Kvinde med p-stav
Bliv klogere på, hvad en p-stav er, og hvor tit den skal skiftes. © Getty Images

Her er alt, du skal vide om p-staven

Overvejer du en ny præventionsform?

17. april 2019 af Simone Overgaard Aaberg

P-stav, p-piller, minipiller, hormonspiral, kobberspiral... Der findes et hav af forskellige præventionsformer, og det kan være en sand udfordring at finde lige den type, der passer bedst til dig og din krop. Særligt, hvis du ikke er heeelt klar over, hvad de forskellige former for prævention egentlig gør. 

Derfor vil vi her forsøge at gøre dig klogere på én af formerne og guide dig til alt det, der er værd at vide, hvis du overvejer at få en p-stav som prævention. For hvad er det egentlig? Hvor sidder den? Hvor længe skal den sidde? Og hvad koster en p-stav? 

Hvis du vil læse mere om de andre forskellige præventionsformer, der findes på markedet, så har vi også lavet den store præventionsguide, der kan guide dig til at finde den rette prævention.

Hvad er en p-stav?

Det, der for nogen kan virke afskrækkende, er, at en p-stav er en lille, aflang plaststav, der sidder under hudens overflade. Størrelsesmæssigt kan den sammenlignes med en tændstik, der er omkring fire centimeter lang og to millimeter i diameteren. Men du bliver både lokalbedøvet, når den skal indsættes og fjernes – så lad dig ikke skræmme af størrelsen.

Modsat eksempelvis en hormonspiral, der sidder i underlivet, så skal p-staven sidde på indersiden af overarmen. Men virkningen er den samme, for en p-stav indeholder, ligesom hormonspiralen, hormonet gestagen, der gør, at mandens små svømmere ikke trænger igennem livmoderhalsen. 

Så sikker er p-staven 

En p-stav er tæt på at være en 100 procent sikker præventionsform, hvilket placerer den på højde med andre præventionsformer som for eksempel p-piller, minipiller og hormonspiral. 

Det er en skrøne, at p-staven kan vandre i kroppen – i hvert fald hvis den indsættes korrekt. For idet den bliver indsat, bliver staven indkapslet af kropsvæv, der holder den på plads. 

Så tit bør du skifte din p-stav

Når du eksempelvis tager p-piller eller minipiller, så får du dagligt tilført hormoner i pille-format. Får du i stedet indsat en p-stav, så udskiller den en lille mængde hormon hver dag, som til sidst bliver mindre og mindre. Du bør derfor udskifte staven efter tre år, da hormonmængden skal være tilstrækkelig for, at p-staven kan fungere som prævention. 

Det koster en p-stav

I første omgang kan det lyde som ret mange penge, for p-staven koster omkring 1000 kroner, når du skal købe den. Men regner du på det, så svarer det kun til godt 28 kroner om måneden i de tre år, p-staven holder, før den skal udskiftes igen.

Mand og kvinde ligger i sengen
En p-stav er en sikker form for prævention. © Getty Images

Fordele ved p-staven 

En p-stav kan være et oplagt valg for dig, der har svært ved at huske at tage p-piller eller minipiller dagligt, da præventionsformen kun kræver én tur hos lægen hvert tredje år. Når det er overstået, så har du et effektivt præventionsmiddel hver dag. 

En anden fordel er, at p-staven med sit hormonindhold har en høj sikkerhed, så du bør ikke være bekymret for uønsket graviditet. Får du indsat p-staven mellem den første og den femte dag fra den dag, du får din menstruation, så virker p-staven med det samme.

P-staven kan også være et godt alternativ til dig, der ikke kan tage p-piller for eksempel på grund af en forhøjet chance for at få blodpropper.


Bivirkninger ved en p-stav 

Ligesom ved alle præventionsformer så kan der også være bivirkninger ved en p-stav. Det kan for eksempel give humørsvigninger, uren hud og at du tager på – det skyldes, at nogle oplever en øget appetit i starten på grund af den store dosis af gestagen. 

Hovedpine og kvalme kan også være blandt bivirkningerne, men det er meget forskelligt fra person til person, hvordan en p-stav påvirker kroppen. Nogle oplever også, at deres menstruation bliver uregelmæssig eller helt udebliver. 

Find ud af, om en p-stav er det rigtige for dig

Det er altid en god idé at snakke med din læge om din situation, og de overvejelser du har gjort dig om prævention. Så kan I sammen finde ud af, om det er en p-stav eller anden løsning, der vil være det bedste for dig. 

Kroppen reagerer nemlig forskelligt på hormoner, så selvom løsningen var helt ideel for en person, er det ikke sikkert, at den er det for dig. 

Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori