Frustreret kvinde
Overvejer du og kæresten at gå i terapi?© Getty Images

Sexolog: “Her er de typiske problemer, folk kommer til mig med”

Womans ekspert fortæller, hvordan hun rådgiver klienter med knas i sexlivet

29. august 2020 af Maria Denise Christoffersen

Vi har talt med sexolog Theresa Johanne Kirkby om de typiske problemer, hun møder, når hun byder mænd, kvinder og kærestepar velkommen i konsultationen. 

1. Hvilke problemer kommer mænd med?

“Mange mænd kommer til mig for at få hjælp med fysiske problemer. Modsat kvinder, som ofte kommer for at snakke om deres følelser og drøfte de tanker og udfordringer, de har. 

Mændene kommer til mig, når der er et konkret problem, de vil løse. Her er for tidlig sædafgang – at komme for hurtigt i sengen – noget, som mange kæmper med. Altså kort og godt problemer med at holde så længe, som de gerne vil. Rejsningsproblemer er også et udbredt problem, som mænd søger hjælp til, og nummer tre på listen er manglende sexlyst, som kan være lidt af et tabu.”

2. Hvordan hjælper du mænd med fysiske problemer?

“Jeg starter med at forklare mine klienter, at jeg ikke kan fikse deres problem på en time, men at det er dem, der skal gøre arbejdet. Jeg hjælper bare med at finde ind til kernen og foreslå nogle måder, de selv kan komme videre. Min opgave er så at sige at plante et frø, som de selv skal vande. 

Hvis det handler om et konkret fysisk problem som for tidlig sædafgang, spørger jeg for eksempel ind til, hvornår det startede, hvilken følelse, problemet bunder i og så videre. 

Ofte handler for tidlig sædafgang om noget psykologisk – for eksempel præstationsangst. Mit arbejde er at få grundfølelsen op i lyset, så vi kan arbejde med den. Det kan for eksempel handle om noget, der er sket i barndommen, det kan også være lavt selvværd eller et traume. Det er meget, meget forskelligt, hvad problemerne bunder i, men grundlæggende kommer vi altid længst ved, at jeg får dem til selv at fortælle. Så tager vi den derfra.”

3. Hvilke problemer kommer kvinder med?

“Kvinder søger hjælp for mange flere ting end de konkrete, fysiske. De kommer for at tale om alt muligt, der spænder lige fra ‘Skal jeg slå op med min kæreste?’ til ‘Hvorfor har jeg været single i årevis?’. 

Nogle vil undersøge, hvorfor det er så svært for dem at finde en kæreste, og andre er i tvivl om det forhold, de er i nu, og kommer altså for at finde frem til, om de skal gøre det forbi. Igen prøver jeg først og fremmest at hive følelserne ud i lyset, så vi kan finde årsagen til problemet og derfra sammen gå videre mod en løsning.”

4. Hvor lang tid varer et forløb?

“Det er meget forskelligt og afhænger helt af problemet og den enkelte person. Nogle kommer to gange, og så har de fået det ud af det, de ville. Andre har brug for flere sessioner. Det handler også om, hvor godt man selv er i stand til at arbejde med det, vi finder ud af. Igen vil jeg sige, at det er vigtigt at understrege, at man bliver ikke fikset hos en sexolog eller terapeut – men man kan blive hjulpet godt på vej.”

5. Har du også par, der søger hjælp sammen?

“Ja, de fleste par kommer ind til mig, fordi der er knas i sexlivet, og de gerne vil peppe det op. Eller fordi problemerne har skabt en distance mellem dem. Så kan jeg give dem nogle øvelser, som de kan gå hjem og arbejde med. 

Handler det for eksempel om manglende sexlyst, eller om at manden har svært ved at holde længe nok i sengen, kan en øvelse være, at de i en uge skal undgå at have sex men i stedet fokusere på at være intime og massere hinanden. Det kan være med til at tage det pres væk, som måske ligger på manden eller på dem begge. Så kan de ‘starte forfra’ og komme tilbage til nuet.

Nogle par skændes meget, og så er det min opgave at gå ind og sige: “Nu cutter jeg lige her”. Så skiftes de til at tale, mens den anden lytter. Det kan jo være rigtig svært at sidde og lytte, mens den anden taler, hvis man føler sig beskyldt og bebrejdet af deres ord. Men her kan jeg sørge for, at begge får taletid og hjælpe dem med at holde samtalen på sporet. Så får de hørt hinanden på en anden måde, end de plejer. For det meste bunder konflikterne i, at man ikke føler sig elsket, og derfor ikke ved, om man overhovedet elsker hinanden mere men drømmer om at få det til at virke igen.”

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.