Kvinde holder lyserøde p-piller
Der findes virkelig mange forskellige former for prævention.© iStock

Den helt store præventionsguide for kvinder

Har du helt styr på dine muligheder?

26. maj 2020 af Redaktionen

Der er mange(!) muligheder, når det kommer til prævention. Og det er faktisk meget smart at lære, hvilke der er, og hvorfor lige netop den metode måske passer bedst på dig og din krop. Måske er der endda nogle metoder, som du ikke kender?  

Derfor har vi lavet en liste over seks forskellige præventionsformer, der måske kan guide dig til, hvilken prævention du skal vælge. 

1. Kondom som prævention

Et kondom er et aflangt hylster af polyuretan eller latex, der påføres mandens penis. Det fås i forskellige størrelser, former og farver – og endda også med smag.

Sædcellerne kan ikke komme igennem gummiet, hvilket gør denne form for prævention rigtig smart. Kondomet beskytter endda også, som den eneste prævention, mod kønssygdomme som klamydia, herpes og hiv.

Denne form for prævention kan bruges af mænd i alle størrelser og kræver ikke lægebesøg, og så er det nemt at have med i tasken eller lommen. Det kan købes overalt og har ingen indflydelse på hverken din eller hans hormonbalance.

Dog skal det siges, at kondomer kræver motivation, disciplin og fingerfærdighed! I er nødt til at holde pause midt i det sjove for at montere det. Der er en lille risiko for, at kondomet springer eller glider af. Hvis I skal have ekstranummer, kræver det et nyt kondom. 

Desuden klager nogle mænd over, at følsomheden ryger, når penis er iklædt regnfrakke, mens nogle kvinder (og mænd) kan udvikle allergi for latex. 

Kondomer som prævention er 97 procent sikkert at bruge.

Par skal til at bruge kondom som prævention
Brug kondom som prævention, hvis du gerne vil slippe for prævention med hormoner.© iStock

2. P-piller som prævention 

De små og fine tabletter med to hormoner: østrogen og gestagen, skal tages dagligt. Hormonerne forhindrer nemlig, at du får ægløsning, og gør slimhinden i din livmoder uegnet til graviditet. Det er også smart, hvis du har en fast partner, som du ikke er nervøs for, bærer rundt på nogle kønssygdomme, for så behøver I ikke kondom.

P-piller som prævention giver også mulighed for regelmæssig menstruation og mindsker blødning og smerter på de røde dage. Pillerne menes at nedsætte risikoen for underlivsinfektioner og kræft i æggestokke og livmoder. Nogle typer har endda også en god effekt på bumser. Der findes ingen beviser for, at p-piller giver ekstra polstring på sidebenene, men det snakkes der ofte om. 

Du skal dog huske pillen hver dag, og den kan give lette bivirkninger som kvalme, brystspændinger, hovedpine og humørsvingninger. P-piller giver også let øget risiko for blodpropper og er derfor ikke velegnede til kvinder over 35 år, der ryger. Pillerne fås kun på recept. Og så beskytter de ikke mod seksuelt overførte sygdomme. 

Pillerne er som prævention til kvinder 99,8 procent sikkert at bruge. Læs mere om p-piller her.

Kvinde kigger opgivende på en p-pille brugsanvisning
P-piller som prævention har både fordele og ulemper.© iStock


3. P-ring som prævention

P-ringen er en fleksibel ring af plastik, som du selv kan sætte op i skeden. Der er hormoner i ringen, som på samme måde som p-piller forhindrer, at du får ægløsning. P-ringen sidder i en måned ad gangen, så i forhold til p-piller skal du ikke huske at tage en pille hver eneste dag. Derudover er der også en relativt lav dosis af hormoner. 

Denne form for prævention giver ingen beskyttelse mod kønssygdomme (find ud af, om du kender alle kønssygdomme, her), og den fås kun på recept. P-ringen kan mærkes med en finger, men mærkes sjældent under sex. 

Den kan give bivirkninger ligesom p-piller (og andre former for prævention). Desuden skal du gemme indpakningen – efter brug skal p-ringen nemlig tilbage i beskyttelsesposen, før den smides ud. Ellers kan hormonerne skade vandmiljøet. 

