Sådan ændrer dit sexliv sig med alderen

Hvad har du egentlig at se frem til på lagenerne? Fem kvinder i alderen 20 til 60 år beretter ærligt om, hvordan sexlivet ændrer sig

18. marts 2015 af Woman

I 20'erne

I 20'ERNE: “Sex bliver bedre og bedre”

Mie, 25 år. Freelancer i mediebranchen. Single. Havde sex første gang som 14-årig. Antal sexpartnere: 20-25.

Hvordan er dit forhold til sex?
“Jeg nyder sex rigtigt meget og synes faktisk ikke, jeg får nok. Jeg går i seng med min ekskæreste cirka en gang om måneden, og det er fantastisk - men det måtte gerne være oftere. Jeg har desværre stadig følelser for ham, hvilket gør det svært for mig at finde en ny eller hive onenightstands med hjem. men det er heller ikke det samme, for er der én ting, jeg har lært om sex i løbet af mine 20’ere, så er det, at god sex for mig er sex med følelser.”

Hvordan havde du det med sex, da du var teenager?
“Det var noget, alle skulle dyrke - men ellers havde jeg ikke rigtigt et forhold til det. Drengene var nogle små duracell-kaniner, som leverede to ryk og en aflevering, og jeg lå ofte og tænkte: ‘gud, er der virkelig ikke andet i det end det her?’.”

Var det svært dengang?
“Jeg havde en kæreste i seks år, som jeg mødte på efterskolen, og sex endte med at blive et stort problem for os. Jeg følte ingen nydelse ved det overhovedet, og det var utroligt frustrerende for os begge. Vi forsøgte på alle mulige måder at få det til at fungere, men det lykkedes aldrig. Jeg kunne ikke se det dengang, men jeg tror, det skyldtes, at vi var sammen så længe. Jeg var en pige, da vi blev kærester, og undervejs blev jeg en kvinde - men på en eller anden måde var jeg fastlåst i rollen som lille pige, og det passede dårligt med et voksent sexliv.”

Hvornår lærte du at nyde sex?
“Jeg havde en del onenightstands af svingende kvalitet, da jeg blev single. bekræftelsen var dejlig, men det var sjældent, jeg havde en mand med hjem, der var en fantastisk elsker. Så det var først, da jeg mødte min ekskæreste, at jeg virkelig fik øjnene op for, hvor dejligt det er.”

Hvad er anderledes ved at have sex med Ham?
“Der følger en intimitet og en omsorg med, når jeg har sex med ham, som jeg ikke har mærket før, og det betyder, at jeg kan give mig hen. Jeg slapper af, og jeg har heller ikke svært ved at tage initiativ til sex. Jeg er blevet bevidst om, at god sex handler om, hvem jeg er i seng med - ikke teknisk kunnen, som jeg troede, da jeg var yngre.”

Hvilke tekniske ting troede du, at du skulle kunne?
“Det betød meget at være god til at give blowjobs. og så troede jeg, at sex skulle være meget avanceret, fordi de mænd, jeg var sammen med, forsøgte at gøre ting, som de så i pornofilm. Jeg har for eksempel haft et onenightstand, der slog mig i fissen. Hvordan kunne han tro, at det var frækt?”

Hvordan har dit syn på dig selv ændret sig?
“Jeg er blevet bedre til at sige, hvad jeg vil have, og er ikke længere bange for, det bliver opfattet som kritik. Jeg har også fået det bedre med min krop. Det kan godt være, der er lidt appelsinhud på lårene, og mine bryster ikke er spændt lige så meget op til lir, som da jeg lige havde fået dem. Men proportionerne er rigtige, og jeg ser helt normal ud. Jeg hviler i det hele taget mere i mig selv, og nogle gange ville jeg ønske, at jeg kunne rejse tilbage i tiden og sige til 14-årige mig: ‘Ro på! det skal nok blive godt’.”

Hvordan Håber du, dit sexliv vil udvikle sig?
“Jeg håber, at det bliver ved med at være følelsesbetonet, for så har jeg lettest ved at give mig hen. og så håber jeg selvfølgelig, at jeg møder en mand, der har det på samme måde, så vi kan have et trygt og nysgerrigt sexliv.”

Værste sex
“Sammen med et onenightstand. det gik alt for hurtigt, han var slet ikke blid, og det lød mere og mere, som om han havde ondt. Da han kom, begyndte han at græde, og jeg kunne ikke finde ud af, om han var taknemmelig eller i smerte. Det var bizart!”

Bedste sex
“Det lyder måske fjollet, men hver eneste gang jeg har sex med min ekskæreste, bliver det bedre og bedre, fordi det hele tiden udvikler sig. Så mit livs bedste sex var faktisk i nat!”

