Sådan håndterer du en bitter ekskæreste

Hans knuste hjerte forhindrer ham i at forstå, at det skal være slut mellem jer. Sådan skal han håndteres

27. september 2015 af Camilla Haldrup

Din eks giver dig the silent treatment

Hvad har han gang i?

Når en mand vælger at lave et clean cut og slukke fuldstændig for forbindelsen til dig, efter du har slået op med ham, er det for at passe på sig selv. Han er bitter, såret og ked af det, og for at det ikke skal gøre endnu mere ondt, vælger han at få dig helt ud af sin verden. Han kigger igennem dig, når I mødes, han undgår steder, hvor han ved, du er, og han svarer ikke, når du skriver eller ringer. Det er den nemmeste måde at tackle bruddet på for ham og for de fleste andre mænd. Mænd er nemlig opdraget til at bruge deres fornuft i stedet for deres følelser, så for ham er der ingen mening i, at I stadig skal have kontakt. Det vil tvinge ham tilbage i de smertefulde følelser.

 

Hvad gør du ved det?

Du har svært ved at forstå, at han bare lukker dig ude. For som kvinde er du opdraget til at bruge følelserne. Men selv om du ikke forstår hans valg, bliver du nødt til at acceptere det. Lad være med at prøve at få ham i tale – det er egoistisk af dig. For tænker du: ‘Åh, jeg har det så skidt med, at han har det dårligt, og derfor må jeg hellere trøste ham’, overser du i virkeligheden hans behov. Hans behov er, at du er ude af hans liv, mens dit eget er, at I stadig har en eller anden forbindelse. Prøv at spørge dig selv, hvorfor du vil have den forbindelse, når det nu er dig, der har valgt, at I ikke skal være sammen mere.

Er det fair? Og er det overhovedet sundt for nogen af jer? Oftest er svaret nej. For i et break up, hvor den ene er ovenpå, og den anden er nede, vil det blive et uligeværdigt forhold. Så drop forestillingen om, at du skal forblive i hans liv, når du ikke længere er kærester med ham. Så kommer du sikkert også selv hurtigere videre i dit liv.

Din eks bagtaler dig over for andre

Hvad har han gang i?

Det der med at bagtale en ekskæreste er mest en kvindeting. Det er oftest os, der har behov for at ytre os til andre om eks’en – og ikke altid særligt pænt. Men når du alligevel opfatter det, som om han bagtaler dig, kan det være, fordi mænd i højere grad end tidligere har brug for at snakke med andre, når kæresten forlader dem. Flere og flere mænd vil gerne dele deres følelser, og det er vi overhovedet ikke vant til. Derfor tror vi nogle gange, at han taler ondt om os, selv om han i virkeligheden ikke gør det. De mænd, der rent faktisk bagtaler deres eks, gør det af samme grund som vi kvinder: Fordi de føler sig forurettede og trådt på og har brug for at hævde sig over for andre.

 


Hvad gør du ved det?

Det er frygten for at få et dårligt ry, der får os kvinder til at reagere kraftigt, hvis vi fornemmer, at kæresten bagtaler os. Som kvinde tilhører du nemlig elsk mig-folket. Du har simpelthen svært ved at håndtere, at ekskæresten ikke kan lide dig længere. Og endnu værre: At han får de fælles venner til heller ikke at kunne lide dig. 

Vi kvinder vil helst være elsket og vellidt af alle. Der er flere måder at håndtere ekskærestens bagtaleri på. Men først skal du gøre dig klart, om der reelt er tale om bagtaleri, og at han ikke blot har brug for at dele sine følelser med andre. For det har han ret til. Men siger han ting til andre om dig og jeres forhold, som er usande, og som nedgør dig, kan du først prøve at tie det ihjel.

Det får ofte bagtaleriet til at gå i sig selv. For de venner, der står midt i mellem dig og ham, er der grænser for, hvad de gider at høre på af negative ting. Det får dem til at føle sig ubehageligt tilpas, og måske trækker de sig væk fra bagtaleren. Hvis vennerne ikke selv lukker af over for det, og det bliver ved, så gå direkte til kilden. Skriv for eksempel et brev til ekskæresten, hvor der står: ‘Jeg vil gerne bede dig om at holde vennerne udenfor og i stedet komme direkte til mig, hvis du har brug for at sige mig noget’.

