og sorgen fra jer, men det kan give jer et pusterum, hvor I kan holde fri, have det sjovt og nyde hinanden. 

Par har det sjovt
Katrine anbefaler, at I måske tager en pause fra at prøve at blive gravide© Getty Images

Hvor går vi hen herfra? 

Det kan føles som en lang sej kamp at få opfyldt jeres ønske om at blive forældre, og det er helt okay at føle sig modløs, træt og ked af det. 

Katrine fortæller, at det kan føles lettende at tale med nogen om det – en god veninde, din mor eller et forum for andre barnløse. Alternativt kan det være en stor hjælp at tale med en psykolog. 

Og noget, der er enormt vigtigt, er at huske på, at I ikke er alene! Der er (desværre) SÅ mange, der kæmper denne kamp hver evigt eneste dag, og der er intet galt med nogle af jer!

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.