I 30'erne

 

I 30'ERNE: “Børn er den største trussel mod sexlivet”

Anna, 32 år. Kontoransat. Gift med Anders, som hun har været kæreste med i 11 år. Har to små børn. Havde sex første gang som 16-årig. Antal sexpartnere: 10.

Hvordan var dit sexliv, før du fik børn?
“Jeg mødte min mand, da jeg var 21 år, og jeg blev dødforelsket i ham. Han havde det på samme måde, så det slog virkelig gnister mellem os, og sex var helt fantastisk. Vi knaldede mindst to gange om dagen - både morgen og aften - i de første måneder. Jeg havde aldrig prøvet noget lignende. Vi flyttede hurtigt sammen og havde et dejligt sexliv i årene, inden vi fik børn, hvor vi havde sex en gang om ugen i gennemsnit.”

Hvordan var sex, mens du forsøgte at blive gravid?
“Vi var nødt til at planlægge det efter min cyklus, og det var en udfordring, at det blev så skemalagt. Det var ikke særligt sexet, og det skabte frustrationer og tærede på følelserne, når det ikke lykkedes. Da jeg blev gravid, turde vi næsten ikke have sex de første måneder, fordi vi var bange for, at noget skulle gå galt. Men efter det syntes vi begge, at det var nyt og spændende at have sex, mens jeg var gravid. I den sidste tid var barnet dog så stort, at både han og jeg kunne mærke, når det bevægede sig, og det lagde en dæmper på det.”

Hvordan var det at have sex første efter du havde født?
“Vi forsøgte første gang, da vores datter var ti uger gammel, og det gjorde simpelthen for ondt. Derfor ventede vi fire uger mere. Jeg kunne ikke lade være med at tænke over, om det føltes helt anderledes for ham. Om alt var kæmpestort og udvidet, selv om jeg havde lavet masser af knibeøvelser. Han sagde selv, at det føltes lidt anderledes, men ikke dårligere. De første gange havde jeg svært ved at nyde det. Det var ikke voldsomt behageligt, fordi jeg var blevet syet indvendigt, og jeg var meget opmærksom på, at min krop var anderledes. Men samtidig var jeg også meget opsat på, at vi fik det til at fungere. Jeg havde hørt skrækhistorier om par, der ikke havde haft sex et år efter en fødsel, og den statistik ville jeg ikke være en del af.”

Nu har I to små børn. Hvordan påvirker det jeres sexliv?
“Før vi fik barn nummer to, havde vi sex et par gange om måneden, og det er vist meget normalt. Nu - med to små børn - er vi nede på en gang om måneden, og det er for lidt. Men vi har mindre overskud, fordi vi ikke sover om natten, og vi har ikke den samme tid til hinanden i løbet af dagen. Nogle dage er jeg så udmattet, at jeg prioriterer søvn over alt andet - også at dyrke sex eller tage et bad. Vi har altid været gode til at holde fast i gnisten som kærester ved at planlægge dates og alenetid, men jeg tror, vi kunne blive endnu bedre til at bruge mere tid sammen i fremtiden - også i hverdagene.”

Hvordan håber du, dit sexliv udvikler sig?
“Jeg er stadig meget forelsket i min mand, og jeg synes, han er sindssygt lækker og fræk. Jeg tænker faktisk, at andre kvinder må være ret misundelige, og han er den, jeg har lyst til at have sex med resten af mit liv. Når vi tager os sammen til at have sex, gør vi det godt. Vi gør os umage og tager os god tid, og vi gør også begge noget ud af at se godt ud for hinandens og vores egen skyld. Jeg elsker den sex, vi har, så jeg kunne egentlig bare godt tænke mig lidt mere af den. Hvis vi kunne komme op på tre gange om måneden, ville jeg være meget tilfreds.”

Værste sex
“Efter min første datters fødsel prøvede vi at have sex første gang uden amme-bh. Pludselig udbrød han: ‘Mine hænder er helt våde!’. Der var mælk over det hele - og det var ikke et turn-on!”

Bedste sex
“Da min mand og jeg var yngre, kørte vi sydpå i en bil. Jeg havde ikke kørekort, så min mand måtte køre hele turen. Efter 18 timer i bilen nåede vi frem, og selvom vi ikke havde sovet i et døgn, kunne vi ikke lade være med at dyrke sex - så stærk var tiltrækningen mellem os.”

I 40'erne

 

 

I 40'ERNE: “Mit sexliv har aldrig været bedre!”

Katrine, 48 år. Arbejder på kontor. Skilt efter 15 års ægteskab, Gift i fem år med Mads. Har to børn, der er flyttet hjemmefra. Havde sex første gang som 15-årig. Antal sexpartnere: 5.