Din eks plager dig om at komme tilbage

Hvad har han gang i?

Hvis han bliver ved med at skrive og ringe med den mission at få dig tilbage, er det sandsynligvis, fordi han ikke har fået en afslutning på forholdet. Han elsker dig stadig og ser tydeligt jeres fremtid sammen – også selv om du for længst har pillet billedet af dig og ham, tre børn og en vovse ned af din horisont. 

Måske er bruddet kommet bag på ham, så han slet ikke har nået at forberede sig på, at du ikke vil have ham mere. Måske har du ikke været klar nok i mælet, da du gjorde det forbi. Eller måske vil han simpelthen ikke acceptere, at det er slut.

 


Hvad gør du ved det?

Hverken du eller han får noget ud af, at han bliver ved med at kontakte dig, når det er forbi. Derfor bliver du nødt til at gøre noget ved det. Mangler han at få en klar afslutning, må du give ham den. Ring eller sms til ham én gang for alle og sig: ‘Jeg er ked af, at du er så ked af det, men jeg mener det her brud. Og jeg vil gerne have, at du holder op med at skrive og ringe til mig’. Lad være med at ødelægge din klare besked med at slutte af med ‘Kærlig hilsen’. For så giver du ham håb, og selv det mindste håb kan få ham til at fortsætte kontakten.

Du bliver simpelthen nødt til at være hård og kontant. Du må ignorere dit indbyggede ‘jeg vil være venner med alle’ -gen og cutte kontakten helt. Ikke noget med at sige ja tak til kaffe. Hvis han bliver ved med at kontakte dig, efter du har givet ham klar besked, skal du slette hans sms’er uden at læse dem og lægge på med det samme, hvis han ringer. Bare den mindste kontakt tolker han som håb. Og har du virkelig lyst til, at han hænger fast for evigt?

Han er jaloux på din nye kæreste og chikanerer jer

Hvad har han gang i?

Når ekskæresten spammer dig med onde sms’er og telefonopkald, forfølger dig og din nye kæreste og prøver at forpurre dit liv, så er han rykket op i den alvorligste liga af bitre ekskærester. Han gør det hverken for at smigre dig eller for at prøve at få dig tilbage. Han tænker: ‘Hvis jeg ikke kan få dig, så skal andre heller ikke’. Når han går så langt, er det, fordi han mangler en indre stopklods. Han tilsidesætter sit eget liv for at ødelægge dit.

Hvad gør du ved det?

Med en jaloux ekskæreste er det altafgørende, at du siger fra med det samme. Det er kun ekstra brænde på bålet, hvis du prøver at føle for ham og siger til dig selv: ‘Jamen, han er sikkert ked af, at jeg har fået en ny kæreste, og derfor skal jeg være sød ved ham’.

Det gør kun tingene endnu mere rodede – for dig, for eks’en og for din nye kæreste. Vi kvinder tror ikke, vi må være hårde og kontante og droppe flinkeskoleattituden. Men det må du altså godt. Du skal faktisk i denne situation, for dine signaler bliver meget klarere at tolke for ekskæresten. Så svar under ingen omstændigheder på hans henvendelser.

Bliver han alligevel ved, og tager det ligefrem til i styrke, kan du gå til politiet. Men for dem er det svært at gøre ret meget, hvis der ikke reelt er sket noget. En anden løsning kan være at få en af dine bredskuldrede venner til at tage en snak med ham for at fortælle ham, at du mener det alvorligt. Det lyder måske som lidt af en western-løs- ning, men det kan være det eneste, der kan få ham til at holde op. Hvis du flere gange er havnet i problemer med en meget bitter ekskæreste, bliver du nødt til at kigge på dig selv. Måske har du generelt problemer med at sætte grænser. Hvis du øver dig i at sige fra på jobbet og over for veninderne, bliver du bedre til at trække grænser over for en kæreste – både undervejs i forholdet, og når det er slut.

 

Bragt første gang i Woman nr. 106.

Læs mere fra samme kategori