Par der snakker sammen
Kig hinanden i øjnene, og tal så stille og roligt om det.© Getty Images

Sådan tackler du det, hvis din kæreste ikke er lige så udadvendt som dig

Sidder din kæreste derhjemme og venter på, at du kommer hjem?

2. april 2017 af Maria Clara Iuel

Du kender det måske: Du har altid en masse hyggelige aftaler i løbet af ugen. Kaffe med veninderne, en aftale med studiegruppen, lidt træning hist og her og så dit arbejde. Og så er der din kæreste!

Når din kæreste har fri fra arbejde eller studie, består planerne ikke rigtig af noget, og det er tit, at din kæreste bare sidder derhjemme og venter på, at du kommer hjem. Du har undret dig over det mange gange, og du har måske også svært ved at vurdere, om det så er i orden, at du har fuld fart på og mange aftaler i din hverdag.

Vi har snakket med psykoterapeut Pia Torp, og hun guider dig her til at forstå, hvorfor din kæreste reagerer sådan. 

Hvorfor sker det? 

“Hvordan vi reagerer i pressede situationer afhænger af, hvordan vi har lært at knytte os til andre mennesker i vores barndom. Hvis du ikke har lært at knytte sociale bånd, så kan du ikke bare gå ud og gøre det. Det vil sige, at du skal ud at lære at knytte disse bånd,” forklarer Pia Torp.

Det betyder, at det kan være, at din kæreste slet ikke er bevidst om, at mønsteret er at sidde og vente på, at der sker noget. Det er altså noget, der sker ubevidst indeni, og din kæreste gør det ikke for at gøre dig utilpas.

Der kan være flere årsager til, at din kæreste ikke har lært at tage hånd om sine egne behov. Det kan eksempelvis være, at din kæreste af den ene eller den anden årsag forbinder aktiviteter uden for hjemmet med noget ’farligt’. Er din kæreste for eksempel blevet skældt ud efter en fuld bytur, eller hvis der var kærester og venner med hjem, så kan det have betydning for, hvordan forholdet til den slags aktiviteter er i voksenlivet.

Er din kæreste introvert? 

Det kan selvfølgelig også være, at din kæreste er introvert. I så fald er det helt naturligt, at der måske ikke er et lige så stort behov for at være socialt aktiv, som med dig selv.

Når du er introvert, så har du generelt et stort behov for at være alene. At være sammen med mange mennesker ad gangen kan være enormt stressende, og du har brug for at lade op – helt alene. Og så er det jo faktisk ganske passende, hvis du har andre aftaler end din kæreste den dag. 

Uanset hvad årsagen er, så er det vigtigt, at du forsøger at acceptere, at I har forskellige behov.

Hvad betyder det for dig?

Men det har selvfølgelig stor betydning for dig, hvis din kæreste ofte sidder alene derhjemme. Du bliver måske ofte irriteret over, at det ikke lader til at være et problem for din kæreste, og det kan også blive en belastning for dig, hvis din kæreste ikke har så mange venner, fordi du så er nødt til at indtage mange roller på en gang. 

Det betyder ikke kun noget for dit parforhold, at du føler, at din kæreste på en måde ’binder’ dig til jeres hjem, og at du måske har dårlig samvittighed over at gå ud med dine veninder. 

Det betyder også rigtig meget for dine veninder. Selvom I har lovet hinanden, at uanset hvad der sker, skal I holde kontakten, så kan det være svært. Dine veninder kan hurtigt føle sig jaloux og svigtet, hvis du altid vælger at blive hjemme. 

Veninder støtter hinanden i alt, og det er både vigtigt og rart at have den slags relationer i sit liv. Derfor er det også en god idé at arbejde på og vedligeholde samværet med dine veninder. 

Hvad kan I gøre?

Der skal som bekendt to til tango, og det samme gælder for parforholdet. 

“Du skal se parforholdet, som at I hver især er en søjle, der bærer et fælles hus. I jeres fælles hus er jeres fælles værdier, drømme, interesser og aktiviteter, og i søjlerne er hver parts egne interesser, handlinger og liv. I det sunde parforhold er begge søjler stærke, og der er derfor balance i huset,” fortæller Pia Torp.

Hvis der er ubalance i den ene søjle, så kommer huset i ubalance, og I kan ikke bære det. Derfor skal I arbejde med at finde ud af, hvordan I igen får skabt balance i jeres hus. Ellers ender det med, at du alene skal forsøge at holde huset, og det slider på parforholdet, fordi det bliver en stor belastning for dig. 

Snak om det 

Først og fremmest er det vigtigt, at du forsøger ikke at skælde din kæreste ud, når du fortæller om, hvordan du har det – men det er også det sværeste! Når du har fået sagt det, og I er klar til at tale om det, er det vigtigt, at I finder en ordentlig måde at gøre det på. Sæt jer ned, kig hinanden i øjnene, og tal så stille og roligt om det.

”Det er vigtigt, at du forsøger udelukkende at snakke ud fra dit eget perspektiv, altså med et jeg-syn på tingene. Du kan jo begynde med at spørge, om din kæreste har lyst til at høre, hvordan du oplever det, der sker imellem jer. Når I taler roligt sammen, og du holder dig til at tale om det, du selv føler i situationen, så føler din kæreste sig ikke irettesat eller angrebet,” siger Pia Torp.

Skab tryghed 

Kerneordet for at komme videre er tryghed. Du skal arbejde på at gøre din kæreste tryg i forholdet, da det er alfa og omega, hvis I skal bryde mønstret. Hvis ikke I begge føler jeg trygge i jeres forhold, så kan det være svært at løse problemet.

“I skal være hinandens trygge havn at vende hjem til. Hvis du oplever, at din partner er en tryg havn, vil I begge opleve, at I kan være gode hver for sig og sammen, og så har du også mere mod på at gå ud i verden og opleve. Så ved du nemlig, at du bliver mødt med tryghed, respekt og omsorg, når du vender hjem,” siger Pia Torp.

Lige så snart din kæreste grundlæggende føler sig tryg, så vil det også være nemmere at acceptere dine behov for eksempelvis at gå ud med dine veninder. Måske vil din kæreste endda selv langsomt begynde at bevæge sig uden for hjemmet for at møde nye mennesker og få venskaber. Det vil være en langsom proces, og det er vigtigt, at du giver din kæreste tiden til det. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.