Kvinde er gået tilbage til sin ekskæreste
Savner du din ekskæreste? Få gode råd til, hvordan I genoptager forholdet.© Getty Images

Sådan går du tilbage til ekskæresten

Læs guiden til, hvordan I får forholdet til at fungere – i anden omgang

13. oktober 2021 af Redaktionen

Forestil dig dette scenarie: Du rydder op i dit tøjskab og afleverer dit brugte tøj i den nærmeste genbrugsbutik. Ugen efter fortryder du, og savner dine gamle, slidte cowboybukser – dem der sad så godt! 

Du drøner ned i butikken og køber dem tilbage. Men da du kommer hjem foran spejlet, og får dig klemt ned i dem, kommer du i tanke om, hvorfor du gav dem væk: De passer simpelthen ikke mere.

Savner du din ekskæreste?

Du kan selvfølgelig slet ikke sammenligne din ekskæreste med et par gamle, slidte bukser. Men det er alligevel nogle af de samme mekanismer, der er på spil, når du savner din eks.

Dét at finde sammen igen kan være en lettelse ovenpå uger, måske måneder, med tårer, savn og tanker som hvorfor I overhovedet gik fra hinanden. Men hvad der starter som en romantisk genforening, hvor I lover hinanden guld og grønne skove, kan hurtigt blive til heftige skænderier: De gamle problemer er der stadig, og I finder nye grunde til at komme op at skændes.

Før I finder sammen igen

Der er en grund til, at du nu sætter ‘eks’ foran din kæreste. At du savner ham eller hende, betyder ikke nødvendigvis, at personen er den eneste ene. Men hvis det virkelig er den person, du vil være sammen med, er der nogle ting, du skal overveje grundigt, før I giver forholdet en chance til. 

Før I kaster jer tilbage i hinandens og tryghedens arme, er der nogle helt essentielle spørgsmål, du er nødt til at stille dig selv.

Mand med sin ekskæreste
I har helt sikkert oplevet lykkelige stunder sammen – men var det, det der fyldte mest?© Getty Images

1. Hvorfor er vi ikke kommet videre?

Handler det om, at ingen af jer har tid eller lyst til at komme ud på dating-markedet igen?

På nogle tidspunkter i ethvert menneskes liv er der bare ikke overskud til at lægge kræfter og energi i dating. Derfor er det nemt at finde sammen med eks'en igen. Men det bliver et kompromis, der ikke danner en ordentlig grobund for fremtiden.

2. Vil jeg have min eks tilbage, fordi han/hun er sammen med en anden?

Personen, der var sygeligt besat af fodbold, aldrig slog toiletbrættet ned og slet ikke kunne tale om sine følelser, bliver pludselig lige så sexet som Channing Tatum, fordi din eks har fået en ny kæreste.

Hvis du ikke selv har mødt en ny efter jeres brud, kan dine følelser for din eks være god gammeldaws jalousi, mere end det er, fordi du har indset, at personen er dit livs kærlighed.

3. Er det, fordi jeg ikke er glad, når jeg er alene?

Det tager tid at vænne sig til at være single, og selvfølgelig savner du tosomheden i dit gamle forhold. Men her er det vigtigt at spørge dig selv om, hvad det er ved at være alene, du er bange for? 

Det at være alene er en mulighed for at lære dig selv at kende og genopbygge ny selvtillid. At tænke at det er bedre at være sammen med nogen end ingen, er ikke en god grund til at gå tilbage!

4. Hvad førte os sammen, og hvad gik så galt, at vi gik fra hinanden?

Når vreden og frustrationen over at være gået fra hinanden har lagt sig, er det nemt at kigge tilbage på forholdet og se det hele med rosenrøde briller.

Men når du kun husker alle de gode ting, glemmer du, at der er en grund til, at I ikke er sammen længere. For hvis problemerne ikke kunne løses, da I var sammen, hvordan skulle de så kunne blive løst, bare fordi I prøvede igen?

Mand og kvinde er uvenner
Inden I prøver på ny, så tænk godt over, hvorfor det var, I slog op i første omgang.© Getty Images

Sådan får I det til at virke

Hvis I begge er indstillede på at undersøge, hvad der gik galt, har stillet jer selv de svære spørgsmål (og svaret ærligt på dem), og I stadig har stærke følelser for hinanden, ja, så har I en god chance for at få det til at fungere. 

Men det er urealistisk at tro, at det bliver bedre end første gang. Dét, I skal sigte efter er, at det skal være anderledes! Så hvis I er klar til at kaste jer ud i jeres Love Story vol. II, er der tre gode råd, I skal huske:

1. Kommuniker 

Det er vigtigt, at I taler sammen. Ikke kun om, hvad der gik galt første gang, men også om, hvorfor I ikke talte om problemerne og løste dem dengang. 

Hav tålmodighed og lad hinanden tale ud uden at afbryde. I skal også få snakket om, hvad I har foretaget jer i den tid I har været fra hinanden. Her er det vigtigt, at I begge er ærlige!

2. Tag det roligt

Hvis I boede sammen før, skal I ikke fluks flytte under samme tag igen. Begynd i stedet at date hinanden og sov hos hinanden i weekenden. 

Gør en indsats for at gøre tingene anderledes end før, så I ikke ryger tilbage i de samme gamle mønstre. Prøv nye restauranter og udflugtsmål. Tag en tur i Tivoli, gå en tur ved stranden eller begynd at danse salsa sammen. Kort sagt: Blæs nyt liv i jeres (nye gamle) forhold.

3. Gør intet drastisk

Når I finder sammen igen, er det vigtigt, at I ikke forlover jer, forsøger at få et barn eller gør andre radikale ting. 

I det første år skal I ikke tage den slags store beslutninger, men i stedet give jer tid til at arbejde på det nye forhold. Nyd hinanden og sørg for at få bygget den bedste grobund for et sundt og holdbart forhold.

God fornøjelse og held og lykke.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide