Vi leger krammeleg idag
Vi leger krammeleg idag© iStock

Parforholdets cyklus

Lær faserne at kende - og find ud af, hvordan du overvinder kriserne

7. januar 2011 af Mette Andrea Boesgaard

Parforholdets cyklus

Er du erfaren udi langtidsforhold, kan det ikke komme bag på dig, men er du nybegynder er det rart at vide, at et parforhold følger faktisk en cyklus. Kun ved at gennemleve forholdets både forholdets opture og de dybe, deprimerende dale kan I nå dyb forståelse af hinanden og opbygge et varigt forhold. Den gode nyhed er, at parforholdets faser er ret forudsigelige - derfor får du her en guide til, hvad du har i vente, og hvordan du overlever kriser og nedture og kommer videre i forholdet.

Fase 1: På vej mod den syvende himmel

Åh, den søde kriblen ved at møde en fantastisk mand… Du kan ikke samle tankerne om noget som helst fornuftigt i længere end to sekunder af gangen, appetitten er med et forsvundet som dug for solen, og sove kan du heller ikke. Det føles mystisk og magisk, men i virkeligheden har tilstanden en helt enkel, videnskabelig forklaring: Hormoner! Når du møder din personlige Mr. Right, begynder din krop nemlig at producere et eufori-fremkaldende, adrenalin-agtigt hormon, som får både legeme og psyke til at køre på højtryk.

Få det bedste ud af det: Det er den allersødeste fase af et parforhold, og selvom det reelt er lige dele lidelse (”ringer han nu? Kan han stadig lide mig?”) og nydelse, så koncentrér dig om at nyde den kriblende eufori i fulde drag. Og glem alt om at have dårlig samvittighed over, at du måske slækker lidt på indsatsen på jobbet og ikke får set helt så meget til dine venner som du plejer, for det varer ikke ved...


Fase 2: Tilbage til virkeligheden

Efter 3-6 måneder, hvor dine nerveender konstant bliver bombarderet med hormoner, bliver de efterhånden helt immune for den euforiserende virkning, og forelskens første fortryllelse begynder at fordampe. Du svæver ikke længere på lutter lyserøde skyer, din krop begynder at kræve søvn i stedet for lange sexseancer hver nat, og for første gang opdager du, at ham, der lignede din Eneste Ene glemmer at slå toiletsædet ned, piller næse og klør i bollerne i tide og utide.

Få det bedste ud af det: Lad for Guds skyld være med i panik at stikke halen mellem benene, pakke kufferten og løbe væk! Efter den intense fase 1 er det helt naturligt at falde lidt ned på jorden og stille spørgsmålstegn ved, om han virkelig er manden i dit liv. Men i stedet for at pine dig selv med endeløse spekulationer, så vær klar over, at denne fase er en uundgåelig (og sandsynligvis midlertidig) udvikling på vej mod et langt forhold. Brug fasen til at finde ud af, hvordan I klikker sammen uden for sengen - lær hinandens liv, vaner og venner at kende - og brug jeres nye viden til at komme videre i forholdet.

Fase 3: Rolig romantik

I denne fase bevæger du dig fra at være knust over, at han alligevel ikke er perfekt, til at kunne påskønne, at det er du heller ikke, men alligevel har han valgt dig…De ting ved ham, der plejede at gøre dig fuldstændig rundt på gulvet, fylder dig med glæde, og jeres forhold går fra guddommeligt til behageligt afslappet og rart.

Få det bedste ud af det: Det er nu, du skal til at finde en langtidsholdbar mand/liv-balance, og derfor skal du nu til igen at gøre de ting, du gjorde, før det vidunderlige mandfolk kom og vendte op og ned på din tilværelse. Fasens store fare er, at du føler dig så komfortabel med din kæreste, at du i bestræbelsen på at finde tilbage til dit gamle liv glemmer at bruge tid på ham og vise ham, at du holder af ham. På den anden side: Hvis ikke du bruger denne mulighed til at nyde at være jer selv i tosomhed, kan i længden være det, der dødsdommen for forholdet.

Fase 4: Kedsomhedens indtog

I er nu nået dertil, hvor I har oparbejdet et niveau af venskab og en fortrolig afslappethed, der vil vare ved resten af forholdet. Men måske begynder I at spekulere over, om I er blevet for trygge ved hinanden, og om I har mistet gnisten for altid? Eller du bliver frustreret over, om du mon aldrig skal være forelsket igen eller knalde med en ny mand.

Få det bedste ud af det: Fasens store spørgsmål er: Er det dit forhold, der er blevet kedeligt - eller er det dig? Måske genoptog du aldrig dine interesser, fra før du mødte Manden, og så er det på høje tid, at du selv begynder at gøre en indsats for at holde gejsten oppe, i stedet for at forlange, at han skal give dig de saltvandsindsprøjtninger, der gør livet værd at leve. Find dine kicks udenfor forholdet - og husk at opfordre kæresten til at gøre det samme! Er det den romantiske kærlighed, du savner, så genskab selv følelsen ved at tænke tilbage på jeres allerførste tid sammen og genoplev dine minder fra den søde tid; alene mindet kan rokke ved hormonerne og få romantikken til at blusse op igen.


Fase 5: Nyforelskede igen

Efter to år er der stor sandsynlighed for, at I føler jer tæt og intimt forbundet. Når I sammen har udholdt perioder med kedsomhed og nedture, ved I af erfaring, at op- og nedturene er en naturlig del af et parforhold, og at I kan overvinde dem, ligesom I begge er klar over, at det ikke betyder enden på forholdet, fordi I har et skænderi.

Få det bedste ud af det: Selvom du kan blive helt høj ved det faktum, at I har et nært forhold, så ved du, at det kan være døden for jeres forhold, hvis I kører i frigear. For at undgå at I tager hinanden for givet, så sørg for altid at have et mål i sigte - det kan være at blive gift eller få børn, at flytte sammen eller spare op til en eksotisk ferie eller noget helt femte. Hvis I ikke arbejder sammen mod et fælles mål, er det let at miste tilskyndelsen til at blive sammen.

Husk på, at selv de mest harmoniske par bestandigt går igennem par-cyklussens mange faser. Den gode nyhed er, at hver gang I med held gennemlever en cyklus, opnår I et dybere niveau af kærlighed til hinanden, og I får større respekt for hinanden. Op- og nedturerne skaber intimitet, de giver energi til dig og dit forhold, og i længden løfter de dig højt over forelskelsens søde kløe…