Par med problemer i sengen
© Getty Images

Min kæreste vil vildt gerne eksperimentere, men jeg har ikke lyst – hvad gør vi?

En sexolog forklarer din partners lyst og guider jer til at finde en fælles løsning

26. oktober 2020 af Katrine Vendelbo

Du er helt vild med din kæreste, og indtil nu synes du, at I har haft et lækkert sexliv. Men for nylig har din kæreste foreslået, at I skal til at eksperimentere lidt i sengen. 

Når du hører ordet ‘eksperimentere’, tænker du straks, at din kæreste vil have både håndjern, S/M og trekanter i stedet for den helt almindelige – og gode – sex, I har haft indtil nu. Og det har du ikke lyst til. Så hvad skal I gøre for at overleve som par? For du vil jo gerne tilfredsstille din kæreste, ligesom din kæreste også har lyst til at tilfredsstille dig.

Hvordan finder I en fælles løsning, så dine grænser ikke overskrides, og din kæreste får lov til at udfolde sine lyster? 

Certificeret sexolog og parterapeut Maria Stobbe giver dig her en forklaring på, hvorfor din kæreste har lyst til at eksperimentere med jeres sexliv – og en guide til at finde en løsning, som tilgodeser jer begge to.

‘Hjælp! Er jeg ikke god nok i sengen?’

Der kører sikkert en masse dårlige tanker gennem hovedet på dig: ‘Er det, fordi jeg ikke er spændende nok i sengen, at min kæreste pludselig har lyst til at eksperimentere? Eller er det, fordi min kæreste er blevet træt af at have sex med kun mig?’ 

Maria Stobbe forklarer, at det er ganske naturligt at have en nysgerrighed på sex – og at have lyst til at prøve nye ting sammen med sin partner. Det betyder ikke nødvendigvis, at din kæreste ikke er tilfreds med dine evner i sengen. 

Hvis selvtilliden alligevel tager et dyk, efter din kæreste har foreslået dig at spice sexlivet op, er der heldigvis råd at hente. Maria Stobbe giver dig her 6 simple tips til mere selvtillid i sengen

Derudover understreger Maria Stobbe også, at du skal prøve at vende situationen til noget positivt. Når din partner efterspørger, at I skal eksperimentere, får du nemlig en mulighed for at blive klogere på, hvad det er, din kæreste fantaserer om. Og så kan det også – hvis I formår at finde noget, som I begge kan lide – være virkelig sjovt at prøve nye ting af sammen. 

Sæt ord på din frygt – og din lyst

Hvis du ikke tilfredsstiller din kærestes behov og lever op til din partners fantasier, frygter du måske, at din kæreste på længere sigt vil forlade dig. Men ifølge Maria Stobbe skal du minde dig selv om, at det skal føles rigtigt for dig.

“Du har altid lov til at sig nej og markere dine grænser. Det vigtige er, at du mærker efter, hvad du har lyst til. Hvis din kæreste forlader dig på grund af, at du siger fra og markerer dine grænser, så er din partner ikke den rette person for dig alligevel. Det er vigtigt, at I kan acceptere og respektere hinanden i et forhold, og at der er plads til at sige, hvad I har lyst til og omvendt.”

Start derfor med at sætte ord på, hvorfor du er bange for at eksperimentere. Er du bange for ikke at slå til, se nye (skræmmende) sider af din kæreste, eller at det får dig til at overskride dine grænser? Når først du får sagt, hvad du er bange for, er det muligt for jer at komme videre. For så kan I arbejde på at finde en løsning, som tilgodeser jer begge.

Find en løsning, som passer jer begge

Du ved det sikkert allerede godt – kompromis er ofte løsningen, hvis du og kæresten har nogle ting, som I er uenige om. Ligesom din kæreste forhåbentlig ikke ønsker, at du skal gøre noget, som du ikke er tryg ved, ønsker du heller ikke, at din kæreste skal holde sig tilbage i sengen. Det handler derfor om at finde en gylden mellemvej, hvor du ikke overskrider dine grænser, og din kæreste stadig bliver tilfredsstillet.

