© Istock

Sådan frier du til din mand

Det er skuddag i dag - og det betyder grønt lys for frieri fra kvinder. Få guiden til at gå på knæ for ham

24. februar 2016 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan frier du til din mand

Har du mødt Mr. Right? Og kunne du godt tænke dig at slå pjalterne sammen med ham - sådan helt officielt med et bryllup? Så er det nu, du skal slå til. I dag, den 24. februar, er det nemlig skuddag, og ifølge traditionen betyder det, at du må fri til en mand (ok, det må du selvfølgelig på alle tidspunkter i vore dage, men i gamle dage var det sådan.)

Kunne du godt tænke dig at fri? Så læs med og få guiden til, hvordan du gør, her.

Hvad er traditionen med skuddag?

I gamle dage var manden det stærke skaffedyr, der trak pengene hjem og dermed havde han både ansvaret for familiens ve og vel og magten over den. Af den grund var det også ham, der skulle lægge sig på knæ og fri til den kvinde, han havde valgt at forsørge (og forgude) til sine dages ende. Men lige fra gammel tid har yndige ungmøer nu haft en eneste chance for at falde på knæ for deres hjerters udkårne - og det var på skuddagen, som falder den 24. februar hvert fjerde år.

Traditionen stammer fra det herrens år 1288, hvor dronning Margaret af Skotland dekreterede, at på skuddagen skulle alle piger "af både høj og lav byrd" kunne bejle til deres elskede. Hvis en karl afviste frieriet, skulle han bøde en betydelig bod (en mand, der kunne dokumentere, at han allerede var trolovet med en anden, kunne naturligvis afslå frieriet uden at hoste op!). En "betydelig bod" har i Danmark traditionelt været 12 par handsker eller 12 par silkestrømper - hvor du får fat på den slags i vore dage (og hvad du skal bruge det til!) lader vi stå hen i det uvisse; en anden traditionel (og mere anvendelig) gave er en silkekjole. I Danmark har kvindernes frieri på skuddagen næppe nogensinde været opfattet som andet end spøg og morskab, men det udelukker naturligvis ikke, at kvinder har brugt lejligheden til at fri til deres kæreste.

Inden du frier

Kend hans holdning
Er han en meget traditionel mand, der mener, at det er noget nymodens pjat, at kvinder frier, og at det virkelig ermandens opgave? Tror du, han vil være ilde berørt over at fortælle sine venner og familie, at han blev friet til i stedet for, at han selv tog initiativet? Så overvej, om du virkelig skal på knæ for ham, eller om du skal vente lidt længere på, at han bliver klar til at spørge dig, om I skal giftes.

Kend svaret
Hvis dit frieri mest er en skuddags-joke (og en fisken efter en silkekjole), kan du selvfølgelig godt fri til en mand, uden at kende svaret. Men frier du til din kæreste, vil du jo nok helst have, at han skal blive rørt og sige ja... Derfor: Lad være med at spørge, hvis du ikke har den fjerneste ide om, hvad din elskede vil sige til frieriet! Når I taler sammen om emner som bryllupper, børn, hvor I vil bo og hvad I forestiller jer for jeres liv sammen, kan du helt sikkert lure, om han er vild med ideen eller bare lunken. 

Ring eller ej?
Når en mand frier til en kvinde, sker det typisk med en ring til at besejle alliancen. Du kan også sagtens fri til din mand med en ring, hvis han er typen, der vil gå med den slags, men du kan også bare bruge et andet smykke, en blomst, en kærlighedserklæring på skrift eller noget andet, der symboliserer jeres samhørighed, hvis du ved, at han aldrig vil gå med en forlovelsesring.

Sådan gør du

© woman.dk

Gør det personligt
Ligegyldigt hvordan du frier, er det vigtigste ved et frieri, at det er personligt - vælg et sted, der betyder noget for jer, brug hans yndlingsblomst, lad jeres sang spille i baggrunden...

Øv dig
Gå altid ned på et knæ for at fri. Tænk over, hvad du vil sige, og øv dig mindst en gang, så du ved, hvordan ordene skal falde. Det kan være en god ide at holde det kort, så du ikke kludrer rundt i det (tårer - dine og hans - kan forekomme!)

Privat eller offentligt frieri?
Det handler om, hvad I foretrækker. Har du eller han det ikke godt med at have et publikum til frieriet, så hold det mellem jer to - at love jer bort til hinanden til døden jer skiller er trods alt en ting, der først og fremmest handler om jer to. Men vil du gerne vise din kærlighed foran andre (og bliver han ikke flov over den slags), så spring ud i et frieri med publikum.

Byg stemningen op
Dit frieri vil blive husket og talt om altid, så gør det til noget andet og mere end bare at falde på knæ og så var det det! Byg spændingen op og skab en god atmosfære - gå en smuk tur sammen, bortfør ham til det sted, hvor du vil fri - men uden at fortælle ham, hvad I skal. Det viser ham, at det er en særlig dag / aften.

5 gode frierier

© woman.dk

Klassikeren
Invitér ham ud at spise på jeres yndlingsrestaurant, lav en romantisk middag for to derhjemme eller invitér ham på en udflugt til et sted, der enten er smukt eller som betyder noget særligt for jer. Fortæl ham, hvorfor du elsker ham så meget og hvad der gør jeres forhold specielt - og gå så ned på knæ og spørg, om han vil gifte sig med dig.

Den spændingsombyggende
Lav en skattejagt rundt i jeres hjem, hvor han finder bogstaverne i ordene ”vil du gifte dig med mig?”

Den intime
Giv ham et skrald han aldrig glemmer - og når I så ligger og putter bagefter, frier du til ham.

Den vilde
Invitér ham ud at springe faldskærm, rapelle, klatre eller noget helt fjerde. Og stil ham så spørgsmålet midt i det hele, hvor adrenalinet suser allermest rundt i jeres kroppe.

Den dagligdags
Sluk for fjernsynet, tag hans hånd, kig ham dybt i øjnene og fortæl ham, at du vil dele resten af dit liv med ham. Og spørg så, om han vil gifte sig med dig.