Kvinde med blærebetændelse
Vidste du, at du kan få blærebetændelse af ikke at tisse efter sex?© Getty Images

Gynækologen forklarer: Derfor gør du dig selv en tjeneste ved at tisse efter sex

Og det er heller ikke helt ligegyldigt, hvordan du tørrer dig, efter du har tisset

29. oktober 2020 af Ida Storm Frøslev Hansen

Er det også lidt for ofte, at det svier, du skal tisse en million gange, eller det føles som om du tisser glasskår, efter du har haft sex? Det skal det ikke. Vi fortjener alle dejlig sex, der føles fedt – også dagen efter!

Måske har du fået det gamle husmorråd af din mor eller farmor om, at det er vigtigt at tisse efter sex? Kan en omgang på porcelænstronen virkelig kurere alle de glasskår, vi tisser efter en omgang lagengymnastik? 

Vi har talt med speciallæge og PhD Charlotte Floridon på vegne af gynækologisk Speciallægepraksis i organisationen DFKO omkring vigtigheden i at tømme blæren, efter du har haft sex.

Det store, fede “men”

Charlotte fortæller, at det kan diskuteres, hvorvidt det er vigtigt, at du tisser efter sex – for videnskaben har faktisk (endnu) ikke påvist, at det er vigtigt.

Men her trækker Charlotte et stort, fedt “MEN” i sandet. For det, at videnskaben ikke påviser det, er bestemt ikke det samme, som at eksperterne ikke tilråder det – for det gør de!

Hvis du ikke får tømt din blære efter sex, kan det for nogle desværre lede til en omgang urinvejsinfektion – og det skal vi hilse at sige ikke er noget, du gider at samle på! Blærebetændelse er ikke den hyggeligste ting at vågne op til om morgenen. 

Kvinde tisser
Eksperterne tilråder, at du tisser efter, du har haft sex.© Getty Images

Hvorfor skal vi tisse efter sex?

Charlotte forklarer, at når vi har sex, presser vi bakterier fra vores numse ind i urinrøret og skeden. Skeden er hammer god til at behandle sig selv (you go girl!), men det er urinrøret ikke.

Når du tømmer blæren, er der ingen “suppe”, hvor bakterierne kan gro, fortæller Charlotte. Hvis du derimod ikke tømmer blæren, har du en lille “sø” i blæren, hvor bakterierne kan leve deres bedste liv. 

Derfor anbefaler Charlotte, at du bæller et godt glas vand og går ud at tisse efter sex. På den måde får du skyllet bakterierne den anden vej ud, så de ikke har mulighed for at sætte sig fast og begynde at gro.

Kvinde drikker vand i seng
Charlotte anbefaler, at du drikker et stort glas vand efter, du har haft sex© Getty Images

Bakteriefest i underlivet

Har du nogensinde overvejet, hvordan du tørrer dig efter et toiletbesøg? Det er der måske grund til lige at studse ved.

Charlotte forklarer nemlig, at rigtig mange kvinder simpelthen tørrer den forkerte vej, når vi tisser, og det kan være medvirkende til dårlig hygiejne, og dermed forstørret risko for ubehag efter sex. 

Charlotte fortæller, at det, vi gør forkert, er, at vi tørrer op ad. Vi skal tørre ned imod toilettet. 

Når vi tørrer forkert, kører vi videre rundt i bakterierne og giver dem en god mulighed for at holde fest i vores underliv. Og der har bakterierne totalt misforstået noget – vores underliv er en lukket fest! Bakterier er ikke inviteret.

Kvinde tager toiletpapir
Har du nogensinde overvejet vigtigheden i, hvordan du tørrer dig?© Getty Images

Hvad gør du, hvis du har fået blærebetændelse?

Hvis du har hevet en urinvejsfiktion med dig hjem, fortæller Charlotte, at det er vigtigt at få drukket en masse vand og muligvis noget tranebærsaft.

Men allervigtigst er det, at du slår et smut forbi din læge, får lavet en urinprøve og bliver medicineret for det. 

Der er absolut ingen grund til at lege tapper, og tro, du kan drikke dig fra det – bare hop ned til lægen.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her