Ser din mand sådan ud? Så er det på tide at ruste dig til en pinefuld uge...
Ser din mand sådan ud? Så er det på tide at ruste dig til en pinefuld uge...© iStock

Sådan håndterer du mandeforkølelse

Ligger din mand for døden af forkølelse? Så giver Woman dig opskriften på, hvordan du håndterer ham

17. september 2010 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan håndterer du mandeforkølelse

Efteråret står for døren, og med det er tiden nær, hvor din elskede - din normalt stærke, aktive, fantastiske mand - løber en stor risiko for at få den sygdom, alle kvinder frygter: Den grufulde mandeforkølelse! Hvis du hører til blandt dem, der aldrig har oplevet den, skal du prise dig lykkelig, for det er ikke rart, når din kære dratter gurglende sammen på sofaen og er ved at dø af... en simpel forkølelse.

 

Er din mand ramt? Så læs med her og få tips til, hvordan du overlever hans mandeforkølelse.

Facts om mandeforkølelse

Findes mandeforkølelse, eller gør det ikke? Din mand vil selvfølgelig til enhver tid hævde, at det gør det, men videnskaben skændes. Faktum er i hvert fald:

  • En ikke-videnskabelige undersøgelse på nettet viste, at mænd er mere tilbøjelig til at tro, at de har influenza, selvom de kun har en forkølelse. De jamrer mere, de bruger mere medicin, de lader være med at gå på arbejde, og de bruger længere tid i sengen (mænd bruger 3 dage pr. forkølelse, kvinder 1,5 dag)
  • Forskere fra McGill University i Montreal har bevist, at kvinder har et bedre immunforsvar end mænd - takket være vores hormoner. Så måske er d'herrer virkelig mere ramt end os?
  • Teoretisk set er der en sandsynlighed for, at mænd bliver oftere syge end kvinder, og lider mere og længere under sygdom. Det har et forskerhold fra University of Cambridge tænkt sig frem til ved at lave en matematisk model over, hvad der karakteriserer kvinder og mænd. Mænd er skabt til at leve stærk, sprede deres sæd og dø unge - og det gør deres immunforsvar dårligt.

Læs flere om facts om mandeforkølelse

Sådan håndterer du hans sygdom

FØRSTE STADIE:
”Jeg tror, jeg er ved at blive forkølet”

Symptomer hos manden: Let snue, klager over generelle smerter over hele kroppen, mangel på energi, irritabilitet

Det er nu du skal...

forberede dig på det helvede, der venter. Mød manden med sympatitilkendegivelser a la: ”Så så” og ”Læg dig på sofaen - skal jeg lave noget suppe / the til dig?”

Lad for guds skyld være med...

at sukke opgivende og sarkastisk sige ting som ”det er vel en mandeforkølelse?”

Varighed: 1-3 dage

ANDET STADIE:
”Det er ikke en forkølelse - det er influenza”

Symptomer hos manden: Demonstrativ næsepudseri, dramatisk hosten og eksplosive nys, mens han holder sig for brystet. Højlydt jamren og klagen over smerter.

Det er nu du skal...

Vise stor sympati og omsorg for ham. Lad ham ligge på sofaen og bring ham masser af junk food, slik, the og lommetørklæder. Giv ham fjernbetjeningen til fjernsynet og lad ham se masser af sport og tegnefilm. Han vil være for svag til at kalde på dig, så sørg for at se til ham hvert tredje minut.

Lad for guds skyld være med...

at sige, at du selv har det lidt skidt (også selvom du vitterligt har det). Han vil til enhver tid mene, at hans lidelser er meget mere alvorlige end dine. Lad også være med at nævne hans pligter i hjemmet; det forværrer mandeforkølelsen. Prøv på at holde ham fra internettet; hvis han først begynder at google sine symptomer, bliver hans sygdom meget værre!

Varighed: 3-5 dage

TREDJE STADIE:
”Det er ikke helt væk, men jeg tror, jeg er på vej til at få det bedre”

Symptomer: Din elskede er fysisk udmattet af at have tilbragt dage på dødens rand, men han begynder at føle, at det gør mindre ondt. Han kan nu også gå små ture væk fra sofaen. Tegnet på, at sygdommen endelig er ved vejs ende, er når han hvert tiende minut spørger, hvad du laver.

Det er nu du skal...

holde ud - dine (og hans) lidelser er næsten overstået. Se med milde øjne på hans svækkede indsats i hjemmet, han er trods alt kun ved at komme ovenpå. Lad ham se film og spise slik på sofaen, indtil han er helt rask.

Lad for guds skyld være med at...

nævne mandeforkølelsen - det kan skabe tilbagefald til det dødens farlige anden stadie.

Hvis der er gået en uge, og der stadig ikke er nogen bedring i mandens tilstand, er det tid til at skyde med skarpt: Enten skal han til lægen - eller også skal I se Sex And The City (serien OG filmene) sammen. Så skal han nok komme på benene igen...!

FJERDE STADIE:
Efterspillet

Symptomer: Ingen - han er rask, og du har udstået din tid i hans vold. Nu er det på tide, at han belønner dig for din omsorg og opmærksomhed. Du FORTJENER en gave, lidt luksus eller lidt forkælelse for at have udholdt hans jamren.

Det er nu du skal...

Lade hentydninger falde i en lind strøm - og hvis de ikke bliver fanget (fy fy, mand!), så skal du bede direkte om det, du vil have.

Lad for guds skyld være med...

at lade ham slippe. Lad ham vide, du har haft det hårdt. Og at det er din tur nu.

Varighed: Resten af livet - eller i hvert fald indtil næste mandeforkølelse....

Opmuntring til dig

Har du svært ved at overleve denne tunge tid, hvor din mand svæver mellem liv og død? Så er her lidt at grine af...