Lykkeligt parforhold
Vælg hinanden til.© iStock

Sådan undgår du, at dit parforhold dræner dig og skader dit selvværd

En psykolog giver dig sine bedste råd

31. juli 2018 af Maria Broe Trustrup Hansen

Mange siger, at kærlighed er vejen til lykke, og det er da også både skønt og vidunderligt at have en dejlig kæreste at dele hverdagen med.

Desværre er virkeligheden ikke altid så rosenrød, og hvis forholdet mellem dig og kæresten halter, kan dit parforhold rent faktisk også være med til at dræne dit selvværd.

Vi har spurgt psykolog Gry Secher om, hvilke tegn i dit parforhold du skal være opmærksom på, fordi de kan skade din kærlighed til dig selv.

Først og fremmest skal du være opmærksom, hvis din kæreste er meget krævende og kritisk. Hvis du er overmedgørlig overfor din partner og pleaser ham eller hende hele tiden, er der risiko for, at du glemmer dig selv og dine egne behov, lyder det fra psykologen.

Hvordan taler I sammen?

Du skal også se på, hvordan jeres samtaler og tonen generelt er i jeres parforhold.

“Hvis I har en kultur, hvor I taler meget kritisk om andre mennesker, påvirker det også, hvordan du har det med dig selv. Du kommer hurtigt til at pålægge dig nogle forventninger, som du ikke kan leve op til,” siger Gry Secher og fortsætter:

“Det kan også ske, at I taler hinanden ned. ‘Dig og mig – vi er sådan nogle, som andre ikke vil have,’ siger I måske til hinanden. Det er ikke godt at blive enige om.”

Hvis I generelt taler meget negativt og pessimistisk om jeres liv og fremtid, skal du også være opmærksom.

“Hvis I holder op med at drømme sammen og have drømme om jeres fremtid, stopper I med at have fælles mål, og det kan være med til at belaste dit selvværd,” siger psykologen.

Seriøs snak i soveværelse
Tal ikke negativt om jeres liv og fremtid.© iStock

“Kvalitetstid er overvurderet”

Har du og din kæreste generelt mange konflikter og svært ved at lytte til hinandens tanker, ønsker og behov? Det er ikke et godt tegn, for det betyder, at I har svært ved at give hinanden nærhed og kærlig kontakt, som kan være med til at booste dit selvværd.

“Det er også vigtigt at huske, at kvalitetstid er overvurderet. Det, der betyder noget, er, at I rent faktisk vælger hinanden til og bruger meget tid sammen,” siger Gry Secher og fortsætter:

“Et parforhold er et forsøg på at lave den tætteste tilknytning, som overhovedet er mulig – lidt ligesom forholdet til vores forældre. Hvis du behandler dit parforhold som en forretningsaftale, svækker det dit selvværd, fordi det overhovedet ikke er meningen med parforholdet.”

Kærester spiser is sammen
I skal have lyst til at vælge hinanden til.© iStock

Hvad er løsningen?

Men er der overhovedet noget, du kan gøre, hvis du er i et parforhold, som nedbryder din kærlighed til dig selv? Ifølge psykologen skal du have to fokuspunkter, som er de vigtigste i dit parforhold.

“Det første er, at I skal sørge for at skabe nærhed og kærlig kontakt. Manglen på de to ting er ofte årsagen til mange andre konflikter og problemer.”

I kan blive bedre til at skabe nærhed og kærlig kontakt ved at interessere sig inderligt for det, der sker i den andens liv. Giv din kæreste ros og anerkendelse for alt det gode, som han gør, og skru ned for kritikken. Sørg for at have fysisk kontakt, prøv nogle nye sexstillinger, og kig hinanden dybt i øjnene, når I taler sammen.

Det andet vigtige fokuspunkt er kommunikation. Det er utrolig vigtigt, at du udtrykker dig, for vreden kommer typisk, når I ikke får fortalt den anden, hvad jeres behov er.

“Hvis I plejer begge fokuspunkter, vil det være godt for jer begge to. I giver parholdet alt det gode, som det har brug for, så jeres selvværd kan få maksimalt udbytte af jeres forhold,” siger Gry Secher.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.