article 20784
article 20784

Mænd kommer også fra Venus

Kvinder og mænd er faktisk mere ens, end vi går rundt og tror

19. september 2005

Der var engang en mægtig populær bog, der prøvede at overbevise os om, at mænd var fra Mars og kvinder var fra Venus. Men måske er vi i virkeligheden alle sammen fra samme planet trods alt - ny forskning tyder nemlig på, at kønsforskellene er noget mindre end mange går rundt og tror.

Psykologi-professoren Janet Hyde fra University of Wisconsin har gennemtrawlet hele 20 års undersøgelser af forskellene på mænd og kvinder, og hendes konklusion er, at mænd og kvinder generelt er ret ens, når det drejer sig om vores personlighed, vores måde at kommunikere og tænke på og vores evner til at lede. De forskelle, der trods alt var, skyldes for en stor del samfundets forventninger til, hvordan vi skal opføre os - for eksempel viste en af de mange test, der indgik i undersøgelsen, at kvinder kun smilede mere end mænd, når de vidste, at de blev observeret; blev de luret på i smug, smilede de ikke lige så meget. 

De eneste områder, hvor Janet Hyde så store kønsforskelle, var i vores evner til at kaste, vores onani-vaner og vores holdning til tilfældig sex. Derudover fandt hun også ud af, at mænd er en anelse mere aggressive end kvinder - men kun en smule.

Psykologi-professoren advarer mod, at vores opfattelse almindelige opfattelse af, at mænd og kvinder er meget forskellige, kan skade mere end de gavner - det kan for eksempel hindre kvinder i at blive ledere og piger i at kaste sig over matematik, fordi "den slags er piger ikke gode til".

Hydes undersøgelser bakker i øvrigt op om undersøgelser fra 1970'erne, der også konkluderede, at mænd var og kvinder er meget ens.