Par i konflikt sidder i sofa
Stonewalling kan være meget usundt i forholdet. © Getty Images

Oplever du, at din partner ofte trækker sig, når I forsøger at løse konflikter?

Hvis du udsættes for stonewalling, kan det være meget skadende for parforholdet

27. april 2023 af Henny Müller Dahl

Du har måske prøvet det før. Du er utilfreds med noget, din partner har sagt eller gjort, og du beslutter at italesætte problemet. Det ender muligvis i en diskussion eller et skænderi, men pludselig oplever du, at din partner stopper med at svare dig – eller endda går i gang med at tømme opvaskemaskinen, mens du står helt frustreret i baggrunden og prøver at få opmærksomheden tilbage til det, I var i gang med at tale om. Måske lyder scenariet bekendt, og der behøver ikke at ligge noget mere alvorligt bag. Dog kan dette også være et eksempel på stonewalling, som – hvis det er et konstant problem – bør tages ret seriøst. 

Stonewalling er – kort fortalt – et usundt kommunikationsmønster, som kan skade dit parforhold (eller andre forhold i dit liv). Her i artiklen kan du blive klogere på, hvad stonewalling egentlig er, hvorfor det er så skadende, og hvad du kan gøre, hvis du oplever at blive udsat for stonewalling. 

Stonewalling, utilfreds kvinde sidder i sofa med partner i baggrunden
Stonewalling betyder, at nogen nærmest opfører sig som en stenmur. © Getty Images

Hvad er stonewalling? 

Stonewalling er, når en person er utilgængelig og lukker af for en anden person. Som i eksemplet ovenover kan stonewalling opstå midt i en diskussion, men det kan også ske ud af det blå, hvor du ikke selv er sikker på, hvorfor personen er umulig at nå igennem til. Måske svarer personen dig med et enkelt ord eller to, eller også er der bare fuldkommen stilhed. Det er lidt som at tale til en stenmur, som du ikke kan bryde igennem, hvilket også forklarer navnet. 

Hvad er årsagerne til stonewalling? 

Der er flere årsager til, at nogen udfører stonewalling. Nogle af årsagerne kan være: 

  • Personen har svært ved at udtrykke følelser – eller føler sig utryg ved at gøre det, fordi konsekvenserne er svære at gennemskue.
  • Personen forsøger at bevare roen ved at undgå svære samtaler.
  • Personen har en lært, at konflikter skal håndteres på denne måde.
  • Personen er angst for at blive for overvældet af følelser og konflikter.
  • Personen forsøger at straffe og manipulere sin partner.
  • Personen forsøger at afslutte forholdet på en diskret måde ved at irritere og ignorere partneren. 

Stonewalling er ofte en slags overlevelsesmekanisme, som er indlært enten i barndommen eller i voksenlivet, hvor konflikter ikke er blevet accepteret. Frygten for konflikter gør, at det er nemmest at lukke ned for at bevare en følelse af sikkerhed. Den, der udfører stonewalling, bliver ofte så overvældet af situationen, at personen bliver ude af stand til at kommunikere. 

Stonewalling bliver dog også brugt af narcissister som en måde at kontrollere eller manipulere et andet menneske. Er du i et forhold med en narcissist, kan personen bruge stonewalling som en straf (eller en form for gaslightning), som forhindrer dig i at udtrykke dine behov, bekymringer eller utilfredsheder med forholdet. Narcissister kan have tendens til at lukke alle diskussioner om ubehagelige emner, som afslører deres mangler som mennesker.

Den, der udsætter dig for stonewalling, vil sommetider også forsøge at teste, hvor meget vedkommende betyder for dig. Personen vil måske se, hvor længe du bliver ved med at sende beskeder, uden at de svarer. Her bliver stonewalling en metode til at undersøge, hvor interesseret du egentlig er i forholdet. 

9 tegn på stonewalling 

Er du usikker på, om du udsættes for stonewalling? Vi har samlet ni konkrete eksempler på, hvordan stonewalling kan se ud: 

  • Personen, du taler til, stopper pludselig med at svare dig. 
  • Personen vender sig væk fra dig, mens du taler. 
  • Personen begynder at engagere sig i andre ligegyldige aktiviteter. 
  • Personen lader som om vedkommende ikke hører dig. 
  • Personen afbryder dig og forsøger at forhindre dig i at færdiggøre dine sætninger. 
  • Personen siger det samme ord, såsom “okay”, “super” eller “fint”, uanset hvad du siger. 
  • Personen forlader stedet uden at fortælle, hvornår vedkommende kommer tilbage. 
  • Personen nægter at svare på dine beskeder eller opkald. 
  • Personen frasiger sig alt ansvar og bebrejder dig i stedet for at tage en dialog. 

