Kvinde og mand problemer
Vi har talt med en sexolog om udfordringen. © Getty Images

6 stadier, du skal igennem, hvis du vil tilgive din kæreste, der var dig utro

Der kan være flere grunde til, at du har valgt at tilgive en kæreste, der har været dig utro

4. december 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Der kan være flere grunde til, at du har valgt at tilgive en kæreste, der har været dig utro, men selvom dit valg er faldet på, at du ikke vil lade det ødelægge jeres parforhold, går du sandsynligvis en svær periode i møde. 

Det kræver nemlig tid at komme over tillidsbruddet, og derfor har vi talt med sexolog Sara Sofie Vesterholm, som giver sine bedste råd til de seks stadier, du sandsynligvis kan genkende, hvis du har valgt at tilgive utroskab. 

Det skal naturligvis siges, at vi alle reagerer forskelligt, og for nogen kan reaktionen komme, idét du finder ud af, at din kæreste var dig utro, mens andre først reagerer sent i sorgprocessen. 

Kvinde og mand i seng med problemer
Det kræver tid at komme over tillidsbruddet.© Getty Images

Stadie 1: Tillidsbruddet

Uanset om din kærestes utroskab er noget, du selv opdager, eller om din partner pludselig siger, at du skal sætte dig ned, fordi han eller hun har noget at fortælle dig, vil utroskaben være et tillidsbrud mellem jer. 

Din tillid til personen, du troede, du kunne regne med, er brudt, og derfor har du brug for at mærke dig selv. Du kan sandsynligvis få følelsen af, at din kæreste ikke respekterer dig og den, du er. Dine grænser er blevet overskredet, og det giver dig tankemylder, afmagt og et knæk i dit selvværd.

Stadie 2: Den svære samtale

I et sundt parforhold er kommunikation en utrolig vigtig faktor, og selvom du føler, at du og din kærestes kommunikation langt fra har været god, siden din kæreste var dig utro, er det nu tid til at rette op på den. 

I er nemlig nødt til at tage den svære samtale, og her er det ifølge sexolog Sara Sofie Vesterholm vigtigt, at du får stillet alle dine spørgsmål, og at din kæreste svarer ærligt på dem. Det er også vigtigt, at du lytter konstruktivt til, hvad din partner har at sige, selvom det er svært, og din tillid er blevet brudt.

Stadie 3: Bearbejdelsen

Efter den svære samtale, som I måske bruger flere dage eller uger på at tage, er det tid til, at I begge skal have plads til at bearbejde jeres egne følelser og tanker. 

Prioritér eksempelvis at gå en tur, når du har fri fra arbejde eller studie, så du skaber plads til at bearbejde følelserne alene. 

Stadie 4: Handlemulighederne

Din kæreste har været dig utro, og det er et faktum, du er nødt til at acceptere. Herfra skal I sammen diskutere, hvilke muligheder der er bedst for netop jeres parforhold. Skal I rydde alt i kalenderen, så der er plads til mere tid sammen? Skal I kontakte en parterapeut?

Sara Sofie Vesterholm fortæller, at det er vigtigt at lave delmål for at overholde jeres aftaler, så hvis I eksempelvis aftaler, at I fremadrettet vil tage på flere dates for at styrke jeres forhold, kan jeres første delmål være, at I skal sætte én dag af i kalenderen til hinanden hver uge/hver anden uge/en gang om måneden.

Stadie 5: Ærligheden

I takt med at I diskuterer jeres handlemuligheder, er det vanvittigt vigtigt, at I begge er 100 procent ærlige. I skal begge sætte ord på de ønsker og behov for, hvordan I vil have, at jeres forhold skal være. Har du brug for, at din kæreste skriver til dig, når han eller hun er i byen? Eller har du brug for, at I laver flere ting sammen? Sig det!

Derudover er selverkendelse også uhyre vigtigt. Både fra din og din kærestes side. Ingen er perfekte, og det er helt okay at erkende, hvis du eksempelvis ikke er den bedste til at fortælle, hvad du føler.

Stadie 6: Tiden

Det sidste stadie, som sexologen forklarer sker, når du vil tilgive din kæreste, der har været dig utro, er tid. Hele denne proces tager tid – og både du og din kæreste er nødt til at acceptere, at der kan gå lang tid, før tillidsbruddet er helet. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.