Sexlegetøj
Lad eksperten guide dig til sexlegetøjsverdenen. © Getty Images

Eksperten guider: Sådan vælger du sexlegetøj, der passer til dig – og sådan kommer du i gang

Har du ikke meget erfaring med sexlegetøj?

15. november 2022 af Henny Müller Dahl

Det kan være forvirrende at finde rundt i alt det sexlegetøj, som findes derude – især hvis du er nybegynder og ikke har den store erfaring med at vælge til og fra. Vi har derfor talt med Melissa Hartelius, der er må siges at være noget af en sexlegetøjsekspert. Hun er nemlig stifter af universet Klub Venus, der sælger smukt sexlegetøj til alle kroppe. 

I artiklen her giver hun dig svar på fire helt centrale spørgsmål, som du måske sidder inde med som nybegynder inden for sexlegetøj. Læs med her. 

1. Hvilke typer af sexlegetøj er gode at starte med? 

Melissa Hartelius indleder med at fortælle, at dette er et spørgsmål, der ofte går igen, da verdenen af sexlegetøj kan være svær at navigere i. Der findes tusindvis af forskellige produkter, der alle kan noget forskelligt. 

“Der findes ikke en one size fits all, når det kommer til sexlegetøj. Vores kroppe er unikke, og derfor er måden, vi bedst stimuleres på, forskellig fra krop til krop. Nogle har brug for mere kraftfuld stimulering, mens andre foretrækker mildere vibrationer. Nogle foretrækker indvendig stimulering, mens andre foretrækker udvendig og så videre,” forklarer Melissa. 

Sexlegetøj
Vores kroppe er unikke, når det kommer til præferencer af sexlegetøj. © Getty Images

Hun fortæller, at inden du foretager dit første køb af sexlegetøj, bør du tænke over, hvilken form for stimulering og berøring du normalt fortrækker, når du bruger dine hænder. Det kan måske give dig en idé om, hvilket produkt der er bedst for dig.

“Et andet pro tip er at investere i en vibrator, der er meget populær. Hvis mange andre har stor succes med et produkt, så er der god sandsynlighed for, at det også kan fungere for dig. Og ellers er mit bedste tip simpelthen bare at købe et produkt, du synes ser spændende og dejligt ud. Når du først har prøvet et produkt, vil du have en bedre fornemmelse for, hvad du kunne lide, og hvad du ikke kunne lide... For du kan sagtens have mere end én,” pointerer hun. 

2. Hvad skal jeg være opmærksom på, inden jeg går i gang med at eksperimentere med sexlegetøj? 

Til dette spørgsmål har Melissa Hartelius to meget korte men konkrete råd. Husk at vaske produktet, når du har brugt det – på den måde undgår du at bruge et “beskidt” stykke legetøj, når du skal i gang igen en anden dag (eller samme dag). En anden ting, som selvfølgelig også er vigtig, er, at du husker at oplade produktet, så det er klart, når du er klar. Der er intet værre end at vente! 

Sexlegetøj, kvinde ligger i sengen
Husk at vaske og oplade dit sexlegetøj, så det er klar til brug. © Getty Images

3. Hvordan kommer jeg i gang med at bruge sexlegetøj – enten alene eller med din partner? 

Mange oplever, at det kan være meget grænseoverskridende at skulle i gang med at bruge sexlegetøj. Måske føler du et præstationspres i forhold til at skulle få orgasme, eller måske er du bange for, at du ikke kan “komme ud af hovedet.” 

“Hvis det er første gang, du bruger et sexlegetøj, så prøv at se, om du kan skrue tempoet helt ned; tag et dejligt varmt bad og læg dig godt til rette. Hvis tankerne løber afsted med dig, så slå ikke dig selv i hovedet – det er helt normalt, at det sker. Bare prøv at være god ved dig selv og hold måske en lille pause,” forklarer Melissa Hartelius og fortsætter: 

“Føler du et orgasmepres? Det forstår jeg godt, trust me, jeg har været der. Jeg har selv haft super svært ved at få orgasme. Mit bedste tip til dig er at prøve at fjerne målet om, at du skal få orgasme. Prøv i stedet at fokusere på nydelsen her og nu. Måske du kan give dig selv god tid til at mærke, hvordan dine lår føles, når de rører ved hinanden og på den måde komme mere ned i kroppen.” 

Sexlegetøj, hånd i seng
Føler du et orgasmepres? Det er helt normalt – husk at være god ved dig selv. © Getty Images

Det er mange, som bruger sexlegetøj sammen med deres partner – og det er fuldstændig okay og helt normalt! “Mange kan være nervøse for, om dem, de har sex med, synes, det er okay. Men hvis du kan mærke en lyst til at gøre det og føler, at det er det rigtige for din krop, så go do you honey!,” pointerer Melissa Hartelius. 

Hvis du synes, det er grænseoverskridende at introducere sexlegetøj til din partner, er der nogle råd, du kan følge.

Du kan for eksempel sende et link til noget sexlegetøj, du synes ser spændende ud og spørge, om I skal prøve det sammen. Du kan også sige, at du har tænkt på, at det ville være mega frækt at prøve at bruge en vibrator sammen – og der er mange måder at bruge vibratoren på: 

“Du kan lade dem kontrollere vibratoren efter dine instrukser. Du kan styre deres hånd og hjælpe dem med at finde ind i din rytme. Du kan også selv holde den på klitoris, imens de for eksempel penetrerer dig. Der er mange måder, I kan lege med en vibrator sammen,” forklarer Melissa Hartelius. 

Sexlegetøj
Det er en god idé at tage en åben snak om sexlegetøj med din partner. © Getty Images

4. Hvad gør jeg, hvis en af os i forholdet gerne vil eksperimentere med sexlegetøj, mens den anden ikke vil? 

“I heteroseksuelle forhold har snakken omkring sexslegetøj ofte handlet om “manden versus vibratoren”, hvilket på godt gammelt dansk er noget vås. Sexlegetøj skal ikke ses som en erstatning for intimitet med et andet menneske. Sexlegetøj er en lige så valid del af sex, som sex uden legetøj er,” fortæller Melissa Hartelius. 

Hun opfordrer til at gå i dialog med din partner, hvis du oplever, at din partner bliver frustreret eller ked af, at du gerne vil bruge sexlegetøj, når I har sex. Spørg ind til, hvilke følelser er det, det vækker i din partner. Er de måske bange for at føle sig erstattet, eller at de ikke er nok?

“Tag dem i hånden og forklar dem, hvor spændende det kan være at udforske jeres seksualitet sammen! Sex er super sårbart for alle mennesker, så prøv at tage tingene i et roligt tempo og spørg ind til, hvordan hinanden har det løbende. Vibratorer er jo ikke forbeholdt folk med vulva – du kan for eksempel sagtens bruge en vibrator på penisskaftet, mellemkødet og så videre. Så vær nysgerrige sammen og gør plads til, at I kan være ærlige omkring de følelser, der opstår i jer hver især,” tilføjer Melissa Hartelius.