Kvinde og mand kysser i seng
Kender du de mest almindelige kønssygdomme?


© iStock

Her er listen over de mest almindelige kønssygdomme

Sådan identificerer du problemerne syd for taljen

11. maj 2019 af Redaktionen

Sex er sjovt. Men det kan også ende noget så galt. Du kan faktisk ende med kønssygdom efter en hed nat på lagenet – og den slags er ikke særlig sjovt!

Selvom de fleste kønssygdomme er ganske ufarlige i dag, giver en stor del af dem ingen eller kun meget få symptomer. Og derfor er den største fare ved kønssygdomme nu om dage, at du slet ikke opdager, at du har dem. Hvis du ikke opdager sygdommene i tide, kan de nemlig udvikle sig ganske grimt.

Der er kun en måde at beskytte sig mod ubudne gæster i de nedre regioner, og det er at bruge kondom – hver gang! 

Så på med kondomer, damer – også selvom manden ser sød ud, eller du kender ham i forvejen. Du kan jo aldrig vide, hvem han eller hans eks-partnere har haft sex med før. Det er også en god idé at få regelmæssige tjek for kønssygdomme hos din læge eller gynækolog, bare for at være sikker på, at der ikke sidder noget og gemmer sig?

Her gennemgår Woman de mest udbredte kønssygdomme.

Kvinde og mand kigger hinanden dybt i øjnene.
Der findes mange forskellige kønssygdomme.© iStock

Klamydia

Klamydia skyldes en bakterie, der overføres via ubeskyttet sex.

Symptomer på klamydia: Du kan faktisk have klamydia uden at have nogen som helst symptomer overhovedet. Men sygdommen kan vise sig ved, at du får udflåd fra livmoderhalsen (hos din kæreste kommer udflåden fra pikken); du kan også have smerter i underlivet eller ondt i kønsdelene, når du tisser.

Konsekvenser ved Klamydia: Klamydia kan føre til betændelse i bi-testiklerne for mænd og underlivsbetændelse for kvinder. Bliver du ikke behandlet i tide, kan du få kronisk betændelse i æggelederne, og på sigt kan det betyde, at du bliver steril.

Behandling af Klamydia: Antibiotika – både til dig og til kæresten!

Risikofaktor: Klamydia er den mest almindelige kønssygdom i Danmark.

Kønsvorter / kondylomer

Denne kønssygdom skyldes en virus, der overføres via ubeskyttet sex.

Symptomer på kønsvorter: Du får blomkåls-lignende eller flade vorter omkring skamlæberne eller endetarmen. På kæresten finder du dem typisk nær pikhovedet. Der kan gå op til ni måneder, fra du er blevet smittet, til du udvikler vorterne.

Konsekvenser ved kønsvorter: Kønsvorter er ikke lige sådan at slippe af med, og har du en gang haft fornøjelsen af dem, kan du risikere, at de dukker op med jævne mellemrumm resten af livet. Det virus, der giver kønsvorter, menes desuden at være skyld i cellerforandringer i livmoderhalsen, og så har du øget risiko for at udvikle kræft i kønsdelene senere hen, hvis du får kondylomer.

Behandling af kønsvorter: Lægen fryser eller pensler kønsvorterne bort - er de særligt genstridige, kan en hudlæge give dig laserbehandlinger. Behandlingen tager generelt lang tid, og du kan ikke være sikker på at blive 100 procent kureret for kondylomer bagefter. Har du haft kønsvorter, er det en god idé at blive tjekket for celleforandringer i livmoderhalsen, når behandlingen er overstået – og husk så, at din sex-partner også skal behandles!

Risikofaktor: Kondylomer er en af de hyppigst forekommende kønssygdomme i Danmark, og der er stadig flere, der får de små grimme gevækster.

Kvinde- og mandefødder i en seng
Det er ikke sjovt at få en kønssygdom.© iStock

Herpes

Herpes skyldes et virus, og det smitter ved tæt fysisk kontakt – for eksempel ubeskyttet sex.

Symptomer på Herpes: Inden for en uge efter du er blevet smittet, får du små væskende blærer og rødmende, hævet hud omkring kønsdelene og ved numsen, hvis du har haft analsex – det klør, prikker og svier også ofte godt. Blærerne brister og bliver til sår, der heler efter 2-3 uger. 

Konsekvens ved Herpes: Herpes er ikke egentlig skadeligt (med mindre du er gravid og har dit første udbrud af herpes under fødslen – så kan barnet blive smittet ved fødslen, og det kan i værste fald koste barnet livet), men er du en gang blevet smittet, sidder virusset i din krop resten af livet.

Behandling af Herpes: Der findes ingen kur mod herpes, men du kan få medicin, der gør, at dine anfald af herpes går hurtigere over.

Risikofaktor: Der er ingen statistik på området, men ca. 25% af alle voksne danskere har antistoffer mod det virus, der forårsager herpes på kønsdelene – det vil sige, de har været i nærkontakt med sygdommen på et eller andet tidspunkt i deres liv. Husk også, at forkølelsessår kan smitte til kønsorganerne ved oralsex (og herpes fra kønsdelene kan smitte til mund og svælg ved oralsex med grimme halsinfektioner til følge!)

Læs også: Se hvilket stjernetegn, der er vildest i sengen.

Fladlus

Fladlus er ganske enkelt lus – de smitter ved tæt kontakt fra kønsbehåring til kønsbehåring.

Symptomer på fladlus: Fladlus ligner et gulligbrunt skæl, og deres små, glinsende æg sidder fast på kønshår eller dusken under armen, hvis du har sådan en. Hos behårede mænd kan de dog sidde overalt på kroppen. De 1½ mm lange små bæster lever af at suge blod, og udover at det klør helt afsindigt, hvis du bliver angrebet, kan du se deres bid som små, blå mærker.

