Trist kvinde
© iStock

Er du ‘den anden kvinde’? Få gode råd til, hvordan du skal håndtere situationen

En sexolog og parterapeut hjælper dig med de svære følelser

12. april 2021 af Maria Broe Trustrup Hansen

Er du blevet forelsket i en mand, som har en kæreste? Det er en svær situation at havne i. Hvad er det rigtige at gøre? Skal du satse på forholdet eller afslutte det?

Måske er dit hjerte ikke helt enig med din hjerne, og det gør ikke ligefrem situationen nemmere. Det kan føles, som om du er ude på meget dybt vand, for hvordan skal du håndtere at være ‘den anden kvinde’?

Vi har talt med sexolog og parterapeut Tanja Glückstadt, som her giver en række gode råd til dig, der er forelsket i en mand, der ikke er single. Ifølge Tanja Glückstadt skal du først og fremmest gøre op med dig selv, hvad du ønsker at få ud af forholdet.

“Handler det om sex, eller søger du rent faktisk efter en kæreste? Hvis det er sidstnævnte, er det måske bedre at lede et andet sted,” siger Tanja Glückstadt.

Kan du undgå at blive forelsket?

Men er det overhovedet muligt at styre din forelskelse, når du møder en mand, som du helst ikke skulle blive forelsket i? Nogle gange er det umuligt, men Tanja Glückstadt fortæller, at du godt kan være med til at påvirke, hvor kraftigt du bliver involveret følelsesmæssigt.

“Det er selvfølgelig svært, hvis der er kemi, men hvis du forsøger at undgå at have kontakt med ham, kan det være nemmere at slippe udenom de dybe følelser.”

Hvis det eksempelvis er en kollega eller en studiekammerat, som du er faldet for, kan det selvfølgelig være svært at undgå kontakten, fordi I går op og ned ad hinanden hele dagen. Her er forelskelsen formentlig startet, fordi du har lært personen at kende og bare godt kan lide ham.

“Her har det ikke været seksuelt til at begynde med, som det er, hvis du eksempelvis møder en i byen,” siger Tanja Glückstadt.

Selvom det er svært at skærme sig imod en forelskelse, kan du på forhånd gøre op med dig selv, om du vil eller ikke vil engagere dig i et forhold med en mand, som har en kæreste eller er gift.

Husk, at I er to om det

Hvis du har haft negative tanker om dig selv, fordi du er ‘den anden kvinde’, er du helt sikkert ikke den eneste. Det kan være svært, fordi du måske har nogle værdier, der siger, at et respektfuldt eller omsorgsfuldt menneske ikke indleder et forhold til en mand, der er sammen med en anden.

“Måske tænker du, at du er et dårligt menneske, og at du ikke vil være hende, som bryder en familie fra hinanden. Her er det vigtigt at huske, at I er to om det. Det er ikke noget, som du gør alene,” siger Tanja Glückstadt og fortsætter:

“Du skal dog lytte til de tanker, for måske er du i gang med noget, der strider imod dine værdier – eller du er i gang med noget, du ikke selv vil ønske, at nogen ville gøre imod dig.”

Sådan håndterer du andres holdninger

Du møder måske også et par skæve blikke eller negative kommentarer, når du fortæller dine veninder om dit forhold til den utro. Her kan det føles, som om du skal forsvare dig selv, fordi nogle vil mene, at det er helt forkasteligt at gøre, som du gør.

“Du kan nok ikke helt undgå at skulle forsvare dig, så her kan det hjælpe at bruge ‘Hvem skal vide hvad hvornår’-tankegangen. Tænk over, hvem du vil dele det med, og hvis du ikke har brug for at tale med specifikke personer om det, bør du undgå det,” siger Tanja Glückstadt og fortsætter:

“Vælg de veninder, som stiller de rigtige spørgsmål i stedet for bare at komme med kommentarer som ‘Hvor er han langt ude!’ eller ‘Han er da bare en stor idiot!’.”

Du synes formentlig heller ikke selv, at det er en særlig rar eller ønskelig situation, så de negative kommentarer er kun med til at give dig dårlig samvittighed. Spørgsmål som ‘Har forholdet en chance?’ eller ‘Hvad skal der til for, at det lykkedes for jer?’ får dig i stedet til at reflektere, og det hjælper dig meget mere end den dårlige samvittighed.

Skal du blive sammen med ham?

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt du skal blive sammen med manden, du er forelsket i, har parterapeuten desværre ikke et entydigt svar, da der er mange parametre, der spiller ind.

Men kan du overhovedet stole på manden igen, når nu han har været utro med en tidligere partner? Og er det en dum idé at satse på et forhold med ham, selvom du er forelsket?

Ifølge parterapeuten er det ikke umuligt, at I på sigt kan få et godt og stabilt parforhold, men det er langt fra den mest optimale start på et forhold, at han har været utro med dig.

“Teorien med ‘en gang utro, altid utro’ gælder ikke for alle, men det gælder for nogle,” siger Tanja Glückstadt og fortsætter:

“Det kan sagtens være, at han er oprigtig og ikke vil være utro igen. Det handler især om at se på, hvad præmisserne for jeres forhold er. Hvis det udelukkende handlede om sex til at begynde med, er det en lidt tom præmis at starte ud på, mens jeres forhold har bedre chancer, hvis det er en ægte kærlighedsrelation.”

Spørg dig selv, om det er ægte

Det kan nogle gange være svært at vurdere ægtheden. Måske virker manden ægte – han kommer med blomster, svarer på dine beskeder og prioriterer at bruge tid sammen med dig – men for nogle mænd kan det også bare være et spil, hvor han bruger kvinden til at blive seksuelt tilfredsstillet.

“Hvis han hele tiden holder dig hen og kommer med undskyldninger for det ene og andet, skal du være opmærksom. Spørg dig selv, om du tror på, at forholdet bliver til noget. De fleste vil kunne mærke, hvad det rigtige svar er,” siger Tanja Glückstadt.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.