Mand frier til sin kæreste
At afslå et frieri betyder ikke nødvendigvis, at du slår op. © Pexels: rawpixel.com

Vil du ikke giftes (endnu)? Sådan siger du nej til hans frieri

Eksperten kommer her med sine gode råd

6. december 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Der kommer ofte tidspunkter i et parforhold, hvor du er tvunget til at træffe nogle valg – og her taler vi ikke kun om de lette og mere behagelige valg. Nej, nogle gange opstår der situationer, hvor du måske allerhelst bare ville lukke øjnene og håbe på, at alt havde ordnet sig, når du åbnede dem igen.  

Et frieri kan (i nogle tilfælde) være én af de situationer. Uanset hvor længe du har været sammen med din kæreste, er det ikke sikkert, at du føler dig 100 procent klar til at blive forlovet. Hvad end der er årsagen bag, så gruer du måske for, at din kæreste en dag går på knæ og spørger, om du vil gifte dig med ham.

Derfor har vi snakket med parforholdsekspert Christiane Meulengracht om, hvordan du på den mest hensigtsmæssige måde kan afslå hans frieri – eller måske komme helt uden om det i første omgang. 

Hvorfor er det, at du ikke vil forloves?

Ifølge Christiane er det en god idé at have gjort sig tanker om, hvorfor det egentlig er, at du ikke har lyst til at blive friet til. Er du i tvivl om jeres forhold nu er det helt rigtige? Er du af princip imod ægteskabet? Eller er det et spørgsmål om timingen? 

“Det er interessant, fordi et frieri er den ultimative kærlighedserklæring. Og hvad er det der gør, at du bliver bange for at sige ‘ja’ til den kærlighedserklæring? Er det, fordi du har et billede af, at det at være gift, det er dødssygt? Eller måske fordi du har en opfattelse af, at når man bliver gift, så er næste skridt børn eller sådan? Hvad er det egentlig, der gør at du ikke vil giftes? Det kan være en rigtig god idé at gøre sig de tanker,” fortæller Christiane. 

Hvis årsagen til din tvivl og beslutning om at sige nej til hans frieri ligger i, at du ikke er sikker på, at han er manden, du skal være sammen med resten af livet, så bør du ifølge Christiane kraftigt overveje, om du skal sætte ham fri – for det er i virkeligheden det, som vil være allermest fair over for ham. 

Kvinde ligger i sengen og er ked af det
Er du i tvivl, om han er manden, du skal leve resten af dit liv med? © Getty Images

Sådan siger du nej til hans frieri

Hvis du er kommet til den konklusion, at du ikke er parat til at blive forlovet, hvordan er det så lige, at du får sagt ‘nej’ til din søde kæreste, der er i gang med den største kærlighedserklæring af dem alle? Ifølge Christiane er det svært at undgå at gøre ham ked af det, og du skal være forberedt på, at det kan have konsekvenser for forholdet:

“Det er svært at afvise en, der kommer med så kraftigt et signal om, at han gerne vil leve resten af sit liv sammen med dig, uden at der er en vis risiko for, at det går i stykker,” fortæller Christiane, der dog samtidig har råd for, hvordan du mest hensigtsmæssigt kan afslå hans frieri – uden at det betyder, at du vil slå op med ham:

“Fortæl ham, at du elsker ham, og at du gerne vil bo med ham, men at du ikke er sikker på, at du er klar til at binde dig for så lang tid endnu. Forklar ham, at det er et meget stort skridt for dig, og at du har brug for at vente. Men du skal også være forberedt på, at den besked vil gøre ham rigtig ked af det, og det skal der være plads til.”

Fortæl eventuelt din kæreste det på forhånd

Hvis du på forhånd ved, at du ikke har lyst til at blive gift (og måske aldrig får det), så kan du med fordel fortælle din kæreste det tidligt i jeres forhold. Det samme gælder, hvis du måske gerne vil giftes, men ved, at der skal gå nogle år, før det sker. På den måde kan det være, at du helt kan undgå at ende i situationen, hvor du skal sige ja eller nej til hans frieri.

“Sig det til ham, som det er. Fortæl ham, hvis du ikke har lyst til at blive gift. Måske er det noget med, at I sætter jer ned, og du forklarer, hvordan du har det med forlovelser og ægteskab, og i samme omgang spørger ham, hvordan han har det med det. På den måde kan du få sagt, at du smadder gerne vil ham og jer, men at du lige nu ikke kan se dig selv som en gift kvinde.”

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori