© Scanpix / Iris

Sådan scorer du på jobbet

Planlægger du at løbe med din søde kollega til årets julefrokost? Så tænk lige over det her....

22. november 2013 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan scorer du på jobbet

Det kan godt være, at kærlighed og job ikke er verdens mest optimale cocktail - men faktum er, at du tilbringer en stor del af din dag på jobbet, og du møder masser af mennesker der. Så selvfølgelig sker det også oftere og oftere, at kærester møder hinanden på kontoret.

Men hvad stiller du op, hvis du møder dit livs udkårne gennem jobbet? Er der nogle ting, du skal overveje før, under og efter romancen? Woman giver dig alle de gode råd her.

Før du kaster du ud i job-romancen

FØR DU KASTER DIG UD I JOB-ROMANCEN

Du har kastet dit blik på en hottie på kontoret. Men skal det være jer to? Her er et par ting, du skal tænke over, inden du inviterer ham i biffen eller lokker ham hen i et hjørne til et hedt kys ved næste firma-fest.

Tænk dig om
Det er måske super-fedt at få sommerfuglene til at flakse i maven, når du flirter lidt med en kollega. Men tænk dig lige om, inden du kaster dig ud i et forhold. Overvej, om du virkelig vil have ham - og vil du ikke det, så lad være med at springe ud i det! Tænk på, at hvis det ikke går, kommer du til at glo på ham 37 timer om ugen.

Lad være med at date op eller ned
Hvis du er i den uheldige situation, at ham, der får dine knæ til at blive som gele, er din chef eller en af dine underordnede, skal du passe ekstra meget på. Uanset om du dater op eller ned kan det give gnidninger med kollegerne, der måske med et mener, at du får lidt flere muligheder - eller giver din underordnede lidt flere muligheder - end alle andre. Dertil kommer, at går forholdet ikke, kan din chef fyre dig, og du kan blive anklaget for sexchikane af din underordnede.

Undersøg arbejdsstedets regler for parforhold
Det er de færreste virksomheder i Danmark, hvor det er decideret forbudt at date kolleger, men nogle arbejdspladser har regler for, hvem du må være kærester med. Den mest almindelige regel er, at du ikke må date nogen, du er boss for eller som er chef for dig. Hvis du virkelig mener noget alvorligt med din jobromance, så undersøg reglerne for, hvordan din arbejdsplads har det med jobromancer, og overvej så, om det evt. er et jobskifte værd at score din udkårne!

Tag det stille og roligt
Hvis du beslutter dig for, at han er værd at gå efter, så tag dig tid til at finde ud af, om han er en person, du vil kunne være sammen med, inden du springer ud i det. Tilbring tid med ham, snak med ham og lur ved samme lejlighed, om han er en, du kan stole på, eller om han er typen, der braldrer op om sine erobringer til alle og enhver på kontoret. Overvej også, om han er konkurrence-menneske - hvis I arbejder i ens stillinger, kan intern konkurrence mellem jer to nemlig hurtigt få betydning i jeres forhold.

Under job-romancen

UNDER JOB-ROMANCEN

Juhuuu! Det lykkedes - jeres forhold er ved at udvikle sig fra gode kolleger til kærester! Men hvordan håndterer du det på jobbet?

Lav regler for forholdet
Det er ikke særlig romantisk at diskutere jeres forhold allerede på den første date, men dater du en kollega, er det alfa og omega. Drøft allerede nu, hvem I fortæller hvad til, så I ikke risikerer at sladderen går. Hvis I ikke må date ifølge reglerne på jeres arbejdsplads, er det også nu I skal diskutere, hvem af jer der skal ofre jobbet for romancen - selv hvis jeres arbejdsplads ikke har noget imod, at I dater, kan det være en god idé, at en af jer forlader firmaet.

Fortæl chefen om jeres forhold
Når I er klar til det, kan det være en god ide at imødegå sladder og rygter ved at I sammen fortæller jeres (respektive) chefer, at I er et par. Hvis jeres tilståelse påvirker jeres job, så hav en handlingsplan klar for, hvordan I håndterer det.

Vær diskret og professionel
Du er smask-forelsket, og du kan se din udkårne hele dagen lang på arbejde - ja, det er skønt, men det er også nu, du skal træde ekstra varsomt. Det kan være fristende at dele alle detaljer af jeres storslåede forelskelse (eller skænderier, når den tid kommer) med kollegerne, men pas på, for den slags kan skabe sladder! Lad være med at opføre jer som om I er et par, også selvom det er alment kendt, at det er I - ikke noget med at kysse, kramme eller endda dyrke sex; det vil ingen arbejdsgiver se med milde øjne på. Pas også på med at sende frække e-mails, du kan nemlig risikere, at din chef ser med på sidelinien (selvom han principielt ikke må kigge med i dine private mails). Husk på, at I har arbejdet hårdt for at nå dertil, hvor I er rent jobmæssigt, så gør en indsats for at få gøre et godt job og lad være med at favorisere hinanden, bare fordi I er kærester udenfor arbejdstiden.

Vær forberedt på sladder
Selvom I har håndteret jeres forhold nok så smukt, kan jeres alliance skabe stor interesse for jeres privatliv fra kollegerne - og måske endda grobund for sladder. Vær forberedt på, at det kan komme, opfør jer ordentligt og lær at leve med det.

Sørg for at have et liv uden for arbejdet
- det er nu mere et råd for din egen skyld end for dit arbejdes skyld, men altså: Det kan være overvældende nok at få sig en kæreste, men at have en kæreste, som du oven i købet er sammen med hele dagen på arbejdet også? I kommer til at tilbringe enormt meget tid sammen, og måske bliver det  svært for dig at dele din tid op mellem arbejde og privatliv. Sørg for at holde fast i dine egne interesser og dit eget liv.

Hvis job-romancen går i stykker

HVIS JOB-ROMANCEN GÅR I STYKKER

Måske var han ikke lige det, du drømte om - måske dropper han dig. Og hvordan håndterer du så at gå op og ned af ham, der er skyld i dit knuste hjerte, 8 timer om dagen?

Aftal spilleregler for bruddet
Selvom I ikke skal være kærester længere, skal I stadig være kolleger, så aftal nogle spilleregler for bruddet. Bliv enige om, at I aldrig taler om jeres parforhold og brud med eller foran kollegerne. Husk også at aftale spilleregler for firmafesterne - når I først får alkohol i blodet, kan I let ende sammen igen eller blive jaloux, hvis eks'en danser tæt med en anden.

Tag ferie
Med et ny-knust hjerte har du måske ikke just behov for en ferie, hvor du kan sidde hjemme og gruble over, hvad der gik galt, men det kan være endnu mere pinefuldt for dig at skulle gå på arbejde og se ham hele tiden. Så tag ferie og hold en pause fra ham.

Vær professionel på jobbet
Det er fint nok at tude øjnene ud af hovedet og stikke nåle i en voodoo-dukke - derhjemme! Men når du er på arbejde, så lad være med at græde eller bagtal ham til kollegerne; det får dig til at se dum ud i deres øjne, ikke ham! Hvis du er nødt til at have kontakt med ham i løbet af arbejdsdagen, så forhold dig professionelt til ham - ikke noget med at snerre, tude eller sylte hans sager. Og kan du ikke håndtere at se ham dagligt, så overvej om det er på tide at skifte job.