Par skændes
© iStock

Sådan slår du op med din kæreste

Uden at knuse hans hjerte (alt for meget)

26. marts 2017 af Karina Kold

Parforhold kan være komplicerede, og det er endnu værre at gøre dem forbi. Det er hverken fedt at blive slået op med, eller være den, der giver sparket. Og findes der overhovedet en god måde at slå op med sin kæreste på? For der vil altid være en, der bliver ked af det, såret, skuffet, vred eller føler sig forladt og alene. Men husk på at et brud med din kæreste også kan betyde en ny start, lettelse, frigørelse fra skænderier og forvirrende følelser.

Sådan slår du IKKE op med din kæreste

Nej, du slår ikke op med din kæreste ved at:

  • Ændre din status på Facebook til “single”
  • Være sammen med en anden
  • Skrive det i en sms, mail eller på en post-it
  • Ignorere ham, brænde ham af og afvise hans opkald
  • Opføre dig forfærdeligt for at få ham til at slå op i stedet, så du ikke er “den onde”
  • Fortælle det over telefonen – undtagen hvis din kæreste er voldelig. Så skal du passe meget på med at slå op, mens I er alene. Skriv i stedet et brev til ham, fortæl det over telefonen eller få din familie eller en god ven til at hjælpe dig

1. Inden konfrontationen

Det kræver gennemtænkning, respekt og nænsomme ord. Her er nogle gode råd, du kan huske på, inden du slå op med ham, du engang havde så mange kærlige følelser for.

Beslut dig

Vær helt sikker på, at du virkelig vil gøre det forbi med din kæreste. Slå ikke op med ham for at vende tilbage et par dage senere. Hvis du vil slå op med ham, så tænk det grundigt igennem og vær sikker.

Forestil dig, hvordan det vil være at være foruden ham. Hvordan du har det med at han vil være sammen med en anden end dig. Giver det dig myrekryb eller føles det som en lettelse?

Hvis I har et problem, I måske kan løse ved at tale om det, så prøv først den mulighed. Er du fuldstændig sikker på, du vil slå op, så gør det.

Og lad bruddet være endeligt. Bliv ikke ved med at finde sammen med din kæreste igen og igen, med mindre du virkelig tror på, at I har en fremtid sammen.

Tøv ikke for længe

Ligegyldigt hvor sød du er, er der nogen vej uden om, at der vil være nogen, der blive sårede. Alt du kan gøre er at prøve at minimere smerten. Det er lige som, når man skal rive et plaster af. Hvis du river det af hurtigt, er smerten hurtigt ovre, men hvis du gør det langsomt, vil smerten vare i længere tid.

Overvej, hvor du slår op

Det er ledt at droppe kæresten foran et publikum. Jeres forhold og enden på det er personligt og privat. Så slå op med ham, når I er alene.

Se det fra hans side

Prøv at sætte dig i hans sted og forestil dig, hvordan han vil forstå dine ord. Hvilke tanker og følelser, de vil vække i ham. Forbered dig på, hvordan han vil reagere og hvad, han vil spørge om. Så du har nogle gode og forklarende svar parat. Øv dig eventuelt i at sige det på en måde han forstår, uden det virker for sårende.

2. Under konfrontationen

Der er flere ting, du skal tænke over, når du slår op med din kæreste. Her giver vi dig nogle gode råd til, hvordan du fortæller ham, at du ikke længere vil være hans kæreste.

Sådan siger du det til ham

Bebrejd eller beskyld ikke ham. Det vil han føle som et angreb, og derfra kan det hurtigt udvikle sig til et dumt skænderi. Sig i stedet “Jeg føler ikke, det går længere. Jeg føler, at...” Brug dine egne følelser, i stedet for at kritisere ham. Sig aldrig ting som: “Du er en dårlig kæreste.” “Du er elendig i sengen.” “Din tøjstil er for grim.” Det hjælper ingen af jer.

Forbered en forklaring

Vær åben og ærlig om, hvorfor du slår op. Dog ikke alt for udpenslende, som du vil være overfor dine veninder. Dette er et godt tidspunkt at vælge dine ord med omhu. Når det er dig, der slå op, er du i magtposition, mens din kæreste føler sig sårbar og måske er overrasket over din beslutning.

Vær venlig, og undgå drama

Prøv så vidt muligt at være rolig og fattet, når du gør det forbi mellem jer. Hvis din kæreste bliver ubehagelig, forhånende eller direkte modbydelig, så begynd ikke et dramatisk skænderi. Kammer det over for ham, så gå og lad ham køle ned.

Sig, at du håber, I vil holde kontakten, og at du stadig holder af ham, selv om du ikke længere vil være hans kæreste.

Det er som regel ikke en god idé at begynde et venskab lige efter jeres brud. Formentlig er det sidste, han har lyst til, at være din ven (især når du har droppet ham), han vil jo hellere være din kæreste. Hold en lille pause fra hinanden og giv ham og dig selv tid til at finde sig selv, hele og komme videre. Efter et stykke tid kan I begynde at ses som venner, men vær stadig lidt forsigtig, for jeres venskab hurtigt kan blive kompliceret.

Husk også på, at du ikke er hans grædepude. Du skal ikke føle dig skyldig og forpligtet til at høre på hans hjertesorger og andre problemer. Det er det, hans venner er til for.

Vær bestemt

Hvis han bliver oprevet og trygler dig om at give ham en chance til, hvilket mange mænd har tendens til at gøre, må du stå fast ved din beslutning. Hvis du vil slå op, er der såmænd nok en god grund til det, og derfor skal du ikke give ham lov til at ændre din mening. Lad dig ikke overtale til at forsætte et forhold, du helst ser sluttet.

Tal om det

Spørg, hvordan han har det med situationen. Vær lyttende og åben for hans holdninger. Men hold fast ved dine egne argumenter. Selvom I slår op, er jeres holdninger til hinanden stadig vigtige for jer begge. Lyv ikke om, hvorfor du slår op. Ærlighed holder længst.

3. Efter bruddet

Det kan være svært at komme over et breakup – både for ham og dig. Dog kan du lære en del af dine tidligere kærester og de breakups, du har gennemgået, hvilket vi gør dig klogere på her. Tiden efter I har slået op, kan være svær for jer begge, så derfor er det en fordel at tænke over disse ting:

Vent lidt med at date en ny

Det er pænest af dig at vente lidt tid inden du går ud med en ny mand.

Gå ikke tilbage til en fuser

Husk, at du slog op med ham af en eller flere grunde, og glem dem ikke. Tro ikke, at han kan ændre sig fra den ene dag til den anden, for der er stor risiko for, at han stadig er sig selv.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.