Jeg sniger lige et kærestebrev over til dig - så kan du bare krydse af
Jeg sniger lige et kærestebrev over til dig - så kan du bare krydse af© iStock

"Vil du være min kæreste?"

Hvordan skal du gribe kærestesnakken an? Få Womans store guide

17. december 2010 af Mette Andrea Boesgaard

”Vil du være min kæreste?”

Din Facebook-status siger single, men faktisk har du set en ganske særlig mand i lang tid. Du er pjattet med ham, I er konstant sammen - og du er klar til at ændre status. På Facebook, overfor din familie, overfor dine veninder... Men hvordan mon han har det? Er I klar til at tage springet - sammen? Og hvordan bringer du ”er vi kærester”-snakken på banen og kommer videre med forholdet?

Læs med og få Womans gode råd.

 

 Hvorfor skal vi tage snakken?

Kærestesnakken er skræmmende. Og ikke kun fordi du risikerer råt for usødet at finde ud af, at dine følelser ikke er gengældte og forholdet er ovre - alene ved at bringe emnet os risikerer du også at falde ind i rollen som den evigt klagende kvinde, der plager ham til at sætte ord på de svære følelser.... Men hvis du føler, der er nødvendigt at tage snakken, så gør det - for din egen sjælefreds skyld!

Grundlæggende set er der to grunde til, at du har lyst til at tage snakken:

1. Fordi alting er fantastisk, du er lykkelig, og du har lyst til at dele dine glæde med hele verden

2. Fordi du er usikker på, hvordan han har det med dig og vil have afklaring

Hvis du er i den første situation, så tillykke! Kærestesnakken bliver sikkert ikke det store problem, for hvis han går som en kæreste og taler som en, er han det sikkert også. Læg mere i hans handlinger end i hans ord, især hvis du skal trække de ord ud af ham.

Hvis du er i den anden situation, er det lidt mere tricky. Måske har han på et tidligere tidspunkt givet udtryk for, at han ikke er klar til et forhold - måske behandler han dig bare ikke som en kæreste. Under alle omstændigheder er du nødt til at tage en snak. Husk på, at uanset hvad udfaldet bliver, er I begge bedst tjent med det - hvis han er med på et forhold, er det en bonus, og hvis ikke er det bedst, at du får det afsluttet, inden du investerer for mange følelser og år af dit liv i ham.

Uanset hvad: At have kærestesnakken burde ikke ændre det, I føler for hinanden - bare sætte ord på det.

Hvad vil DU gerne?

Før du så meget som overvejer at starte den frygtede samtale, så overvej hvad du gerne vil have af jeres forhold. Det er ikke fair over for ham at få ham til at svare på, hvor I er på vej hen, hvis du ikke selv ved, hvad du vil have.

Vil du gerne have en fast kæreste? Bo sammen? Forloves, giftes og have børn? Når du har det på plads, så overvej om dine romantiske drømme hænger sammen med dine andre mål i livet og din livsstil lige nu - nogle gange er vi så opsatte på at få et forhold, at vi glemmer at tænke på, om vi selv er klar. Måske har du travlt med at arbejde på dit studie eller din karriere, eller du har planlagt et langt udlandsophold eller et ophold i en anden del af landet - det kan gøre det svært at få det forhold, du ønsker dig.


Når du har fået fod på dine egne forventninger og planer, så se om du kan lure ham. Ved du, hvad hans fremtidsplaner indeholder? Nævner han dig? Eller snakker han om karriere, udlandsophold eller andre ting, der måtte være en forhindring? Har du mødt hans familie og venner? Har han det godt med at være sammen med dig og hans venner? Eller laver han aldrig planer med dig længere end tre dage fremme? Og er han hemmlighedsfuld om, hvad han laver, når I ikke er sammen? Hvis han slapper af med dig og inkluderer dig i sine fremtidsplaner, er det gode tegn på, at han ikke går i panik over kærestesnakken - er han hemmelighedsfuld og afvisende er det nok et vink med en vognstang om, at han ikke er så interesseret i at være kærester med dig.

Vælg rette tid og sted

Timing og atmosfære kan være en kæmpe faktor i, hvordan din (måske) kæreste reagerer på den penible kærestesnak. Selvom det synes oplagt, er lige før eller efter sex et dårligt tidspunkt - javist, han er sikkert ganske afslappet, men hans tanker er ikke lige på rette sted, og han vil sikkert sig ja, bare for at afslutte samtalen. Og det duer jo ikke, du vil have et realistisk svar - ikke drømmesvaret på uærlige præmisser! Undgå også for enhver pris situationer, hvor han føler sig fanget - i en bil, foran familie og venner eller midt i en romantisk middag; så virker det let for udspekuleret.

Det allerbedste tidspunkt er, når I føler jer tæt forbundne - for eksempel hvis I lige har set en god film sammen eller I rydder af efter et hyggeligt måltid. Han er mest modtagelig overfor snakken, når han føler sig tæt på dig.

