Facts om kærlighed
Vidste du disse ting om kærlighed? © Getty Images

Forelskelse forbedrer din hukommelse – og 10 andre virkelig søde facts om kærlighed

Et billede af den person, du elsker, kan fungere som smertestillende medicin

2. maj 2023 af Henny Müller Dahl

Kærlighed er en af de mest universelle ting, der eksisterer i verden – og noget, som mange af os (forhåbentlig) har fornøjelsen af at have i vores liv på en eller anden måde. Kærlighed kommer nemlig til udtryk på mange måder, og der findes en række overraskende facts om kærlighed, som ikke er så kendte. Vidste du for eksempel, at kysset er blevet undersøgt af videnskaben i over 20 år? Eller at din hjerne reagerer på afvisning på samme måde som på fysisk smerte? 

Vi har her samlet 11 facts om kærlighed, som du måske ikke kendte til. 

1. To forelskede personer kan synkronisere deres hjerterytmer 

Det lyder vildt, men nogle undersøgelser har vist, at par, som er meget forelskede og er i et romantisk forhold med hinanden, kan synkronisere deres pulse og hjerterytmer, når de stirrer hinanden i øjnene i tre minutter. Sødt! Så er det bare på med pulsuret. 

2. Forelskelse er næsten som en dosis kokain

Sommerfugle i maven, hjertebanken og 1000 tanker i minuttet. At være forelsket kan være en overvældende oplevelse, som faktisk kan sammenlignes med at tage kokain. Det mener forskning på området i hvert fald. En forelskelse gør dig helt euforisk, og den fremkalder nogle kemikalier, som stimulerer hele 12 områder i din hjerte på samme tid – og de kloge hoveder siger, at en dosis kokain påvirker hjernen på samme måde. 

3. Et billede af den person, du elsker, kan fungere som smertestillende medicin 

Hvis du ligger syg, kan du ofte få det lidt bedre, hvis en, du elsker, er hos dig og passer på dig (og giver dig nok med suppe og rene lommetørklæder). Men det samme er faktisk tilfældet, hvis du bare du har et billede af din elskede. Det har en række eksperimenter nemlig vist. 

4. Krammere er sunde 

Et billede eller nærvær er dog ikke det eneste, der afhjælper smerte – som nævnt i punktet foroven. Får du et godt kram, bliver der udløst oxytocin, hvilket kan mindske hovedpine og få andre smerter til at forsvinde. Så få dig et godt kram, næste gang du har ondt et sted. Du får faktisk også et sundere hjerte og lavere blodtryk af det. 

5. Du kan blive forelsket ved blot at se en anden person i øjnene 

Flere undersøgelser har vist, at du kan blive forelsket, hvis blot du ser en fremmed person i øjnene i fire minutter. Det lyder jo næsten for mærkeligt til at være sandt – men et eksempel på, at der er noget om snakken, er, at to personer, der deltog i et af disse eksperimenter, faktisk endte med at blive gift efter deres deltagelse! Når nogen stirrer på dig, producerer din krop et stof kaldet phenylethylamin, som altså kan få Amors pil til at dukke op. Så næste gang du finder dig et crush, kan du bare lade dine øjne tale for dig. 

6. Din personlighed kan ændre sig, når du har kærlighed i dit liv 

Der er intet galt med at være en smule pessimistisk, men undersøgelser har vist, at hvis du ønsker at være lidt mere positiv, kan lidt kærlighed hjælpe dig på vej. Et forskerhold, der fulgte 245 unge par i ni måneder, fandt nemlig ud af, at parrenes kærlighedsforhold gjorde dem mere optimistiske og selvsikre – formentlig takket være alle de positive følelser og oplevelser, der er forbundet var forholdet.

7. Lykkelige par begynder ofte at ligne hinanden 

Måske har du et vennepar, som du synes ligner hinanden virkelig meget? Både i væremåde men måske endda også en smule i udseende? Det er faktisk ikke helt unormalt, og det er (heldigvis) ikke nødvendigvis, fordi personerne er i familie med hinanden – phew! En gruppe forskere fra University of Michigan mener nemlig at kunne sige, at det er helt naturligt, at par begynder at ligne hinanden mere og mere efter en vis periode (dog mest efter omkring 25 år). Jo lykkeligere parret er, jo mere ligner de hinanden – det mener dette forskerhold i hvert fald. 

8. Hver eneste dag søger folk efter kærlighed 

Der er nemlig omkring tre millioner første dates hver eneste dag på verdensbasis. Wow, siger vi bare! 

9. Mange dyr lever også i monogame forhold 

Der er intet i vejen med at leve i åbne forhold eller at have flere partnere – dog foretrækker mange mennesker at have én fast partner. Og den holdning er der også nogle af vores venner i dyreverdenen, der deler. Flere dyrearter lever nemlig også i monogame forhold. Det gælder blandt andet flere typer af fugle, såsom de fleste pingviner, sneugler og albatrosser.  

10. Kærlighed forbedrer din hukommelse 

Mange af os har tendens til at glemme alle mulige ting, når vi farer ud ad døren om morgenen, men videnskaben mener at kunne vise, at forelskelse og kærlighed faktisk kan hjælpe dig med at huske lidt bedre. Når du oplever forelskelse og kærlighed, udløses der dopamin i din hjerne, og dopaminen stimulerer den del af hjernen, som forbedrer hukommelsen. 

11. Kærlighed udvikler sig over tid 

Når du bliver forelsket, får du ofte sommerfugle i maven og måske lidt svært ved at sove om natten, fordi du forestiller dig alle mulige ting om fremtiden. Men i takt med at kærlighedsforholdet bliver stærkere, falder forelskelsen lidt mere til ro, og den romantiske kærlighed, som normalt varer op til et år, bliver erstattet med det, der kaldes tilknytningskærlighed – også kaldet attachment love på engelsk. Denne kærlighed gør, at du bliver bedre til at acceptere både de gode og de dårlige ting i dit forhold.