© woman.dk

Sådan løser I parforholdets konflikter

Oplever I de samme konflikter igen og igen? Så få guiden til at komme igennem dem her

24. maj 2013 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan løser I parforholdets konflikter

Dengang I først forelskede jer i hinanden, var det hele så let - I følte jer begge to elsket og forstået, set og hørt, og selv om I måske ikke var enige om alt, overskyggede den boblende forelskelse alle uenigheder. Men når forelskelsen bliver til hverdag, begynder hverdagens små konflikter også at vokse frem. Og løser I dem ikke, kan de vokse sig rigtig store, endda så store at de ikke er til at leve med....

Men hvordan løser I jeres konflikter på en ordentlig måde, så jeres forhold stadig kan blomstre? Woman har guiden. Læs med og få de gode råd.

2 typer konflikter

Der er to former for konflikter i ethvert forhold - de små hverdagskonflikter og de store, underliggende konflikter.

De små konflikter er hverdagens små-irritationer a la hvor er det bedst at trykke på tandpastatuben / skal toiletbrættet slås op eller ned / hvem ordner opvasken og så videre. De er forholdsvis lette at finde en løsning på, hvis I begge to er indstillet på at gøre noget ved problemerne, men husk, at en mulig løsning meget vel kan være, at du skal lære at acceptere, at din kæreste gør tingene på en anden måde. Så vælg dine kampe med omhu her i stedet for at fare i flint over enhver lille konflikt.

De store underliggende konflikter, hvor I er uenige om grundlæggende værdier som for eksempel sex, jeres livsstil, økonomi eller kommunikation, kan det være sværere at gøre noget ved. Og jo længere I har levet med en konflikt, desto større har den også vokset sig, og jo sværere bliver det at løse den. Men det kan lade sig gøre - og hvis ikke I gør forsøget, sker der i hvert fald slet ingenting!

Kend din konflikt

Konflikter kommer som regel frem til overfladen, når bølgerne går højt, og I er midt i et skænderi. Men hvis I vil til bunds i konflikterne bag, er I nødt til at tage en time out og starte forfra med at løse konflikten - gerne på et andet tidspunkt, hvor I ikke allerede er ophidsede, og hvor I har haft lejlighed til at tænke lidt over tingene. Så afbryd skænderiet og aftal at diskutere færdig på et andet tidspunkt.

Find problemet
Konflikter går meget ofte i hårknude, fordi du og din kæreste i virkeligheden prøver at løse to forskellige problemer, der begge udspringer af den samme situation. Han prøver måske rent praktisk at løse et problem, mens du gerne vil høres og anerkendes af ham på et dybere plan. Hvis I skal have nogen chance for at løse en konflikt, skal I starte med at finde ud af, hvad det er for en konflikt, I vil løse!

Find målet

Det er måske lysende klart for dig, hvad målet med jeres konfliktløsning skal være, men måske ser din kæreste ikke på samme måde på tingene. Så find ud af, hvad I vil. Skal I være enige? Skal I være lykkelige sammen? Eller skal I føle jer hørt eller respekteret? Hvis ikke I er enige om, hvad målet med at gå ind i konflikten er, så få det afklaret først, ellers ender I med en drænende evighedsdiskussion uden ende.

Sæt ord på konflikten

Det er ikke sikkert, at konflikten skal (eller kan) munde ud i en konkret løsning på et problem. Visse konflikter kan ikke løses, og i de tilfælde handler det i stedet om at lære at leve med, rumme, forstå, acceptere og respektere hinanden på trods af forskellige holdninger og værdier. Men derfor skal I alligevel til bunds i konflikten, og kodeordet her er kommunikation - kommunikation - kommunikation! I kan nemlig kun slutte fred med konflikten, hvis I begge føler jer hørt og respekteret. Og derfor skal I hver især have mulighed for at fremlægge jeres holdninger og følelser og baggrunden for, at I har det, som I har det.

Her er de gode råd til, hvordan I kommer til bunds i konflikten: 

Sæt ord på konflikten - også selv om det er svært. Måske synes du, at din kæreste er bedre til at formulere sig, end du er. Måske er du bange for at sige din ærlige mening, fordi du frygter at miste ham. Måske virker det bare ikke som om, han forstår, hvad du siger. Men prøv alligevel. Og husk at selvom du selv synes, du har forklaret dig soleklart, kan du godt have sprunget noget helt grundlæggende information over, der gør, at han ikke forstår dig.

