Sådan håndterer du hans kropskomplekser

Ja, mænd kan også have det skidt med deres kroppe. Få guiden til at hjælpe ham videre

7. oktober 2011 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan håndterer du hans kropskomplekser

Føler du dig nogle gange lidt tyk? Hader du din numse? Eller har du af og til sådan en dag, hvor du bare føler dig grim uanset hvad du gør? Så ved du, hvad det vil sige at kæmpe med et dårligt kropsbillede. Men det er faktisk ikke kun os kvinder, der har et anspændt forhold til vores kroppe og kæmper med at føle os lækre - også mænd slås med høje forventninger om et fejlfrit ydre.

Føler din mand sig for tyk, for tynd, for lav, for skaldet eller for kvabset? Så læs med her og få gode råd til at hjælpe ham med at overkomme hans kropskomplekser.

Derfor har han det skidt

I mange år har det været sådan, at mænd har haft et langt mere positivt billede af deres krop, end vi kvinder har haft. Måske fordi de generelt har bedre selvtillid - måske fordi de ikke blev lige så proppet med billeder af urealistiske mandekroppe i medierne - måske fordi det ikke var acceptabelt at indrømme forfængelighed og sårbarhed. Men de tider er forbi! I dag kæmper flere og flere mænd med deres kropsbillede - ja, en undersøgelse fra Norge viser faktisk, at 20 procent af alle unge mænd er i risikozonen for at udvikle en spiseforstyrrelse!

 

I modsætning til os kvinder, handler mænds dårlige kropsbillede dog ikke udelukkende om, at de ikke er tynde nok. Nogle mænd kæmper med at holde vægten nede, men mange mænd ønsker sig faktisk også at blive større og mere muskuløse. Og endelig kan kropslige mangler som for eksempel at han er for lav, kæmper mod begyndende skaldethed og størrelsen på hans bedste ven selvfølgelig være genstand for stor utilfredshed.

 

Hvis du har mødt en mand med et dårligt kropsbillede, påvirker det ikke kun ham - er du kæreste med en mand med kropskomplekser, bliver det i høj grad også dit problem. Har han det skidt med sig selv, smitter det nemlig af på jeres forhold. Folk har det nemlig med at tro, at andre ser dem, som de ser sig selv. Hvis han føler, at han er hot, tror han også, at du gør det (eller han tror i det mindste på dig, når du siger, at du synes, han er sexet) - føler han sig utilstrækkelig med hensyn til sit udseende, tror han ikke på, at du finder ham lækker og værd at begære. Og så er den onde cirkel i gang - den kan både udmønte sig i, at han mister lysten til sex eller at han gør, hvad han kan, for at sabotere jeres forhold for at undgå nærhed med dig.

 

Vil du undgå den dårlige cirkel og lære, hvordan du håndterer en mand med kropskomplekser? Så få kommer der gode råd på næste side.

 

Sådan støtter du ham

Lad være med at gøre grin med ham
Det kan være fristende at joke med hans kropskomplekser, men lad være - det prikker nemlig til hans mindreværd (også selvom han griner). Tag ham seriøst, for husk, at for ham er komplekserne dybt seriøse.

 

Vis, at du elsker ham
Hvis I har været kærester et stykke tid, går du måske rundt og tænker, at selvfølgelig ved han godt, at du synes, han er lækker - du har jo sagt det til ham mange gange. Men derfor er det ikke sikkert, at han husker det eller tror, at det stadig gælder (især ikke, hvis hans krop har ændret sig). Derfor: Husk at fortælle ham, hvorfor du synes, at han er lækker. Komplimentér hans udseende (også på en ikke-seksuel måde, for eksempel ved at sige pæne ting om hans tøj, så han ikke bare får en fornemmelse af, at det handler om sex - hvis han allerede mangler lyst, har han ikke brug for at blive presset mere), men husk også at sige pæne ting om hans personlighed.

 

Lad være med at kommentere andre mænd
Det er ok at kigge på andre mænd, men det er ikke ok at kommentere dem, særligt hvis du ved, at dine kommentarer gør din kæreste ked af det eller forstærker hans komplekser.

 

Støt ham i en sund livsstil
Vil han virkelig gerne gøre noget for at overkomme sine kropskomplekser? Så er en af de bedste måder at dyrke motion og spise sundt. Lad være med at presse ham til det, fordi du synes, han er blevet tyk eller sløset, eller spille poitibetjent, hvis han træder ved siden af. Men vil han gerne i gang, så bak ham op i det.

 

Vær ærlig om hvordan du har det
Har du det svært med, at han er usikker? Eller kæmper du med den afstand og de problemer, hans komplekser skaber for jer? Så husk at tale om det - både med ham, så du ikke går og opbygger en kæmpe irritation, der kan være farlig for jeres gode forhold, og med en fortrolig udenforstående, så du kan få et nyt perspektiv på tingene og få luft.

 

Få hjælp til din kæreste
Har han et seriøst problem - en spiseforstyrrelse eller en sygeligt forvrænget opfattelse af sin krop? Så tøv ikke med at få hjælp. Landforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade kan hjælpe.