Kvinde og mand i seng
Mange par oplever sexkriser. © iStock

Her er 4 almindelige sexkriser – sådan løser du dem

Har du ikke lyst til sex? Læs ekspertens råd til at løse din sexkrise

4. juni 2017 af Cecilie Winther Jørgensen

Lav sexlyst, manglende orgasmer og usikkerhed i sengen kan nemt føles som et tabu for mange – men det er helt normalt. Langt de fleste, kvinder som mænd, oplever på et tidspunkt en eller flere kriser i deres sexliv. 

Her får du Womans guide til, hvordan du løser din sexkrise.

Sexkrise 1: Du har ikke lyst til sex

Får du sved på panden og ondt i maven, når din kæreste kigger på dig med lyst i øjnene? Er sex efterhånden blevet et fremmedord og noget, du har af pligt, når den dårlige samvittighed over for din partner tager overhånd? Så er du ikke alene. Rigtig mange kæmper med manglende sexlyst. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at booste din lyst!

Ekspertens råd:

Første skridt vil være at sørge for, at du får noget mere ud af det seksuelt, når du er sammen med din partner. Fokusér på, at du får nogle gode orgasmer, og at I skaber nydelse for dig.

Hvis ikke det hjælper, kan I forsøge at fjerne fokus fra sex. Når nogen har manglende lyst, er de tit bange for, at fysisk nærvær fører til sex, og derfor skruer de ned for de ikke-seksuelle berøringer. Det er skidt, fordi det faktisk kan føre til endnu lavere sexlyst. Aftal at fokusere på andre former for nærvær – kram, kys, nus og så videre. Mange kvinder føler, at når mænd rører ved dem, er det noget seksuelt, men det behøver ikke altid handle om sex og ende i sex.

Øvelser til at øge lysten

Her er et par simple øvelser, I kan prøve, for at øge sexlysten. 

1. Bevidste kærtegn

Tænd et par stearinlys, og sæt jer ned over for hinanden – nøgne eller i undertøj. Gennemgå hinandens kroppe og vis og fortæl, hvad I hver især godt kan lide, den anden gør: Kys på halsen, nussen i håret og lignende. Gør mindst en af de ting hver dag – UDEN det skal føre til sex. Det er lidt seksuelt, men handler samtidig ikke kun om sex.

2. Sensitivitetsøvelsen

Giv hinanden en halv times massage to gange om ugen. I første uge skal I massere hele kroppe undtagen kønsdelene. I anden uge må I gerne fokusere en lille smule på de private dele, mens I i tredje uge primært fokuserer på dem. Massagen skal ikke ende i sex, den skal lære jer at slappe af og nyde hinandens berøringer uden at forvente, at der skal ske noget seksuelt bagefter.

3. Vær mere kærlige overfor hinanden

I kan også eksperimentere med at være lidt mere kærlige overfor med hinanden: Snakke sødere, kysse hinanden i nakken eller give hinanden en kærligt klap i numsen, når I alligevel går forbi. Eksperimentér med jeres fantasi, fortæl hinanden om jeres sexfantasier, udlev nogle af dem lidt af gangen og husk, at det er ikke alle fantasier, som nødvendigvis skal udleves 100 procent, da de kan være frækkere som fantasi end at opleve.

Hvis alt andet fejler, kan løsningen være at søge professionel hjælp. En sexolog kan hjælpe jer med forskellige redskaber og samtidig nå til bunds i årsagen til din manglende lyst.

Kvinde og mand i seng
Rigtig mange kæmper med manglende sexlyst.© Getty Images

Sexkrise 2: Du kan ikke få orgasme

Der er desværre mange kvinder, som aldrig har fået en orgasme. Det er skidt, fordi du aldrig får den fulde oplevelse ved sex og går glip af alle de positive ting, orgasmen fører med sig. Tit er det også kvinder, der har svært ved at få orgasme, som oplever manglende sexlyst. Dobbelt øv. Det kan samtidig være frustrerende for din partner, da mange mænd ikke føler sig gode nok, hvis de ikke kan give kvinden en orgasme. Det, de glemmer, er, at det ikke nødvendigvis handler om dem. I er to til tango, og er kvinden ikke medspiller, er det en umulig opgave.