P-ringen som prævention til kvinder er lige så sikker en metode som p-piller, nemlig 99,8 procent sikker.

p-ring præventionsmiddel også kaldt nuvaring
P-ringen er lige så effektiv prævention som p-piller.© iStock

4. P-stav som prævention 

P-staven er en tændstiklignende stav, som du får sat ind under huden på indersiden af overarmen. Staven afgiver hormonet gestagen. Den kan sidde i armen i tre år og afgiver løbende hormoner, som forhindrer ægløsning. 

Det betyder, at du slipper for at skænke prævention en tanke de næste tre år, og hvis staven er placeret korrekt, vil du ikke kunne mærke den. Staven kan fjernes, hvis du bliver babylysten, og du kan blive gravid få uger efter.

Dog giver staven næsten altid uregelmæssige blødninger og kan give akne, hovedpine og humørsvingninger, og den giver dig ingen beskyttelse mod kønssygdomme. Hvis du ikke er så pjattet med læger og sprøjter, kan p-staven også være problematisk, da den skal sættes ind med en kanyle under lokalbedøvelse. Når den skal ud igen, skal lægen skære i armen, og der er risiko for et lille ar. 

P-stav som prævention til kvinder er også 99,8 procent sikker. Læs mere om en p-stav her. 

kvinde holder graviditetstest
Vil du undgå graviditet? Så vælg den prævention, der er bedst for dig.© iStock

5. Spiral som prævention

En lille plastikdims, der placeres i livmoderen for en periode på fem år. Enten er den omviklet med kobbertråd (kobberspiral), eller også afgiver den hormoner (hormonspiral). Begge to er anerkendt som prævention.

Kobberspiralen påvirker miljøet omkring livmoderhalsen, så sædcellerne får svært ved at bevæge sig. Desuden forhindrer spiralen, at et befrugtet æg kan sætte sig fast i livmoderen. Hormonspiralen afgiver hormoner, der gør livmoderen uegnet til graviditet

Spiralen virker som prævention med det samme, kræver ingen forberedelser før sex og har ingen risiko for brugerfejl. Hvis den sidder korrekt, kan den ikke mærkes, efter at kroppen har vænnet sig til det. I starten kan der godt være ubehagelige jag i maven ved livmoderen. 

Spiralen skal sættes op og fjernes hos din læge. Det kan være ubehageligt at få den sat op, og den er bedst egnet til kvinder, der har født. Dog findes der en mindre model, kaldet Flexi-T, som kan bruges af unge kvinder. 

Dog beskytter spiralen ikke mod sygdomme og kan glide ud. Derfor skal du til kontrol hos lægen én gang om året. 

En spiral som prævention til kvinder er 98 procent sikker. 

kvinde holder en kobberspiral i hånden
Kobberspiralen kan være en rigtig effektiv prævention for mange kvinder .© iStock


6. P-plaster som prævention

Dette er et gennemsigtigt plaster, der afgiver hormoner. Du kan sætte det på balderne, maven, overkroppen (ikke brysterne) eller overarmen i en uge ad gangen, og du kan sagtens svømme og gå til fitness, som du plejer, med et p-plaster som prævention.

Ligesom p-piller forhindrer plastret ægløsning og gør livmoderen uegnet til graviditet. Men med denne metode slipper du for at huske en pille hver dag.

Plastret er kun egnet til kvinder, der vejer mindre end 90 kilo, på grund af hormonindholdet. Du skal en tur omkring lægen, da plastrene er receptpligtige. Et p-plaster Kan give hud-irritationer og desuden kan plasteret give bivirkninger i stil med p-piller. 

Du skal gemme det oprindelige etui, da plasteret skal pakkes ind, før du smider det væk. Ellers kan de hormonelle stoffer skade miljøet. Plasteret beskytter ikke mod kønssygdomme. 

P-plaster som prævention til kvinder er også 99,8 procent sikker.

Former for prævention

Der findes altså flere forskellige former for prævention, og hvis du har svært ved at vælge, kan du altid tale med din læge om, hvad der passer bedst til dig og dit sexliv. Hvis du eksempelvis er single eller har skiftende sex-partnere, bør du bruge kondom som prævention, selvom du måske også er på p-piller – så bliver du ikke udsat for kønssygdomme. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.