Par har sex


© iStock

Denne form for prævention beskytter dig allerbedst mod graviditet

Og nej, det er hverken kondom eller p-piller

26. maj 2017 af Maria Greve

Gummidreng, kardonger og dråbefangeren – kært kondom har mange navne, og gummihylsteret er da også det præventionsmiddel, som næsten hver tredje unge tror, er langt det sikreste, hvis du gerne vil dyrke lagengymnastik uden at blive gravid, viser en ny undersøgelse fra Bayer. 

30 procent tror, at der skal et kondom på, hvis du vil være allermest sikker på ikke at blive gravid, og hver fjerde tror, at p-piller er det sikreste præventionsmiddel. Men ingen af delene er rigtigt.

18 bliver gravide med kondom

Hvis du vil beskytte dig selv bedst muligt mod uønsket graviditet, er hormonspiralen faktisk det sikreste valg. Undersøgelser viser, at hvis 100 kvinder bruger hormonspiral i ét år, bliver 0,2 af dem gravide i løbet af det første år. Hvis 100 kvinder bruger kondom i ét år, bliver hele 18 kvinder gravide i løbet af det første år. Og det er der en særlig grund til, fortæller gynækolog Annemette Lykkebo:

“At kondom skulle beskytte bedst mod uønsket graviditet er en misforståelse, da der ofte sker brugerfejl, som for eksempel at det vendes forkert, kommer for sent på, tages af for hurtigt eller simpelthen bliver glemt i kampens hede. På samme måde er der risiko for brugerfejl med p-piller, som kvinden kan komme til at glemme.”

Men det betyder ikke, at du skal smide kondompakken i skraldespanden. Gummierne er stadig det eneste præventionsmiddel, der beskytter dig mod blandt andet klamydia, herpes og gonoré, så det er en rigtig god idé at bruge, hvis du ikke er i et fast forhold.

Permanent prævention er bedst

I det hele taget er det sikrest at bruge præventionsmidler, som er permanent inde i kroppen, hvis du vil undgå graviditet – eksempelvis hormonspiral, kobberspiral eller p-stav. Når prævention fejler, er det oftest fordi, vi bruger dem forkert, og det kan du jo ikke med et middel, som er inde i dig. 

'Men hov, skal man ikke have født, før man kan få spiral?', tænker du måske. Og nej, du kan sagtens få en spiral sat op alligevel. En hormonspiral skal skiftes hvert tredje år, hvis du aldrig har født, og i mellemtiden kan du boltre dig på lagnerne og være (næsten) sikker på, at du ikke bliver gravid.

Vil du læse flere spændende artikler om kærlighed og parforhold, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.