Papaya med hånd
Vidste du, at solosex reducerer menstruationssmerter?© Getty Images

Hvorfor bør du have solosex, og hvordan gør du det bedst? Eksperten giver dig svaret

Bliv klogere på fordelene ved onani og læs Klub Venus' gode råd til at udforske dit solosexliv

15. september 2023 af Trine Hapiach

“Sex er godt, sex er fedt, sex er sundt” rappede Natasja – og det gælder altså også for den sex, vi har med os selv. Men måske er motivationen for at onanere ikke ligeså mærkbar, som når vi skal have sex med en anden. Det kan blandt andet skyldes, at vi ikke ved nok om det. Derfor har vi snakket med Klub Venus, der ved en hel masse om emnet! 

Derfor er solosex sundt

Sundhed dækker altså ikke kun over vores fysiske sundhed. Sundhed dækker også over, hvordan vi har det med os selv og vores krop. Ida fra Klub Venus fortæller:

“Onani handler om din seksuelle sundhed, og om din ret til at udforske din krop og nydelse”. Hun uddyber, at solosex kan virke afstressende på kroppen, fremme en bedre søvn og medføre et bedre humør. What's not to like? Et godt og aktivt solosexliv kan med andre ord bidrage til, at du generelt får mere livskvalitet, hvilket får indflydelse på dit mentale og fysiske helbred. 

Og hvis det ikke skulle være nok, så har en undersøgelse af Womanizer og Lunette konkluderet, at onani kan hjælpe på menstruationssmerter!

Kvinde spiser æble
Vidste du, at onani kan afhjælpe menstruationssmerter?© Getty Images

Solosex kan påvirke dit generelle sexliv

Dit solosexliv har også indflydelse på dit generelle sexliv med andre. Måske har du oplevet, at din sexpartner har spurgt dig “hvad kan du lide?”, uden at du heeelt har kunne svare på det med sikkerhed.

“Netop at kunne udtrykke ens ønsker og grænser og have dem respekteret af ens partner, er en vigtig del af den seksuelle sundhed,” fortæller Ida fra Klub Venus. 

Ved at onanere kan du udforske, hvad du egentlig tænder på og finder nydelse ved. Din seksualitet, og hvad du tænder på, er nemlig ikke noget, der hverken er medfødt eller statisk i hele dit liv. Så udnyt din alenetid til at blive klogere på dig selv og din seksualitet, så du bliver mere klar over dine egne grænser, og hvad der føles dejligt. 

“For nogle kan det være svært at kommunikere med en partner under sex, fordi de ikke ved, hvad der føles godt for dem, og hvordan de bedst kan lide at have sex,” fortsætter Ida og tilføjer, at solosex kan være med til at udvikle den sex, du har med andre. 

To kvinder i sengen
Har du oplevet, at du ikke at kunne sætte ord på, hvad du kan lide i sengen?© Getty Images

Fire gode råd til at forbedre dit solosexliv

Nu når vi har styr på, hvor sundt onani er, og hvorfor det er godt at udvikle på, så vi også kan have bedre sex med andre end os selv, skal vi så ikke lige se på Klub Venus' råd til et bedre solosexliv?

Først og fremmest fastslår Klub Venus, at der er forskellige måder at onanere på, hvis du har en vulva. De opfordrer til, at du onanerer og eksperimenterer for at blive klogere på, hvad der virker for dig. 

Og så har de samlet fire råd til dig, der gerne vil udvikle på dit solosexliv:

1. Brug sexlegetøj

“Alle kroppe er forskellige, og måden, vi stimuleres på, er også forskellig. Nogen har brug for mere stimulering end andre, og særligt her er sexlegetøj en gave, fordi det kan være med til at udvide forståelsen af din krop og måske stimulere dig på en helt ny måde.

“Prøv for eksempel hvordan det føles, når du bevæger en vibrator frem og tilbage uden på dine trusser først. Hvordan føles det, hvis du kæler for dine kønslæber med den? Og hvordan føles det, når du holder den mod klitoris med forskellige styrker?” fortæller Klub Venus. 

Sexlegetøj
Har du prøvet at eksperimentere med sexlegetøj?© Getty Images

2. Fokuser mere på nydelse og mindre på orgasme

Et andet godt råd, som Klub Venus fremhæver, er: “Prøv dig frem helt uden det formål, at det skal ende i en orgasme – forsøg i stedet at fokusere på, at det skal føles rart. Vi kan nogle gange blive så optaget af at opnå klimaks, at vi helt glemmer, at vejen derhen også skal være nydelsesfuld”.

3. Eksperimentér med stillinger

Det er ikke kun, når vi har sex med en partner, at variation i stillinger kan have positiv effekt på nydelsen. Klub Venus fortæller:

“Ligesom når du har sex med en partner, kan du, når du har sex med dig selv, ligge, stå og sidde på mange forskellige dejlige, pirrende og sexede måder. Det kan være, du opdager, at alt føles mere intenst, hvis du spænder i benene, eller hvis du er på alle fire frem for at ligge ned. Du kan lære mange nye ting om din krop ved at eksperimentere med forskellige sexstillinger”.

4. Glem ikke dine erogene zoner

Klub Venus' sidste råd handler om de erogene zoner:

“De erogene zoner omfatter meget mere end dine kønsorganer. Erogene zoner er områder på kroppen, hvor det er dejligt at blive berørt, og hvor du måske bliver tændt og opstemt af at blive nusset eller kælet for. Nus dig selv på brystvorterne, i nakken eller på indersiden af lårene”.

Med disse fire råd kan du optimere dit solosexliv, hvis du har lyst, og hvis du er mere nysgerrig på onani, er der massere af viden og vejledning at hente hos Klub Venus.