Ekspertens råd:

Først skal du bestemme med dig selv, at det her er noget, du gerne vil opnå. Din partner kan ikke gøre det alene, du skal være 100 procent med på holdet. Forsøg dig gerne med onani, så du kan lære din krop at kende. Hvad føles godt, og hvordan reagerer netop din krop. Og så skal du være åben over for din partner om, hvad du kan og ikke kan lide. At være ærlige over for hinanden er første skridt. Derudover er der masser øvelser og redskaber, I kan prøve, for eksempel:

  • Det lyder måske fjollet, men prøv en tutorial på Youtube. Der ligger masser af gode vejledninger til, hvordan du opnår dit “mål”.

  • Benyt et vibrerende æg i en halv times tid før sex, så du er godt varmet op.

  • Til daglig kan du med fordel gå med de såkaldte loveballs og dermed optræne din bækkenbund og evnen til at mærke stimulation.

Hænder i seng
Der er desværre mange kvinder, som aldrig har fået en orgasme.© Getty Images

Sexkrise 3: Du er ikke tryg ved at eksperimentere

Når folk taler om at eksperimentere seksuelt, vandrer tankerne nemt til S/M, latex og komplicerede stillinger, som selv den mest hardcore yogainstruktør ville få sved på panden af. Og det skræmmer mange fra at forsøge sig med nye ting i (og uden for) soveværelset.

Ekspertens råd:

Der er selvfølgelig ingen, der siger, at sex skal være vildt og eksperimenterende! Det vigtigste er jo, at du rent seksuelt får tilfredsstillelse og nydelse, og så er det lidt lige meget, hvordan du får det. Lad være med at tænke over, om du er kedelig i andres øjne! Hvis du er glad for dit sexliv, kan det være ligegyldigt, hvad andre mennesker (og porno og medierne) siger.

Men vil du og din kæreste egentlig gerne eksperimentere i jeres sexliv, og er det usikkerhed, der holder dig tilbage, så fortvivl ikke. Når det handler om utryghed, kan det være en god idé at fastlægge nogle regler. Snak med din partner om, hvor dine grænser går. På den måde kan du nemmere føle dig tryg og vide, at I aldrig går længere end dertil. Så kan reglerne jo altid tages op til revision, hvis I på et tidspunkt får lyst.

Kvinde og mand i seng
Det vigtigste er, at du rent seksuelt får tilfredsstillelse og nydelse.© Getty Images

Sexkrise 4: Du har mere lyst end din kæreste

En mand har lyst til sex hele tiden! Det er i hvert fald det mantra, vi hører igen og igen. Men har han nu også altid det? Nej selvfølgelig ikke. Faktisk oplever de fleste mænd perioder i livet, hvor sexlysten kniber. Og det er på mange måder værre, end når det er omvendt, fordi mange kvinder tager afvisninger en del tungere end deres mandlige modstykker. 

Samtidig gør fordommen om, at rigtige mænd konstant tænker på og har lyst til sex, den lave sexlyst hos mænd ekstra tabubelagt. I virkeligheden er der mange mænd, der har eller får problemer med manglende lyst i løbet af deres liv.

Ekspertens råd:

Det rammer mange kvinder hårdt, hvis deres partner ikke har lyst, fordi de er sikre på, at der er noget galt med DEM. Men husk, det handler ikke om dig! Der kan være flere grunde til den manglende lyst: Stress, medicin, tankespind. Det optimale ville være at opsøge en sexolog og finde årsagen.

Hvis ikke det er aktuelt, kan I tage en snak om jeres kærlighedssprog – på hvilken måde I hver især har behov for at føle jer elsket eller set. Skriv ned, hvad den anden siger og sørg for at give hinanden, hvad I har brug for. Det kan være flere kærtegn i hverdagen, små betænksomme gaver, massage, søde sms’er og meget mere.

Derudover kan I selvfølgelig bruge de samme øvelser, som under punktet “Når du ikke har lyst til sex” her i artiklen.

Eksperten: Annette Jensen er kognitiv sexolog, parterapeut og coach. Til daglig hjælper hun både par og singler, der har mistet sexlysten, har problemer med at få orgasme eller mangler inspiration til sexlivet. Læs mere på levpositiv.dk.