Hvordan er sex med din mand?
“Det er dejligt og meget tilfredsstillende. Jeg føler mig begæret, og på gode dage kan vi dyrke sex både to og tre gange. Det er ikke mere end 14 dage siden, jeg havde så meget lyst, at jeg ville igen lige bagefter. Det var han ikke sikker på, at han kunne, men det lykkedes! Vi taler åbent om vores lyster og fantasier, og det er mere reglen end undtagelsen, at vi siger, hvad vi gerne vil have og hvordan. Vi eksperimenterer og har ofte spontan sex midt i forberedelserne til morgenkaffen eller på terrassen om sommeren.”

Hvordan var sex med din eksmand?
“Han var den første, jeg var i seng med, og det blev aldrig rigtigt godt. I perioder var det okay, men det bar præg af, at vi aldrig talte om, hvad vi havde lyst til eller kunne lide. Vi gjorde bare det, vi troede var rigtigt. I slutningen af ægteskabet afskrev jeg faktisk sex og gik kun i seng med ham af pligt. Jeg kunne jo få orgasme med mig selv, så jeg syntes ikke, jeg behøvede en mand. På et tidspunkt blev han syg, og i den forbindelse følte jeg mig som en barnepige og ikke hans kone. Sygdommen gjorde ham impotent, men han gav mig skylden, og det lod jeg mig påvirke af. Jeg var meget usikker på mig selv.”

Hvad betød det for dig, at dit sexliv ændrede sig så radikalt?
“Jeg fik en anden udstråling, et kæmpe overskud og blev meget gladere. I dag tænker jeg tit, at det bør være alle kvinder forundt at finde kærligheden, som jeg gjorde med min nye mand. At være sammen med en, de har lyst til at kysse med hele tiden, og opleve, at alt - også sex - går op i en højere enhed.”

Nu har i været sammen i otte år. Er det stadig det samme?
“Ja, det er stadig lige fantastisk. når jeg ser på ham, kommer jeg til at tænke på, hvad han kan gøre ved mig seksuelt, og så kan jeg ikke lade være med at tænke: ‘Wauw, hvor er jeg heldig!’. Jeg har haft mere sex med ham, end jeg havde i hele mit samliv med min eksmand. En gang imellem kan jeg blive helt forskrækket over, at det rent faktisk er mig, der har sådan et sexliv, men mads lægger ikke skjul på, at han synes, jeg er fantastisk, og at sex med mig er vidunderligt. Så tør jeg lidt mere. På et tidspunkt abonnerede jeg på tidens kvinder, og jeg modtog en dildo med posten i gave. Jeg blev fuldstændig paf og rødmede fra top til tå, men fordi vi har sådan et åbent og trygt sexliv, endte den med at komme med ind i soveværelset, og den lever i bedste velgående.”

Hvordan tror du, jeres sexliv udvikler sig i fremtiden?
“Med alderen kan der selvfølgelig komme nogle fysiske skavanker, der kan spille ind, men jeg ved, at vi løser det, fordi vi er gode til at tale om sex. For nylig lå vi ved siden af hinanden og onanerede, og det var utroligt frækt. Vi har også eksperimenteret med at dyrke telefonsex, når vi har været adskilt, så jeg er overbevist om, at vi bliver kreative, hvis vi støder på udfordringer. for lysten bliver ved med at være der.”

Værste sex
“Den sidste gang jeg havde sex med min eksmand, føltes det næsten som et overgreb, fordi jeg ikke havde lyst. Jeg gik med til det alligevel, men jeg lukkede øjnene og gentog for mig selv: ‘Det skal bare overstås’.”

Bedste sex
“Mads og jeg var på vej hjem fra bilka, og pludselig kom vi til at tale om, at vi begge havde lyst til at prøve at dyrke sex i naturen. Vi holdt ind til siden og havde sex i bilen, og der fik jeg min første sprøjteorgasme.”

I 50'erne

 

I 50'ERNE: "Det har aldrig været akten, der var vigtigst"

Ingeborg, 57 år. Ledig. Gift i 29 år med Christian. Har to børn, der er flyttet hjemmefra. Havde sex første gang som 17-årig. Antal sexpartnere: 2. 

Hvordan har dit sexliv udviklet sig med årene?
“Vi har aldrig haft et vildt sexliv med eksperimenter og den slags. Det har været intimt og dejligt. Vi har ikke nødvendigvis sex en gang om ugen, men det har ikke noget med vores alder at gøre - sådan har det altid været. Vi gør det, når vi har lyst. Nogle gange er det flere gange om ugen,
andre gange går der uger imellem. Vores sexliv er meget trygt, og det synes jeg er det lækre ved vores alder.”