Konsekvens ved fladlus: Fladlus er død-irriterende, men ret ufarlige. Har du kradset meget, kan du dog få give betændelse eller eksem på det angrebne område.

Behandling af fladlus: Du kan købe luse-shampoo eller creme mod lus i håndkøb, så du behøver ikke lægens hjælp til at identificere problemet (men det er selvfølgelig altid rart at være på den sikre side). Husk også at se din kæreste efter for de små udyr.

Risikofaktor: Sundhedsstyrelsen har ingen tal på, hvor mange der har fladlus i Danmark, men de menes at være "almindelige".

Kvinde og mand krammer i seng
Fortæl det til din sex-partner, hvis du har en kønssygdom. © iStock

Gonorré

Gonorré skyldes en bakterie og overføres ved ubeskyttet sex.

Symptomer på Gonorré: De mest almindelige symptomer er er udflåd, enten fra skeden eller urinrøret - det kan også føles som om du tisser glaskår, når du tisser. Men helt op til 70% af alle smittede kvinder har slet ingen symptomer.

Konsekvens ved Gonorré: Ubehandlet gonorré kan sætte sig som underlivsbetændelse og kan i værste fald betyde, at du ikke kan blive gravid senere hen.

Behandling af Gonorré: Behandlingen er en pencillin eller antibiotika-kur både til dig og din sexpartner. Det er en god ide at få lavet en kontrolpodning, når du har afsluttet behandlingen, for at sikre dig, at sygdommen er helt og aldeles borte.

Risikofaktor: 300-350 danskere får gonorré hver år – og sygdommen er på fremmarch i Danmark, først og fremmest fordi mange bliver smittet af folk fra Østeuropa, Asien og Afrika, hvor gonorré er på hastig fremmarch.

Syfilis

Syfilis skyldes en bakterie, og det smitter ved sex uden kondom eller blodtransfusioner eller det overføres fra mor til barn gennem moderkagen.

Symptomer på Syfilis: Syfilis har tre stadier. I første stadie – cirka tre uger efter, at du er blevet smittet, får du bare et sår. Det behøver ikke at være ømt, og det kan snildt sidde et sted, hvor du ikke kan se det for eksempel i endetarmen eller i skeden. 

I anden fase spredes syfilis-bakterien i blodet, og det kan give feber, hovedpine og udslæt over hele kroppen.

Konsekvens ved Syfilis: Hvis sygdommen behandles i tide, er der ingen følgevirkninger. I dag opdager mange imidlertid slet ikke, at de har syfilis, før sygdommen når 3. stadie, og så kan det give kroniske infektioner i hjernen, rygmarven og legemspulsåren.

Behandling af Syfilis: Syfilis kan effektivt slås ned med penicillin eller antibiotika.

Risikofaktor: Syfilis er ret sjældent herhjemme.

Læs også: 8 frække sexstillinger.

Kærestepar griner i seng
Husk kondomet! Så undgår du kønssygdomme.© iStock

Smitsom leverbetændelse / Hepatitis B

Denne kønssygdom skyldes et virus og overføres via usikker sex, blodtranfusioner eller operationer, hvor instrumenterne ikke er blevet gjort ordentligt rent. Det kan også smitte fra mor til barn.

Symptomer på kønssygdommen: Symptomer viser sig ofte 1-3 måneder, efter du er blevet smittet. Du får feber, kvalme, smerter i maven og gulsot – din afføring bliver lys, og din urin bliver mørk. Men ikke alle smittede får symptomer.

Konsekvens ved kønssygdommen: De fleste bliver fuldstændigt raske efter 4-6 uger, men hos hver 20. smittede bliver infektionen kronisk. Kronisk hepatitis B kan give symptomer som træthed og led- og muskelsmerter; på sigt kan det betyde, at du udvikler skrumpelever eller – i sjældne tilfælde – leverkræft.

Behandling af kønssygdommen: Akut leverbetændelse kan ikke behandles, men den kroniske sygdom kan behandles med indsprøjtninger eller piller. Kun cirka en tredjedel af alle behandlede reagerer dog på behandlingen.

Risikofaktor: Smitsom leverbetændelse er mest udbredt i Asien, Afrika og Sydamerika – i Danmark er kun 0,1 procent af befolkningen smittebærere. Planlægger du en rask tur i høet med en person fra risikozonen, kan du blive vaccineret ganske effektivt mod hepatitis B (og så er kondomer selvfølgelig også altid en god ide).

Aids / Hiv

Denne kønssygdom skyldes et virus, der overføres gennem kropsvæsker som for eksempel sæd og sekret fra skeden.

Symptomer på kønssygdommen: De mest almindelige symptomer er feber, diarré, nattesved, forkølelse, vægttab og hævede lymfeknuder kort tid efter, du er blevet smittet. Nogle mærker dog ingen symptomer.

Konsekvenser ved kønssygdommen: AIDS i sig selv er ikke dødelig, men fordi sygdommen nedbryder immunforsvaret, så kroppen er ude af stand til at bekæmpe infektioner, virus og bakterier, dør man med tiden af følgesygdomme.

Behandling af kønssygdommen: Medicin kan forlænge livet for hiv-smittede med op til 30 år – men den koster 100.000 kroner om året. Og det er altså ingen kur, kun en livsforlængende behandling.

Risikofaktor: Risikoen for at få hiv som heteroseksuel kvinde er forsvindende lille i Danmark i dag, men den er der. Den bliver dog væsentlig øget, hvis du har usikker sex med nogen fra højrisikogrupperne: Stiknarkomaner, bøsser og mennesker fra Asien, Caribien og Afrika syd for Sahara.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.