Par bruger kondomer
Kondomer beskytter både mod kønssygdomme og uønsket graviditet. © Getty Images

12 ting, du skal vide om kondomer

Ved du, hvor længe kondomer er holdbare?

28. oktober 2019 af Simone Overgaard Aaberg

De fleste har på ét eller andet tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med et kondom, enten fordi de i seksualundervisningen i folkeren har skullet forsøge at proppe det på en banan, eller fordi det – ja, er en ret udbredt præventionsform! 

Få svar på dine spørgsmål om kondomer

Selvom kondomer formentlig ringer en klokke hos de fleste, så er der flere spørgsmål, som for nogle måske står ubesvaret – og det vil vi forsøge at lave om på i artiklen her. 

Derfor har vi samlet alt det, der er godt at vide om kondomer. Herunder hvad kondomer egentlig er, hvor sikre de er, hvor du køber dem, hvad holdbarheden på dem er (for ja, det er faktisk en ting) og meget mere! 

1. Hvad er kondomer?

Kondomer er særligt smarte, fordi de er den eneste type prævention, der både beskytter mod kønssygdomme og uønsket graviditet. Derudover fylder de ikke meget, så du kan altid have et liggende i tasken, pungen eller jakkelommen – hvis du pludselig skulle få brug for det. 

2. Hvad er kondomer lavet af?

Kondomer er et gummihylster, der typisk er lavet af enten latex, polyisopren eller polyurethan – de fleste er lavet af latex-materialet, men hvis du er allergisk overfor latex, er det praktisk, at du kan finde kondomer, der er lavet af et af de to andre materialer. 

3. Hvornår blev kondomer opfundet?

Der er længe siden, at det første kondom blev taget i brug. Faktisk skal vi ifølge en forskningsartikel helt tilbage til 3000 år f.Kr(!), hvor Kong Minos af Kreta og hans kone Pasiphae brugte en gedeblære under sex, så sæden ikke skulle skade kvinden (fordi kongens sæd ifølge hustruen indeholdte ‘skorpioner og slanger’ – ja ja, det var en anden tid). 

Siden da har kondomet heldigvis udviklet sig til at være lavet af gummi, hvilket vi nu alligevel sætter pris på. 

Kondomer er lavet af gummi
Kondomer er typisk lavet af enten latex, polyisopren eller polyurethan. © Getty Images

4. Hvordan sættes kondomer på?

Måske du har prøvet at skulle sætte kondom på en banan back in the days – eller også har du forsøgt dig i aktion, men måtte opgive og overlade kondomet til McDreamy, der skulle have det på.

Det kan være, du har oplevet, at kondomet sprang, ikke sad ordentlig fast eller slet og ret ikke kunne komme på (forkert størrelse til personens aubergine). Uanset hvad er der ingen, der bebrejder dig... Det skal lige læres! 

En simpel tre-trins guide

  • Først og fremmest skal hans penis være helt stiv, før du forsøger at putte kondom på
  • Pak kondomet ud, og klem fingrene sammen om den lille dut, der er på kondomet
  • Placér kondomet på spidsen, og rul det ned langs penis (imens du har to fingre klemt om toppen af kondomet)  

5. Hvor sikre er kondomer?

Hvis du bruger kondomer korrekt (det vil sige, tager dem på før I har sex og er forsigtig, når de pakkes ud og sættes på), så er de 98 procent sikre som prævention mod uønsket graviditet.

Du kan risikere, at kondomet glider af under sex – eller bliver inde i dig, efter I har været i gang. Hvis det er tilfældet, kan det være en god idé at tage en fortrydelsespille, så du er på den sikre side. (Og husk selvfølgelig at få kondomet ud, hvis det skulle ha' gemt sig oppe i dig!). 

6. Kan kondomer blive for gamle?

Ja, kondomer kan godt blive for gamle. På kondompakken finder du en udløbsdato, og den er altså en rigtig god idé at holde sig inden for! Gummi kan med tiden miste sin styrke, og du risikerer derfor nemmere, at det springer, hvis kondomet er for gammelt.

Forskellige kondomer
Der findes mange forskellige typer af kondomer. © Getty Images

7. Der findes forskellige størrelser på kondomer

Som du nok ved, så har alle bryster forskellige størrelser og faconer – det samme gælder mændenes penisser! Derfor findes der selvfølgelig også forskellige størrelser af kondomer, så ingen mænd skal svømme rundt i et for stort eller klemmes inde i et for småt hylster. 

Det gælder simpelthen om at måle omkredsen og længden af penis og så læse sig frem til, hvilke kondomer der passer i størrelsen (længden og omkredsen kan i de fleste tilfælde aflæses af pakken). Vil du være på den sikre side, så hav forskellige størrelser liggende i tasken.

8. Kondomer med smag

For nogen kan det godt føles lidt træls, at der skal kondom på midt i akten, men det kan måske gøres sjovere, hvis I bruger kondomer med smag. Så kan du eventuelt give dig i kast med at sætte det på ham med munden i bedste blowjob-stil (men pas på ikke at bide hul i kondomet!).

Du kan købe kondomer med smag i mange online-butikker. Se dem længere nede i artiklen.

9. De bedste kondomer

Det er meget individuelt, hvilke kondomer der er de bedste på markedet, og det kan derfor være svært at komme med et konkret bud. Prøv dig frem – både blandt de lidt dyrere og de billigere kondomer. Ret hurtigt finder du helt sikkert din favorit.

Mand har kondomer i lommen
Kondomer fylder ikke meget, og er relativt nemme at have i pungen, tasken eller lommen. © Getty Images

10. Her kan du købe kondomer

Du kan faktisk købe kondomer ret mange forskellige steder, alt efter hvad du har det bedst med.

Der findes et utal af online hjemmesider, der sælger kondomer, men du kan også blot gå ned i dit lokale supermarked, kiosk eller tankstation og skaffe dig en pakke. Også apoteket sælger kondomer i håndkøb, så hvis det er det, der lægger nærmest, så go for it

11. Køb kondomer online

Fordelen ved at købe kondomer online er mange. For det første er udvalget ofte kæmpe stort, så uanset om du er til kondomer med smag, kondomer med riller, kondomer med eller uden glidecreme, og vi kunne blive ved – så finder du det online! 

Derudover kan det for nogle godt være lidt grænseoverskridende at skulle købe kondomer i en fysisk butik (selvom det jo vitterligt er helt normalt, og der ingenting er at skamme sig over!) – her kommer online butikker også til hjælp. 

Her kan du købe kondomer online.

12. Det koster kondomer

Kondomer ligger i mange forskellige prislejer alt efter, hvor du køber dem, hvor mange du køber, og hvilke mærker du køber. Men du kan sagtens finde kondomer til rimelige priser!

Tag et kig rundt på de forskellige hjemmesider, hvor du kan købe kondomer og gør op med dig selv, om du vil have en bunke forskellige liggende, holde dig til én bestemt kondomtype eller noget helt tredje. 

Kilder: Nhs.uk

Vil du ikke risikere at gå glip af tips om velvære og sundhed? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.