Har der været kriser?
“Det var en udfordring, da vi havde små børn. og så har Christian fået to kunstige knæ, og jeg har fået en hofteoperation. så vi har måttet tænke kreativt, og i nogle perioder har det simpelthen ikke kunnet lade sig gøre.”

Hvad gør i så?
“Vi bliver selvfølgelig irriterede, men vi snakker åbent om det. I vores alder er der ikke noget at gøre ved, hvis vi ikke kan få sex. Vi ved, det vender tilbage, fordi lysten stadig er der. I virkeligheden har det altid været de små kærtegn, der har været det vigtigste. Vi sover hånd i hånd, jeg nusser Christian på ryggen, og han lægger hånden ind under min numse for at varme den. Det har vi gjort hele vores liv. Vi holder i hånd på gaden, og vi kysser og krammer. Det har altid været vigtigere end akten og har ikke ændret sig.”

Tænder du på din mand?
“Ja! Han er en flot mand, også selvom der er kommet lidt ekstra på maven. Han har altid været en god elsker, for han kan læse mig og er utroligt opmærksom og betænksom.”

Hvordan forestiller du dig, at dit sexliv bliver i fremtiden?
“Jeg kan ikke forestille mig, at det ændrer sig, når vi kommer i 60’erne. Der er jo ikke så længe til, så jeg er sikker på, jeg stadig går i seng med bedstefar.”

Værste sex
“Det var med en mand, jeg arbejdede for. Han forgreb sig på mig, og det var utroligt ubehageligt. Jeg turde ikke gøre modstand, fordi min bror sov i samme rum, og jeg ville ikke vække ham.”

Bedste sex
“Vi var på familieferie på Kreta. Drengene legede med nogle andre børn, og så benyttede vi chancen til at have sex under bruseren. Det var spændende og frækt, og det har vi gjort nogle gange siden.”

I 60'erne

 

I 60'ERNE: “Jeg har mere lyst end min mand”

Grethe, 66 år. Pensionist. Gift i 41 år med Kresten. Har to børn, der er flyttet hjemmefra. Havde sex første gang som 18-årig. Antal sexpartnere: 4.

Hvordan er dit sexliv?
“Ikke så aktivt, som jeg ville ønske. Min mand har problemer med potensen, og det påvirker ham meget, mens jeg modsat har masser af lyst. Vi forsøger at have sex en gang om måneden, men det lykkes ikke altid.”

Hvad har været højdepunkterne i dit sexliv?
“Jeg kom på p-piller som 20-årig, kort tid efter de blev frigivet. Det var befriende, for så kunne jeg dyrke sex uden at være bange for at blive gravid. Det var også dejligt at have sex, da jeg var gravid. Min mand begærede mig voldsomt, og jeg følte mig utroligt kvindelig. Vores sexliv fik også en vitaminindsprøjtning, da børnene blev store. Så var der tid igen.”

Hvad har været lavpunkterne?
“I virkeligheden har jeg ramt et lavpunkt nu. Jeg føler mig uattraktiv, fordi min mand afviser mig, og det påvirker min selvtillid. Et andet lavpunkt var, da børnene var små. dengang var det mig, der afviste ham, fordi jeg ikke havde overskud til andet end børnene. Vi har aldrig snakket om det, men i dag kan jeg se, hvor sårende det må have været.”

Ville du gerne have gjort noget anderledes?
“Jeg ville ønske, at vi havde talt mere åbent om sex. Vi har et lidt gammeldags forhold, og han er mand med stort m. Det har fungeret godt for os, men jeg tror, det ville være lettere at løse krisen nu, hvis han havde mindre fokus på at være en stærk mand og ville lukke mig mere ind. Det er mit indtryk, at unge er gode til at tale om sex. Det kunne vores generation lære noget af.”

Har du sex om ti år?
“Ja. min mand ved, at vores manglende sexliv påvirker mig. Jeg er sikker på, han finder en løsning, fordi han elsker mig. Jeg tror også, at han selv har lyst, for det passer dårligt ind i hans selvbillede at have potensproblemer.”

Værste sex
“En af de første gange min mand ikke kunne få den op at stå. Jeg var uforberedt og kom til at udbryde: ‘Hvad er der galt?’. Han marcherede ud på badeværelset, og da han kom tilbage, lagde han sig med ryggen til mig.”

Bedste sex
“Første gang jeg fik oralsex af min mand. Jeg var ikke rigtigt klar over, hvad der foregik, før han var i gang. Jeg kan huske, at jeg fik fem orgasmer i træk, og jeg var fuldstændigt salig resten af aftenen.”

Bragt første gang i Woman nr. 206

Er sexlivet ikke så spændende, som det har været? Få et godt sexliv med disse 9 gode råd.