Vælg dine ord med omhu

Lad være med at indlede samtalen med de kliche-fyldte ord: ”Vi er nødt til at tale sammen...” Når en mand hører de ord, går han i forsvarsposition, fordi han tænker, at nu bliver han kritiseret. Start i stedet med at sige noget positivt, der booster hans ego - for eksempel at du føler dig tættere på ham end nogen andre, du har kendt, og du gerne vil have, at I officielt er kærester. En anden måde kunne være at du udtrykker dit ønske om, hvor du gerne ser jeres forhold er på vej hen, men du gerne (af et ærligt hjerte) vil høre, hvad han tænker. Sig for eksempel: ”Jeg har tænkt over vores forhold. Jeg nyder at være sammen med dig, og jeg kunne godt tænke mig at være kærester. Hvad siger du til det?”


Uanset hvad så tal ligefremt, ærligt og åbent - det er muligvis ikke så romantisk og floromvundet, som du godt kunne tænke dig, men det tiltaler hans målorienterede hjerne. Og han er bedre i stand til at følge dig, end hvis du siger vage ting som ”jeg føler” og ”jeg har behov for” - det sidste får ham til at tænke, at du er afhængig af ham, og det kan virke som et stor turnoff.

Problemer - og hvordan du håndterer dem


”Vi er da bare bollevenner”
Hvis du har det ok med det, er det fint nok - men du skal ALDRIG gå med til dette arrangement, hvis du har noget som helst håb om, at jeres forhold skal være mere. Din elsker ændrer ikke sin mening - og det gør du heller ikke. Hvis du virkelig har følelser for ham, så stop det; det kommer bare til at gøre mere ondt, hvis du venter.


”Jeg vil ikke miste dig, men jeg er heller ikke klar til et forhold”

Der er ingen grund til, at I skal have et standartforhold, der passer ned i samfundets og Facebooks skabeloner - der er en million kombinationer og muligheder. Måske skal I bare se hinanden lidt mere an. Måske skal I holde en pause fra hinanden. Måske skal I bare holde forholdet på det plan, det allerede er på. Prøv at nå et kompromis, der giver jer begge to, hvad I vil have. Men lad være med at gå med til noget, bare for at holde på ham, du er vild med. 


Tænk over dette: Er der stadig plads til og en fremtid for det forhold, du gerne vil have? Vil I kunne gå ud sammen? Kan I fortælle jeres venner og familie, at I dater? Hvis I skal forhandle om forholdets detaljer, så brug tid på det - og sov gerne på det - så du sikrer dig, at du er dækket ind på alle områder.


”Teknisk set er vi kærester, men ingen kender jo fremtiden...”

Det er jo bullshit! Nej, ingen kender fremtiden - du kan lige så vel som han falde for en anden om 2 uger, 2 år eller 2 børn - men hans lunkne tilslutning til dit forslag tyder på, at han har lidt kolde fødder, ikke så varme følelser og mest af alt venter på, at noget bedre dukker op. Pas på - det kan blive farligt for dit hjerte. Overvej, om du virkelig tør satse på ham, eller om du i virkeligheden ikke er bedre tjent med en, der vil dig helt og holdent og uden forbehold.


”Det er ikke dig, det er mig...”

Og så ved vi jo alle sammen godt, hvad klokken er slået: Jeres forhold er forbi. Acceptér hans afvisning, og lad være med at tigge og bede, du ser bare desperat ud og fortryder det næste morgen. Hvis du er nødt til at forstå hans beslutning, så tal om, hvad der gik galt - eller gå, hvis du har brug for det.


Ultimatum eller ej?
Det er måske ikke første gang I har denne snak, men hver gang spiser han dig af med et ”lad os nu se tiden an”-scenarie (jeg er ikke klar, jeg har ikke tid, jeg vil gerne se dig, men ikke flytte sammen / giftes osv). Skal du så gribe til et ultimatum og sige ”det er nu eller aldrig” - eller lade være? Det er et effektivt våben, der kun skal bruges i ekstreme tilfælde og med stor omhu, ikke mindst fordi du skal være klar til at gøre alvor af det og afslutte forholdet, hvis han ikke siger klart til. Så gør det, hvis du synes, det er nødvendigt - men vær forberedt på skuffelse.


Hvis han tager snakken

Tillykke - du har vundet i lotto; du har en mand, der virkelig vil have dig og ikke er bange for at sætte ord på sine følelser for dig! Hvis du selv er klar, er det jo idel lykke - men har du det ikke som ham, så sig (blidt) fra (det er aldrig rart at droppe en anden, men det bliver ikke lettere, fordi du venter!). Har du bare ikke overvejet jeres fremtid endnu? Så sig, at du har brug for at tænke over det. Det er muligvis ikke det, han håbede på at høre, men hellere være ærlig end spise ham af med et halvt svar.

Juhuu, jeg har en kæreste!

Hurra - I er enige om, at I er kærester! Lad være med at fis ind på Facebook og ændr status og skrige det ud til hele verden; tag det langsomt, så I begge to får tid til at vænne jer til jeres nye status og gøre jer sikre på, at I har taget den rette beslutning.

Men husk, at der forskel på at tage det stille og roligt og bakke ud - hvis I for eksempel har aftalt at udveksle nøgler, og han efter en måned stadig ikke har givet dig sin nøgle, er han måske gået lidt i panik. Tal med ham om det. Måske er det glemsomhed, men er han virkelig så modvillig, kan det være, at det er gået op for ham, han alligevel ikke er klar. Og så er det måske tid til et brud. Nej, det var ikke, hvad du ønskede, men så er du i det mindste klar til at finde en mand, der helhjertet vil have et forhold og elske dig, som du fortjener at blive elsket.