Ifølge Maria Stobbe kan I gøre det ved at undersøge følgende:

1. Hvad er det, din partner har lyst til?

Her er det vigtigt, at din kæreste er åben om og sætter ord på, hvordan han eller hun har lyst til at eksperimentere med dig i sengen. Din kæreste skal gerne være helt specifik. Er det S/M, tantra, rollespil, legetøj, mad eller frække spil, som din kæreste gerne vil spice jeres sexliv op med? Eller vil din kæreste gerne se porno med dig? 

2. Hvad er det, der tænder din kæreste ved den tanke?

Muligheden for at forstå din kærestes behov for at ville eksperimentere er langt større, hvis din kæreste forklarer, hvorfor eksempelvis håndjern eller rollespil tænder ham/hende. Er det tanken om dig klædt ud – eller er det tanken om at dominere dig, som tænder?

Når du forventer, at din kæreste skal være helt ærlig, er det samtidig vigtigt at anerkende din partners lyster. Det betyder ikke, at du skal føle dig tvunget til at prøve det af i praksis, men du skal som det mindste vise forståelse for din partners fantasier. 

3. Kan du gå med til det?

Når du ved præcist, hvad det er, som tænder din kæreste, kan du langt bedre vurdere, om det er noget, som du kan gå med til. Hvis du panikker helt ved tanken om eksempelvis pisk og håndjern, skal du selvfølgelig ikke kaste dig ud i det.

4. Hvis ikke, hvad er der af andre alternativer, som tilfredsstiller jer begge?

Hvis det eksempelvis er tanken om stramme håndjern eller en pisk, som får dig til at sige nej til at eksperimentere, så kan I måske prøve med nogle andre ‘midler’. Det kan være, at det, din partner har lyst til, kan gradbøjes til noget andet, som han får det samme ud af.

I kan eventuelt starte ud med et slips i stedet for håndjern, så du kan vende dig til tanken om at blive bundet. Pisken kan byttes ud med hans hånd, hvor I starter blidt ud med et par smæk i numsen. Mærk efter, om det er noget, som du kan lide.

5. Hvad har du lyst til?

Ligesom din kærestes behov er vigtige, er dine egne lyster det også. Spørg dig selv: ‘Hvad har jeg lyst til – og hvordan ønsker jeg, at vores sexliv skal være?’ Måske går du også selv med nogle fantasier, som du ikke har præsenteret kæresten for endnu? Husk på, at I kommer rigtigt langt med ærlighed.

Hvis det virkelig er din partner, som du vil være sammen med på længere sigt, er det vigtigt, at I kan være åbne om jeres følelser og tanker. Når du sætter ord på, hvad du tænder på, vil det også være langt nemmere for din kæreste at tilfredsstille dig. 

Har I brug for mere hjælp?

Det kan være rigtig svært at sætte ord på sine tanker og fantasier, når det kommer til sex – specielt hvis din kæreste ved, at I ikke har det på helt samme måde, og han er bange for at skræmme dig væk. 

Hvis I har prøvet at tage en snak om jeres situation, men stadig ikke helt føler, at I kan være helt ærlige, kan det være en fordel at snakke med en professionel. 

Maria Stobbe understreger, at der er håb forude, hvis I er villige til at kæmpe ekstra for at finde en løsning, som passer jer begge. Hvis I har viljen til, at det skal lykkes, kan en sexolog hjælpe jer med at snakke åbent om jeres følelser og fantasier. Derfor er der ingen grund til at kaste forholdet bort og give op, hvis I ikke selv kan håndtere problemet. En sexolog kan netop sørge for, at I begge to får taletid og give jer nogle konkrete råd og øvelser, som I kan gå hjem og arbejde med i fællesskab.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.