Bliver du udsat for stonewalling, vil du ofte opleve, at du nærmest bliver usynlig for den person, du taler til – men er du i tvivl, om det er et reelt problem i dit forhold, kan du stille dig selv disse spørgsmål: 

  • Føler du, at du ikke bliver hørt men oftere bliver misforstået? 
  • Er du bange for at sige din ærlige mening og dele dine bekymringer? 
  • Undlader du at sige visse ting, fordi du ikke orker konflikten og at blive ignoreret eller “straffet” på andre måder? 
  • Føler du, at du altid skal kæmpe for at få forståelse? 
Stonewalling, frustreret kvinde sidder i seng med kæreste i baggrunden
Stonewalling kan gøre, at du føler, du altid skal kæmpe for forståelse. © Getty Images

Sådan kan stonewalling påvirke dit forhold 

Hvis du ofte oplever stonewalling, kan det påvirke dit forhold negativt på flere forskellige måder. Stonewalling kan gøre, at forholdet fyldes med en masse uløste problemer, fordi I aldrig når til enighed eller at tale åbent om tingene, der fylder. Både de ubehagelige følelser og problemer bliver skubbet væk – men ikke løst. 

Stonewalling fører også automatisk til mindre respekt i forholdet, for når du ikke bliver hørt, bliver du heller ikke respekteret. Det kan føles meget sårende at blive lukket ude, og det kan sætte dybe spor i forholdet. 

Stonewalling kan derudover føre til både ensomhed, vrede og afmagt, fordi det usunde mønster gør det umuligt at dele ærlige tanker og følelser. Over tid kan dette skabe afstand og mistillid i forholdet, da du kan føle, at din partner ikke ønsker at kommunikere eller løse problemerne. Der kan ske en ophobning af frustrationer, som kan være svær at håndtere for begge parter. 

Stonewalling sker ikke kun i romantiske forhold 

Når vi taler om stonewalling, tænker vi ofte automatisk, at det kun sker i parforholdet, men det er ikke tilfældet. For stonewalling kan ske i mange relationer – for eksempel på arbejdet, i venskabet eller i familien. 

På arbejdspladsen kan stonewalling ske ved, at visse kollegaer altid forlader rummet, når du træder ind, eller at de nægter at tale eller lytte til dig. Det kan også ske ved, at din leder aldrig holder igen med at italesætte, når du gør noget forkert, men bliver meget fraværende eller udskyder samtaler, der handler om dine bekymringer. 

Stonewalling sker også i venskaber. Måske har du en ven, der nægter at tale om noget, de har gjort forkert? Det kan også være, at du får fortalt, at du er for følsom og lige skal slappe lidt af. 

En forælder kan også udføre stonewalling mod et barn, når barnet for eksempel udtrykker bekymringer. Dette kan være særlig skadeligt for barnets selvværd, fordi det sender en besked om, at barnet kun er værdifuldt, når det handler rigtigt. Det kan gøre, at barnet ikke vil føle sig værdigt nok til omsorg, og det vil have højere tendens til at acceptere nedladende adfærd fra andre senere i livet. 

Stonewalling, par ligger i sengen
Stonewalling sker ofte i romantiske forhold – men ikke kun. © Getty Images

Det kan du gøre, hvis du udsættes for stonewalling 

Oplever du tit stonewalling i dit liv – for eksempel i dit parforhold – bør du som det første forsøge at tale med din partner om problemet. Men eftersom personen har tendens til stonewalling, er det ikke sikkert, det vil føre til så meget, og at du i stedet ender med at blive ignoreret endnu engang. 

Står du midt i en stonewalling-situation, hvor I ikke kommer videre, kan en anden fin løsning være at tage en 15 eller 20 minutters pause eller timeout fra samtalen. Forlad rummet eller gå en tur, hvor du får renset hovedet – og vend tilbage, når du er klar. Her er det vigtigt ikke bare at gå, så husk tydeligt at forklare din partner, at nu tager du lige en pause. Du kan ikke tvinge nogen til at tale til dig, men du kan styre, hvordan du selv reagerer, og du kan vælge at prioritere dine egne behov i situationen.

Vær opmærksom på, hvordan du henvender dig til din partner. Du må indse, at din partner måske har brug for at gå langsomt frem, så vær rolig, konkret og direkte, når du kommer med dine argumenter. Tag udgangspunkt i dine egne følelser og undgå kun at pege fingre. 

Dog er det kun dig selv, der kan afgøre, hvad netop du har behov for, men en god løsning kan være at tale med en psykolog eller en parterapeut – måske sammen med din partner, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Den professionelle vil måske kunne se nogle tendenser, som I ikke selv er opmærksomme på i forholdet. Er du i et forhold med en vaskeægte narcissist, bliver løsningen dog endnu mere kompleks, og her kan det være nødvendigt med netop professionel hjælp eller helt at søge væk. 

Et forhold, hvor der ofte sker stonewalling, er ikke dømt til at fejle, men I skal begge være villige til at arbejde med problemet – enten på egen hånd eller med en professionel. For at et forhold skal lykkes, skal begge parter lære at arbejde gennem konflikterne på en sund måde. At ignorere problemet får det ikke til at forsvinde.