Tag udgangspunkt i dig selv. Fortæl, hvad du føler, tænker og oplever - det afklarer både, hvad konflikten handler om, og ved at tage udgangspunkt i dig selv, undgår du at skyde skylden på din kæreste og bringe ham i forsvarsposition.

Lyt til ham. Og lad ham tale ud - også selvom du ikke er enig (eller endda ligefrem er ret provokeret af det, han siger). Stil masser af åbne spørgsmål til ham, så du er sikker på, at du har forstået, hvad han egentlig mener. Og opfordr ham til også at stille spørgsmål til dig.

Lad være med at bruge bebrejdelser og tal pænt. Grimt sprog og sårende ord afsporer diskussionen øjeblikkeligt og bringer intet konstruktivt med sig (tænk på, hvordan du selv ville reagere, hvis din kæreste beskyldte dig for alt muligt og skældte dig ud), så lad være - også selvom det nærmest drypper af din tunge. Tag en timeout, hvis du kan mærke, at følelserne er lige ved at løbe af med dig.

Hold jer til emnet. Ofte trækker en konflikt mange andre konflikter frem i lyset - ting, der ikke er blevet taget hånd om, da de var relevante elller aktuelle. Hold fokus på den konflikt, I forsøger at løse, og lad resten ligge til en anden god gang.

LÆS MERE Her er flere gode råd til at blive god til at kommunikere

Forhandl jer til en løsning

Der findes nogle få konflikter, hvor der er en vinder og en taber, men faktisk er det slet ikke en god afslutning på en konflikt, for hvem gider tabe? Næh, for at afslutte en konflikt på en god måde, skal I begge to vinde (eller tabe) lige meget. Og her kommer næste skridt i konfliktløsningen på banen: Forhandlingen!

Hvis jeres konflikt skal løses, er du nødt til at indgå et kompromis, der gør jer begge to tilfredse, og derfor kræver det også noget af dig. Måske kræver det ”bare” en undskyldning eller at du påtager dig din del af ansvaret. Måske kræver det, at du accepterer, at han gør sit bedste. Måske skal du imødekomme ham ved at yde noget selv som modydelse. Brainstorm og tænk kreativt - så finder I noget, der gør jer begge to glade.

Er det fuldstændigt umuligt for jer at forhandle jer frem til en løsning? Så spørg dig selv, om det, du beder om, er et absolut ubøjeligt krav. For enten må du lære at leve uden det, eller også må du lære at leve uden ham.

LÆS MERE Bliv god til at forhandle

Gode råd til processen

Sæt god tid af
Tidspres gør det ikke lettere at komme til bunds i konflikten, så sæt god tid af til at drøfte jeres problemer. Og god tid kan være alt lige fra 2 timer til en weekend.... Sluk for telefoner, computere og tv, mens I diskuterer, så I kan give konfliktløsningen fuldt fokus.

Sæt dig ned
Hvis du sidder ned, slapper af i musklerne og husker at trække vejret ordentligt, er chancen for, at du bliver ved med at være rolig, meget større, end hvis du vandrer hvileløst rundt, mens I diskuterer.

Tag ansvar
Det er så let at bebrejde den anden, at konflikten er eskaleret. Men i de fleste konflikter har begge parter et ansvar for, at det er gået galt. Anerkend dit eget ansvar - både overfor dig selv og kæresten. På den måde rykker en løsning nærmere.

Grin af jer selv
Nogle gange er den bedste måde at løse en konflikt at se tingene lidt ovenfra - så kan I nemlig se, hvor fjollet det hele i grunden er. Latter (og sex) løser langt flere konflikter end selv den bedst sammensatte konflikt-løsnings model...

Afslut konflikten godt
Det er vigtigt, at I får lukket jeres konflikt og lagt den til ro på en god måde, så I begge kan komme videre uden sårede følelser. Anerkend at I begge to har arbejdet hårdt for at løse konflikten, sig undskyld, hvis der er behov for det, og tilgiv hinanden jeres fejl. Og vis så hinanden ømhed og omsorg. Et kram, et kys eller en kærlighedserklæring fornyer jeres bånd til hinanden og viser, at I har en fremtid at kæmpe for - sammen!

LÆS MERE Lær at tilgive